View-Master Oktober 2019

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Chernobyl

Allereerst beginnen we met de aankondiging van de nieuwe HBO serie Chernobyl. Op 26 april 1986 vond er bij de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne een enorme explosie plaats waarbij radioactief materiaal vrijkwam in Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne, tot in Scandinavië en West-Europa.

In de 5 delige miniserie Chernobyl staan de verschillende mensen centraal die bij de ramp betrokken raakten. Zoals Valery Legasov, gespeeld door Emmy genomineerde Jared Harris (The Crown, Mad Men), een vooraanstaande Sovjet-kernfysicus. Als onderdeel van het responsteam was hij één van de eersten die de omvang van de ongeëvenaarde ramp begreep. Stellan Skarsgård (Melancholia, Good Will Hunting) speelt Sovjet vice-premier Boris Shcherbina, die door het Kremlin wordt aangesteld om de regeringscommissie over Tsjernobyl te leiden in de uren meteen na het ongeval. Oscar genomineerde Emily Watson (Hilary and Jackie, Breaking the Waves) speelt Ulana Khomyuk, een Sovjet-kernfysicus die zich heeft toegelegd op het oplossen van het mysterie dat tot de ramp in Tsjernobyl heeft geleid.

Chernobyl is geregisseerd door Johan Renck (Breaking Bad) en geschreven en geproduceerd door o.a. Craig Mazin (The Huntsman: Winter’s War), Emmy-winnaar Carolyn Strauss (Game of Thrones), Jane Featherstone (Broadchurch) en Sanne Wohlenberg (Black Mirror). 

Chernobyl is vanaf 2 oktober verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Sony Pictures Home Entertainment komt in oktober ook met een aantal nieuwe releases:

Men in Black International

Men in Black is terug… Al is het deze keer met een vrouw! Chris Hemsworth en Tessa Thompson nemen de rollen van agenten M en H op zich. Ze maken deel uit van een geheime internationale organisatie die de wereld moet behoeden voor bedreigingen van het uitschot van het heelal. Nu stuiten ze mogelijk op hun grootste, globale bedreiging ooit; er bevindt zich een mol binnen hun organisatie. 

Sony Pictures Entertainment brengt speciaal voor de release van Men In Black International een exclusieve 2 disc Blu-ray steelbook in gelimiteerde oplage uit. De steelbook bevat de UHD movie disc en een Blu-ray bonus disc met de exclusieve featurette “Chris and Tessa Save The World”.

Men in Black International is vanaf 30 oktober verkrijgbaar op DVD, UHD en Blu-ray en via VOD

Brightburn

Een jong stel met een onvervulde kinderwens vindt een kind in de bossen. Het kind komt dan ook als een geschenk uit de hemel… of toch de hel?  Ze voeden de jongen op als hun eigen zoon. Jaren later blijkt dat Brandon geen normale jongen is en over bovennatuurlijke, duistere krachten beschikt. Een gevecht om overleven begint. Met Brightburn werpen de makers van Guardians of the Galaxy en Slither een spannende en vernieuwende blik op een radicaal nieuw genre: superheldenhorror.

Brightburn is vanaf 30 oktober verkrijgbaar op DVD, UHD en Blu-ray en vanaf 23 oktober verkrijgbaar via VOD.

The Intruder

Een koppel koopt hun droomhuis om er een gezin te stichten. Al gauw blijkt dat de vorige eigenaar van het huis toch geen afscheid kan nemen… Slaat deze droom om in een nachtmerrie? 

The Intruder is vanaf 30 oktober verkrijgbaar op DVD, UHD en Blu-ray en vanaf 10 oktober verkrijgbaar via VOD.

All is True

All Is True” vertelt het verhaal achter een donkere en onbekende periode in het leven van William Shakespeare (Kenneth Branagh). Het is 1613, en Shakespeare is de beroemdste schrijver van het tijdperk. Wanneer zijn geliefde Globe Theatre afbrandt, keert hij terug naar zijn geboortestad Stratford-upon-Avon, waar zijn gezin woont. Gekweld door de dood van zijn enige zoon Hamnet probeert hij de relatie met zijn vrouw Anne (Judi Dench) en zijn dochters te herstellen. Hiervoor moet hij zijn tekortkomingen als afwezige echtgenoot en vader erkennen. In zijn zoektocht naar innerlijke vrede moet hij duistere familiegeheimen en leugens in de ogen kijken.

All is True is vanaf 30 oktober verkrijgbaar op DVD, UHD en Blu-ray en vanaf 12 augustus verkrijgbaar via VOD

The Blacklist Seizoen 6

Na de verrassende onthulling dat Raymond “Red” Reddington (James Spader) niet is wie hij zegt te zijn, wordt Elizabeth Keen (Megan Boone) verscheurd tussen de relatie die ze heeft ontwikkeld met de man die beweert haar vader te zijn en haar verlangen om de geheimen en leugens tot op de bodem uit te zoeken.

The Blacklist Season 6 is vanaf 2 oktober verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

PICL

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand oktober.

Stones Have Laws

Stones Have Laws (Dee Sitonu a Weti) neemt je mee naar het regenwoud van Suriname en geeft een inkijkje in het leven van de Marrongemeenschap.

De film vervlecht orale overleveringen over Afrikaanse voorouderlijke tradities en ontsnappingen aan slavernij met nieuwe rituelen en laat zien hoe industrieën die de regio ontbossen door grootschalige houtkap en mijnbouw de krachtige banden van de gemeenschap met het land in gevaar brengen.

Grimm re-edit

Grimm re-edit is een modern sprookje dat begint als een variant op Hans en Grietje en gaandeweg verandert in een roadmovie, thriller en western. De geestige film begint in een winters Hollands landschap waar een armlastige man zijn zoon en dochter, Jacob (Jacob Derwig) en Marie (Halina Reijn), in het bos achterlaat. Een briefje van hun moeder sommeert hen naar een oom in Spanje te gaan. Eenmaal in Spanje wordt Marie verliefd op een rijke chirurg die samenwoont met zijn zwijgzame zus. Voor Jacob is geen plaats meer.

Feminister

In een wereld die nog grotendeels geregeerd wordt door mannen, probeert Margot Wallström het tij te keren door ‘feministisch buitenlandbeleid’ te voeren. Waar ze kan, zet ze vrouwenrechten op de agenda.

De filmmakers volgen haar vier jaar lang. Vanaf de eerste dag van haar termijn als Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, tonen ze hoe deze strijdlustige vrouw haar plek moet veroveren op het wereldtoneel. Ze oogst veel lof voor haar politieke ideeën, maar krijgt even zoveel weerstand te verduren. Doodsbedreigingen zijn aan de orde van de dag. Ze maakt geen vrienden met Israël wanneer ze Palestina erkent, en ze bekritiseert Saudi-Arabië. Ondertussen speelt ze in het geheim een belangrijke rol als onderhandelaar tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea en doet ze haar best om voor Zweden een plek te veroveren in de VN-Veiligheidsraad.

Feminister is onderdeel van Movies that Matter On Tour: spraakmakende films in filmtheaters in 17 steden door heel Nederland, met een inleiding of nagesprek.

Nuestro Tiempo

Regisseur Carlos Reygadas speelt zelf de hoofdrol in dit epos over een dichter en stierenhouder Juan, die erachter komt dat zijn vrouw Esther (gespeeld door Reygadas’ echtgenote Natalia Lopez) een affaire heeft met een Amerikaanse vriend, de paardendresseur Phil.

Ondanks, of dankzij, de afspraken over een open huwelijk, lopen de spanningen op. Zowel de man als de vrouw worstelen met het evenwicht tussen oude tradities en het moderne bestaan.

Your Mum and Dad

‘They fuck you up, your mum and dad. They may not mean to but they do.’ Het begin van dit gedicht van Philip Larkin raakt de kern van de vragen die Klaartje Quirijns stelt in haar nieuwe film.

Twintig jaar geleden woonde ze in New York en begon ze haar vriend Michael Moskowitz op de meest intieme plaats te filmen: in de therapie kamer met psychoanalist Kirkland Vaughans. Na jaren dit proces te hebben vastgelegd, werd zij in 2012 door een diagnose in haar borst op een existentiële manier geraakt. Ze besloot de camera op zichzelf te richten, haar familie en een onbesproken trauma.

In de film onderzoekt zij de krachtige dynamiek van haar eigen familierelaties en de manier waarop haar leven hierdoor is gevormd. Terwijl we worstelen met het heden, zijn we tegelijkertijd niet altijd bestand om met de trauma’s uit het verleden om te gaan.

Snelweg NL

De snelweg in Nederland heeft een totale lengte van bijna 2500 kilometer. Er is nauwelijks een ander land met zo’n enorme snelwegdichtheid.

Wat vertelt de snelweg als cultureel fenomeen ons over de Nederlandse identiteit en hoe sterk wordt die identiteit bepaald door regionale verschillen en de globalisering die zo hand in hand gaat met commercie en grensoverschrijdende mobiliteit? Kunnen wij zelf het snelweglandschap ooit onbevangen waarderen en ervaren als cultureel erfgoed, los van de eeuwenlange beeldvorming die is ontstaan in ons collectieve geheugen, door de grote schilders van het typisch Hollandse landschap? Wat is dat voor samenleving die anno 2018 deze bijna perfecte infrastructuur heeft? Wat zegt dit monumentale netwerk over ons?

Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.