X-Men: Mutant Massacre

X-Men: Mutant Massacre Boek omslag X-Men: Mutant Massacre
Uncanny X-Men, X-Factor, New Mutants, Thor, Power Pack, Daredevil
Chris Claremont, Louise Simonson, Walter Simonson
Action, Science Fiction, Fantasy
Marvel
1986
Softcover, Trade Paperback, Hardcover
952
John Romita Jr., Walter Simonson, Sal Buscema, Alan Davis, Rick Leonardi, Barry Windsor-Smith

Mutant Massacre hardcover omnibus bestaande uit Uncanny X-Men #210 t/m 214, X-Factor #9 t/m 11, New Mutants #46, Thor #373-374, Power Pack #27 en Daredevil #238.

Het verhaal begint in Uncanny X-Men en is het debuut van de moordlustende Marauders. Zoveel doden tegelijkertijd was schokkend en spannend tegelijkertijd. Zelfs in het kindervriendelijke Power Pack nummer moorden de Marauders erop los. Dit alles wordt spannend in beeld gebracht, waarbij je de paniek van de Morlocks (de slachtoffers) in hun ogen kan aflezen. In Uncanny X-Men specifiek is het boeiend om te lezen hoe de X-Men omgaan met de slachtpartij waar ze getuige van zijn en hoe ze het niet kunnen voorkomen, zoals Storm, die genoeg heeft van alle leed en pijn en het liefst weg wil vluchten uit de werkelijkheid, maar door Callisto keihard de realiteit weer in wordt geslagen. Ook hoe de X-Men hun emoties proberen te bedwingen terwijl ze hun gewonde teamgenoten zien, is Claremont op zijn best.

De verhalen in X-Factor starten met Rusty en Skids die op de vlucht zijn voor Freedom Force en eindigen met een Angel die door de Marauders zodanig verwond is dat zijn vleugels geamputeerd moeten worden. Het is in de periode dat de originele X-Factor zich nog voordeed als mutantenjagers, dus ze moeten ook dealen met de misverstanden die hun misleidende imago veroorzaakt.

De tie-ins van Thor bevatten een aantal subplots die niet echt met de Mutant Massacre te maken hebben (zoals Volstagg die twee Aardse kinderen adopteert), maar los daarvan is het leuk om Thor in actie te zien tegen de Marauders en hoe Hela de Morlock gangen zuivert van alle lijken.
De Power Pack tie-in focust zich vooral op de Power kids die hun vriend Leech komen redden en daarbij het moeten opnemen tegen Sabretooth en andere Marauders. Niet per se een hoogstaand verhaal, maar leuk om deze kids te zien “cross-overen” met o.a. X-Factor.

De New Mutants tie-in is vooral gericht op hoe de New Mutants de hele situatie ervaren en langs de zijlijn moeten toekijken hoe de X-Men met gewonde Morlocks terug komen. Het leidt tot irritaties en uitbarstingen tussen o.a. Cannonball, Magneto, Sunspot en Wolfsbane. Vooral een issue met karakterdiepgang en building.

Het verhaal in Daredevil vond ik ook leuk gedaan: het draait om een gevecht tussen Daredevil en Sabretooth in de Morlock gangen, maar het mooie is hoe de schrijver het gedrag van Sabretooth met zijn gevangene vergelijkt met een kat die met zijn prooi (muis) speelt maar niet doodt.

Al met al een toffe cross-over, waarin de slachtpartij van de Morlocks vanuit verschillende kanten wordt belicht. Leuk detail is dat je in Uncanny X-Men Magneto ziet die X-Factor observeert, terwijl even later in X-Factor je het vanuit de kant van X-Factor ziet (zij merken Magneto op). 

De art is wisselend. De Uncanny X-Men deeltjes vind ik het sterkst met art door John Romita Jr, Alan Davis, Rick Leonardi en niet te vergeten de prachtige tekeningen door Barry Windsor-Smith.

Twee van de drie issues van X-Factor zijn door Walter Simonson wiens stijl mij echt terugbrengt naar de 80’s. 

Ik moet zeggen dat ik Sal Buscema’s art in Thor tegen vindt vallen, je ziet wel vergelijkingen met Simonson’s werk, maar hij haalt zeker niet dezelfde kwaliteit. Daarentegen maakt Buscema in het Daredevil verhaal een aantal mooie plaatjes zoals de openingspagina met Sabretooth. Het minst vond ik qua tekeningen het Power Pack nummer.