Zombiewalk: X-Mas Slaughter

zombie_walk_2014Tegenwoordig heeft zo’n beetje elke ‘grote’ stad wel een eigen zombie walk. In Amsterdam is deze traditioneel tijdens Halloween, alhoewel we daar lang niet alleen zombies te zien krijgen. Cenobites, Demonen, Weerwolven en alles daartussen in passeert de revue in Amsterdam, maar ja dat is natuurlijk Halloween. Er is tegenwoordig zelfs een heuse zombie run waarbij ‘overlevenden’ weg moeten rennen voor een horde zombies door een hindernisbaan. Degenen die gepakt worden zijn gedoemd om zich aan te sluiten bij het immer groeiende legioen van doden.

Enschede heeft nu ook een zombie walk. Deze studentenstad is hier twee jaar geleden mee begonnen tijdens Serious Request om aandacht te genereren voor Serious Request en omdat het gewoon leuk is volgens organisator Aike Lutkemoller. In 2012 liepen er zo’n beetje enkele tientallen zombies mee en hebben ze zelfs nog wat aandacht gekregen van de Serious Request DJ’s. Tijd voor een nieuwe editie moest Aike gedacht hebben. Dit keer is er geen Serious Request om aandacht voor te vragen, maar er komt wel een nieuwe editie van het festival The Overkill aan waar Aike één van de hoofdorganisatoren is. Dit en omdat het gewoon leuk is was genoeg reden voor de tweede Enschedese Zombiewalk met als titel X-Mas Slaughter. Het Facebook event had enkele honderden uitgenodigden staan met tientallen ‘ja’s’. Begintijd was 19:30 in een expositiehal waar je ook geschminkt kon worden. Eenmaal daar aanwezig werd ik begroet door Aike die op het punt stond om omgetoverd te worden tot een kerstzombie en een zombie clown. Clown’s zijn voor veel mensen sowieso al angstaanjagend genoeg en is zelfs een erkende fobie genaamd coulrofobie, maar een zombie clown is wel de overtreffende stap. Naast deze zombie clown was een zombie te vinden die eruit zag alsof hij in de fik heeft gestaan. Dat moest wel een pijnlijke dood geweest zijn en ook het verwijderen van de lijmresten zal niet prettig zijn, maar deze zombie gaat voor mij de boeken in als de meest vrolijke zombie van dit jaar. Hij had een lach die niet verdween en aanstekelijk werkte. Aike had dan ook gelijk met de reden om dit te organiseren, het is gewoon leuk. Tientallen zombies kwamen ten tonele waarbij de ene er nog ‘mooier’ uitzag dan de andere. Wat wel opviel is dat er nog steeds een onderscheid in het soort zombie te vinden is, namelijk de Walking Dead zombie, oftewel de ‘realistische’ zombie en de Dawn of the Dead zombie met de blauw grijze gezichten. Bij beter inspectie vond ik ook nog een zombie vampier, zombie weerwolf en een Día de los Muertos (dag van de doden) zombie.

Het leukste aan een zombiewalk is natuurlijk de wandeling. De zombie horde ging van het atelier naar de afterparty heen en dat ging natuurlijk dwars door de stad heen. Vanaf het atelier zag je al dat het een succes was en dat de zombies wel heel erg in hun rol opgingen, ze hielden het verkeer op en klommen zelfs bijna bij iemand over de schutting heen. Het facebook event explodeerde met foto’s en reacties van mensen die niet aanwezig waren maar toch het één en ander meegekregen hebben. De zombiehorde is zelfs achtervolgt door mensen die met hun mobieltje het gebeuren toch moesten filmen. De meest hilarische reacties ontstaan natuurlijk in de stad wanneer ze langs cafeetjes en restaurants gaan volledig in rol.

De plek voor de afterparty was The Loch die DJ’s ingezet hadden om de zombies aan het dansen te krijgen. Ik zeg het nog maar een keer, Aike had gelijk, het is gewoon leuk om te doen. Ondanks dat er misschien maar 10% van de genodigden aanwezig waren, was het een succes alleen al om het enthousiasme van de zombies en de reacties van voorbijgangers.