Zeker 33 doden bij brandstichting Kyoto Animation Co. (updated)

In Kyoto zijn er bij een aanslag op animatiestudio Kyoto Animation Co., bij fans beter bekend als KyoAni, zeker 23 doden gevallen. Vanochtend om 10:30 uur lokale tijd (ongeveer 01:35 GMT) is er bij de animatiestudio Kyoto Animation Co. brand gesticht. Hierbij zijn zeker 23 doden gevallen en zijn er nog tientallen mensen in het ziekenhuis opgenomen met verwondingen.

Volgens de politie is een 41-jarige man aangehouden in verband met de brandstichting. De verdachte is naar het ziekenhuis getransporteerd vanwege zijn verwondingen. Het is nog niet bekend wat voor een relatie de verdachte heeft met de animatiestudio.

Volgens een woordvoerder van de lokale politie heeft de verdachte een vloeistof in het rond gegooid en dit in brand gezet. Ook zijn er meerdere messen gevonden, volgens de lokale media. De BBC meldt dat er luide explosies klonken terwijl het gebouw in brand stond.

Kyoto Animation Co. is één van Japans meest prominente animatiestudio’s en is verantwoordelijk voor verschillende series als Clannad, K-On en The Melancholy of Haruhi Suzumiya. Ook A Silent Voice uit 2016 is afkomstig uit deze studio.

Kyoto Animation Co. heeft ruim 160 medewerkers in dienst en tijdens de brand zouden ongeveer 70 medewerkers in het pand aanwezig zijn geweest. Volgens berichten liggen 36 mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Shinzo Abe, de Japanse premier, noemde de aanslag op donderdag ochtend op Twitter “te vreselijk voor woorden” en condoleerde de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers.

Wanneer er meer bekend is zal er een update volgen.

Zie ook:

Update

Inmiddels zijn er 33 doden geverifieerd. Er liggen nog steeds verschillende medewerkers in kritieke toestand in het ziekenhuis. Over de beweegredenen van de vermoedelijke dader is nog niets bekend. Wel is bekend dat de verdachte nooit bij Kyoto Animation heeft gewerkt.

CEO van Kyoto Animation Co. Hideaki Hatta heeft aangegeven dat de studio de laatste jaren doodsbedreigingen heeft ontvangen.

Update vrijdag 19 juli

Er is inmiddels meer informatie bekend over de brand bij Kyoto Animation Co. Het is bekend wie de verdachte is en wat zijn motivatie is geweest voor de aanslag. De politie heeft de naam van de verdachte vrijgegeven. Het gaat om de 41-jarige Shinji Aoba.

Volgens Aoba heeft hij de aanslag gepleegd omdat Kyoto Animation zijn werk zou hebben gestolen.