Woeste Weduwe Film Festival 2008

wwff_2008Zaterdag 5 juli was het zo ver. We vertrokken naar Arnhem voor het WWFF (Woeste Weduwe Film Festival).

Het WWFF is een klein filmfestivalletje waar zo ongeveer iedereen zijn film(pje) voor kan insturen mits het maar niet langer duurt dan 15 minuten. Of je het nu hebt gemaakt met een huis tuin en keuken camera of met een super professionele HD camera, het is allemaal welkom. Voordeel hiervan is, is dat het lekker laagdrempelig is. Nadeel is dat je de grootste rommel kan tegenkomen waar je echt niets aan hebt en die alleen de maker van de film begrijpt. Natuurlijk hebben we zelf ook een film ingestuurd, maar daarover straks meer.

Het programma beloofd wat. Niet minder dan 40 films zullen de revue passeren. Variërend van 1 minuut tot 19 minuten ( ja de regel was maximaal 15 minuten, maar de organisatie kan hiervan afwijken in uitzonderingsgevallen wanneer ze dat nodig acht) Thuis valt eigenlijk al 1 ding op. Op het programma dat online staat is te zien dat de films in 2 zalen vertoond zullen worden. Als snel is dan duidelijk dat je nooit alle films kan zien, das dan weer jammer. Maar goed, 40 films is ook heel veel.

Keurig op tijd arriveren we in Arnhem bij het Focus Filmtheater op de Korenmarkt. Echt zo een lekker klein theatertje waar je films kan zien die je never in een andere bioscoop vindt. Een filmhuis dus. We mogen onze naam aan de kassa roepen, want we zijn tenslotte filmmakers en krijgen dan 2 toegangskaarten gratis. We zijn met zijn 3en dus 1tje moeten we nog even kopen, niet gereserveerd, maar dat lijkt me niet zo een probleem. Is het ook niet. We nemen plaats in zaal 1, de grootste van de 2 zalen. Het is niet druk. Ik heb geen idee hoeveel mensen er zijn, maar een snelle rekensom leert me snel dat er vooral filmmakers zijn met aanhang. Logisch.

Half  4 moet het filmfestival beginnen, en dit lijkt ook zo te zijn. ( paar minuutjes verschil malen we niet om) Eén van de organisatoren heet ons welkom

De jury wordt voorgesteld:

 • Arjanne Laan
  Zelfstandig documentairemaakster. Productie, regie, editor van diverse documentaires oa. voorZ@ppelin-themamiddag , Cinekid. Tevens verantwoordelijk voor de supervisie over de kinderfilmpjes van 26.000 gezichten. Arjanne won de juryprijs in Italie en de Joris Ivensprijs voor “Velo Negro” (1996) regie en script.
 • Hans Hylkema
  Regisseur en scenarioschrijver van films, documentaires en TV-series als Oeroeg. Julia’s Geheim en De Mannetjesmaker, Soekarno Blues, De Goudmijn en Kid Dynamite. Winnaar van de Nipkowschijf.
 • Antoon Sturkenboom
  Scenario en regie van documentaires, educatieve films en interactieve media. Titels o.a.: Marokkaans met een zachte g” en “In Conflict”.
  Docent audiovisueel en scenario bij Open Studio, Amsterdam.”
  Mede-oprichter Media Explosiva.
 • Jouke Mellema
  Mellema doceert audiovisuele media aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij stond aan de wieg van het programma Waskracht! en andere televisieprogramma’s zoals Het grote Complot en God bestaat niet van de RVU, regisseerde en maakte programma’s, leaders en korte films voor omroepen als VPRO, VARA, NCRV, KRO en het nieuwe LLiNK. Hij was de bedenker en eindredacteur van Oerol TV op het gelijknamige festival. Hij maakte wervingsfilms voor Amnestie International.

Twee juryleden zullen de films in de categorie “semi-prof” gaan jureren en 2 in de categorie “amateur”.

Goed het voorstel rondje is geweest en de films kunnen beginnen.  In zaal 1 zullen hoofdzakelijk de amateurfilmpjes komen en in zaal 2 de semi-prof. Het festival begint in zaal 1 met 4 amateurfilmpjes. Aangezien het filmblok in zaal 2 later begint kunnen we rustig het eerste blok bekijken in zaal 1.

De eerste 2 filmpjes  gaan prima. Het is amateur, maar zeker leuk om naar te kijken. Leuke ideeën. Echter bij het 3e filmpje gaat het mis. Het systeem loopt compleet vast. Naar voor de filmmaker, nog vervelender voor de organisatie. En dan blijkt dat het inderdaad een klein en laagdrempelig filmfestival is. Er is namelijk geen back up. Er wordt snel overlegd. Iemand gaat hard rennen naar zijn auto om het origineel op te halen. De pauze wordt wat langer dan gepland. Nou ja… kan gebeuren zeggen we dan maar.

Verder zou het mogelijk zijn om over elk blok te gaan schrijven wat we gezien hebben. Ga ik niet doen. Al snel zou ik vervallen in commentaar op de films, positief en negatief en dat zou ieder voor zich moeten bepalen.

Wel kan ik zeggen dat het wel heel veel films zijn in hele korte tijd. We waren even vergeten dat een mens wel eens iets moet eten tussendoor. Het begon zoals gezegd om half 4 en zou eindigen rond 22 uur. De organisatie heeft geen langere pauze ingelast waardoor je verplicht bent om een blok te missen als je wat wil eten. Natuurlijk ben je dan bang juist dat blok te missen waar de winnaars uit komen. Maar toch, we besluiten te gaan eten en een blok te missen.

Al met al….
De jury had het over het hoogstaande niveau van de films. Dit hebben wij gemist ( of was het dat ene blok dat we misten?) Op de weg terug naar huis hebben we het festival uitgebreid besproken. De grote vraag voor ons is namelijk: Heeft de organisatie gewoon alle films vertoond die waren ingezonden of zijn er nog films afgewezen?

40 films kijken lijkt namelijk erg leuk, mits ze boeiend zijn. Wat we echter kregen, waren bijzonder veel films die geen van ons kon boeien. ( en we hebben alle drie toch een behoorlijk uiteenlopende smaak) Vooral zwaar drama had de overhand, alsof drama een garantie is om te winnen. Films die je bijzonder “experimenteel” kan noemen. Zo experimenteel dat wij er niets van begrepen en geen idee hebben wat de maker heeft bedoeld of er mee wilde. Een aantal films die leuk zijn gefilmd, maar waarvan het verhaal kant nog wal raakt. Gelukkig waren er nog een paar films die wel leuk waren om naar te kijken. Dit waren dan ook de prijswinnaars. De uitleg van de jury hierbij begreep ik hier en daar niet. Het ging er bij mij namelijk om of het leuke films waren. Ja dat waren ze. Hierbij wil ik vooral de film “Goverdomme” even noemen die de publieksprijs won. Volkomen terecht. De enige film waar ik, en zo ongeveer iedereen in het publiek echt om moesten lachen.

Heel in het kort….
Het wwff is niet mijn soort festival geweest. Teveel films in een te korte tijd. Liever had ik gezien dat ze minder films hadden vertoond en deze films meer tijd hadden gegeven, voor bijvoorbeeld opmerkingen uit de zaal tegen de makers e.d. Daarnaast alle films in 1 zaal zodat je als bezoeker echt alle films kan kijken en niet gedwongen wordt een keuze te maken.De winnaars kan ik me goed in vinden ( bijna allemaal dan) Een pauze tussendoor waarbij je even wat kan eten zonder films te missen was ook zeer gewenst.

Ga ik nog een keer? Nee… ook niet als mijn eigen film vertoond zou worden.

O ja,

Onze eigen film won geen prijs, en als ik naar de winnaars kijk.. terecht. Wel vonden we de reacties die tijdens de film uit de zaal kwamen bijzonder leuk. Mensen reageerden op het juiste moment en zagen de humor op de juiste plekken. Dat was voor mij prijs genoeg.