View-Master mei 2021

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Ook in mei komen er weer vele goede releases en premières uit evenals een aantal bioscooppremières.

Warner Bros. Home Entertainment

Supernatural – season 15

In hun eindeloze zoektocht om de wereld te redden, hebben Sam (Jared Padalecki) en Dean (Jensen Ackles) samen met de engel Castiel (Mischa Collins) goden, demonen, mythische wezens en monsters getrotseerd. In een onheilspellende eindstrijd namen ze het op tegen niemand minder dan God zelf. Dit doet Hem besluiten hun wereld voorgoed te vernietigen. In de laatste 20 afleveringen van dit seizoen komt er een eind aan de lange, zware roadtrip die Sam en Dean hebben afgelegd, nadat ze hu hele leven hebben gewijd aan het beschermen van mensentegen allerlei kwaadaardige wezens.

Het vijftiende en laatste seizoen van Supernatural is vanaf 26 mei beschikbaar op DVD, evenals de boxset van de gehele serie.

Mortal Kombat

Finish him! Fatality! Bij het horen van deze woorden in de uiterst succesvolle videogames Moral Kombat weet je meestal hoe laat het is en wordt jouw personage op vakkundige wijze een kopje kleiner gemaakt. Na het succes van de gamesreeks veroveren de personages nu ook de filmwereld!

Mortal Kombat volgt MMA-vecher Cole Young wanneer hij achtervolgd wordt door Outworld’s bete strijder Sub-Zero. Tijdens zijn zoektocht naar zijn afkomst sluit Cole zich aan bij een groep uitverkorenen die proberen Earthrealm te verdedigen in een strijd tegen Outworld. Lukt het Cole op tijd zijn arcana – de inmense kracht die in zijn ziel verborgen zit – te vinden ende werled te redden?

De regie is in handen van de Australische filmmaker Simon McQuoid – die hiermee zijn debuut als regisseur maakt – en de iconische personages worden vertolkt door onder andere Lewis Tan (Deadpool 2) Jessica McNamee (The Meg), Mehcad Brooks (Supergirl) en Tadanobu Asano (Midaway)

Mortal Kombat is vanaf 19 mei verkrijgbaar via Pathé Thuis, iTunes, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, Youtube, Microsoft Xbox en Rakuten TV.

Sony Pictures Home Entertainment

French Exit

“Mijn plan was om te sterven voordat het geld op was”, zegt de 60-jarige straatarme socialite Frances Price (Michelle Pfeiffer) uit Manhattan, maar het liep niet zoals gepland. Haar man Franklin is al 12 jaar dood en nu zijn enorme erfenis verdwenen is, verzilvert ze de laatste van haar bezittingen en besluit ze haar schemerdagen anoniem door te brengen in een geleend appartement in Parijs, vergezeld door haar richtingloze zoon Malcolm (Lucas Hedges) en een kat genaamd Small Frank – die al dan niet de geest van Frances ‘overleden echtgenoot belichaamt.

French Exit is vanaf 11 mei verkrijgbaar op VOD en EST.

Blast Beat

Aan de vooravond van het jaar 2000 bereiden de Colombiaanse broers Carly (Mateo Arias) en Mateo (Moises Arias) zich voor om voor hun laatste jaren op de middelbare school naar de Verenigde Staten te verhuizen. Metalhead Carly wil graag naar het Georgia Aerospace Institute gaan en voor NASA werken, terwijl zijn ondersteunende ouders (Diane Guerrero en Wilmer Valderrama) de kans grijpen om te ontsnappen aan de politieke onrust in Colombia en de American Dream na te jagen. In eerste instantie is Mateo de enige die cynisme uitdrukt, maar wanneer de realiteit van hun nieuwe leven doordringt, worstelt het gezin om zich aan te passen omdat hun verwachtingen worden verbrijzeld. Wanneer gebeurtenissen hun toekomst dreigen te ontsporen, wordt Carly’s droom zijn enige reddingslijn.

Blast Beat is vanaf 21 mei verkrijgbaar op VOD en EST.

Long Weekend

Als pechvogel Bart (Finn Wittrock) een toevallige ontmoeting heeft met de geheimzinnige Vienna (Zoë Chao), vallen de twee snel en hard voor elkaar. Een betoverend weekend vol verliefdheid leidt tot onverwachte onthullingen, maar de geheimen die beiden met zich meedragen kunnen zowel hun ondergang zijn als de kans op een nieuwe start.

Long Weekend is vanaf 25 mei verkrijgbaar op VOD en EST.

Dutch FilmWorks

City Of Lies

In City of Lies zien we het waargebeurde verhaal over de moord op ‘The Notorious B.I.G.’. Al bijna twee decennia lang is de vastberaden LAPD detective Russel Poole (Johnny Depp) op zoek naar de moordenaar van de rapper. Nu krijgt hij de hulp van journalist Jack Jackson (Forest Whitaker) en samen onderzoeken ze waarom de zaak na al die jaren nog steeds niet is opgelost.

Deze spannende misdaadthriller volgt het onderzoek naar de moord op één van de meest omstreden rapartiesten ooit Christopher Wallace, beter bekend als The Notorious B.I.G. We zien hoe LAPD detective Russel Poole meer dan twintig jaar van zijn leven wijdt aan de zoektocht naar gerechtigheid. Hij krijgt hierbij hulp van onder andere journalist Jack Johnson. Waarom blijft de moord op dit rapicoon onopgelost? En waarom het lijkt het alsof een tak van de Los Angeles Police Department vooral wil dat dit zo blijft?

City of Lies is vanaf 27 mei beschikbaar op VOD via Pathé Thuis, iTunes, Google Play, Rakuten TV, Amazon Prime Video, KPN en Ziggo.

Picl

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand mei.

Gli Indifferenti

Als haar man komt te overlijden, staat de welgestelde Italiaanse Mary er ineens slecht voor. Niet alleen moet ze de dood van haar geliefde verwerken, maar de kersverse weduwe komt na jaren welvaart en weelde op zwart zaad te zitten.

Met Gli Indifferenti wil regisseur Leonardo Guerra Saràgnoli laten zien wat er achter de schijn van welstand en rijkdom schuil gaat. Soms is die schijn flinterdun, zoals in het geval van de welgestelde weduwe Mary en haar bijna volwassen kinderen Michele en Carla. Na de dood van de pater familias nemen de spanningen in het gezin toe.

Om hun eigen hachje te redden, zoekt Mary steun bij haar nieuwe vriend Leo. Hij lijkt haar een helpende hand te bieden door de kapitale villa van het gezin over te willen kopen. Maar haar zoon Michele vertrouwt Leo voor geen meter. Alleen haar dochter Carla laat zich net zoals haar moeder volledig door hem inpalmen, wat een bom legt onder de drie-eenheid van het gezin. Een gebrek aan moraal en overdaad aan jaloezie ontwricht de familie.

Gli Indifferenti is losjes gebaseerd op het beroemde en bekroonde boek van de Italiaanse schrijver Alberto Moravia uit 1929, maar Seràgnoli verplaatst het verhaal naar het hedendaagse Italië.

The Trip To Greece

Voor de vierde keer gaan Steve Coogan en Rob Brydon samen op een culinaire reis. Dit keer naar het zonnige Griekenland. Tussen de eeuwenoude tempels, blokjes feta en glaasjes ouzo door bespreekt het dynamische duo het leven met een flinke dosis Britse humor.

Eerder waren BAFTA-winnaars Coogan en Brydon al te vinden in Lake District, Italië en Spanje, maar dit keer treden ze in de voetsporen van de Griekse mythe van Odysseus, de bedenker van de list van Troje en centraal figuur in de werken van dichters als Homerus en Sophokles. Ze passeren de ijkpunten uit de Illias, zoals hun startpunt in Turkije, maar bezoeken ook het iconische eiland van de film Mamma Mia.

Terwijl ze genieten van uitmuntende lokale gerechten, gaan ze volledig op in de Griekse geschiedenis en cultuur. En zoals vanouds gaat er geen gespreksonderwerp aan hen voorbij en geven ze hun ongekende impressies van wereldsterren. Ze kruipen in de huid van onder meer acteurs Tom Hardy, Stan Laurel en komiek Ronnie Corbett.

Josep

Via prachtige beelden en een unieke stijl vertelt Aurel ons het waargebeurde verhaal van Josep Bartolí, Spaanse verzetsstrijder en tekenaar die tijdens het dictatoriale regime van Franco terechtkomt in een concentratiekamp in Frankrijk.

Februari 1939. Een immense groep Spaanse burgers probeert het regime van Franco te ontvluchten in Frankrijk. Maar de Franse overheid is compleet onvoorbereid en ziet geen andere uitweg dan de duizenden vluchtelingen onder te brengen in concentratiekampen. Maar daar gaat het er slecht aan toe. Door gebrek aan voedsel en onderdak worden de vluchtelingen gedwongen om zelf schamele barakken te bouwen en zich te voeden met hun eigen paarden. Tientallen sterven door het ontbreken aan hygiëne en proper water. Gescheiden door prikkeldraad ontstaat in één van deze kampen een vriendschap tussen twee mannen. De ene is een bewaker, de ander Josep Bartolí (Barcelona 1910 – New York 1995), verzetsstrijder en tekenaar.

Bartolí vocht in de Spaanse burgeroorlog en was een van de duizenden Spanjaarden die later in een Frans interneringskamp terechtkwam. Hij wist te ontsnappen en belandde uiteindelijk in Mexico, waar hij de minnaar werd van Frida Kahlo. Zijn verhaal eindigt in New York waar hij bevriend raakte met schilders als Rothko en De Kooning. Josep vertelt het verhaal dat daaraan vooraf ging. Deze prachtige animatiefilm van Aurel was onderdeel van de officiële selectie van Cannes 2020 en werd bekroond met een César voor Beste Animatiefilm.

Farming

Adewale Akinnuoye-Agbaje is terug met zijn eerste speelfilm. De regisseur, bekend van de televisierserie Lost, zet een wrang autobiografisch drama neer over een zwarte jongen die vooraanstaand lid wordt van een witte skinhead-bende in de jaren tachtig.

Als Enitan zijn nieuwe leven start in het Verenigd Koninkrijk, voelt hij zich vervreemd en verdrietig. Hij zit vast tussen twee werelden: de wereld van zijn ouders in Nigeria die hij mist en de nieuwe wereld, waar zijn behoefte aan liefde en acceptatie volledig wordt uitgebuit. Al gauw ontwikkelt Enitan harde randjes en verandert hij van een lieve jongen in een gevaarlijke tiener.

Hij raakt verwikkeld in een racistische witte skinhead-bende, tevreden met hun gezelschap en blij met een plekje in de maatschappij. Maar daar denkt zijn omgeving anders over. Als Enitan in een vicieuze destructieve cirkel terecht is gekomen en alles verloren lijkt, geeft een welwillende leraar hem nog één laatste kans op verlossing.

De term ‘farming’ was een eufemisme voor de praktijk in de jaren 60 en 70 in Engeland waarbij Nigeriaanse ouders, die moesten werken of studeren, witte Britse families betaalden om voor hun kinderen te zorgen. Voor Farming greep regisseur Akinnuoye-Agbaje terug op ervaringen uit zijn eigen jeugd.

The Killing of Two Lovers

David zet alles op alles om zijn gezin met vier kinderen bij elkaar te houden wanneer zijn high school sweetheart Nikkie wil scheiden. Het paar belooft elkaar de ruimte te geven om uit te vogelen wat ze nog van elkaar willen, maar David wil geen ruimte meer, hij wil haar terug.

In de hoop dat de twee weer bij elkaar komen, gaat David toch akkoord. Ze spreken af dat ze ook met nieuwe geliefden mogen afspreken, maar de jaloerse David worstelt met de gedachte van een nieuwe man in Nikkies leven. Ondanks zijn loyaliteit is hij impulsief, een heethoofd en heeft hij het gevoel dat zijn gezin op het spel staat. Voeg daar aan toe dat David en Nikkie in een piepklein Amerikaans dorp wonen waar privézaken amper privé zijn – David ontploft en draait door.

Widow of Silence

In Widow of Silence volgen we Aasia die als verpleegster werkzaam is in een ziekenhuis in Kashmir om zichzelf, haar elfjarige dochter en haar zieke schoonmoeder te onderhouden. Deze kalme, in warme kleuren gedrenkte film, waarin de taxichauffeur voor een poëtische noot zorgt, maakt duidelijk hoe schrijnend de politieke en sociale situatie in Kashmir is. Aanslagen, seksueel geweld, vernedering en corruptie zijn er alledaagse verschijnselen. “Je kunt het je niet veroorloven om zelf na te denken”, zegt Aasia’s collega halverwege de film dan ook tegen haar. Widow of Silence is de winnaar van de acht films in competitie op het MOOOV Filmfestival van 2019.

De opdeling van Brits-Indië op 14 augustus 1947 leidde tot de twee onafhankelijke staten: India en Pakistan en vond plaats op grond van godsdienst. Zo’n zeventig jaar later is er nog steeds onenigheid tussen het overwegend Hindoeïtische India en het Islamitische Pakistan over de regio Kashmir. Beide landen maken aanspraak op het gebied waar regelmatig conflicten uitbreken.

Widow of Silence gaat niet over dat conflict. Het conflict dient slechts als achtergrond van het verhaal over een vrouw die voor haar rechten opkomt in een schijnbaar hopeloze situatie. De man van Aasia is, zoals veel mannen in deze regio, opgepakt en nooit meer teruggekeerd. Naast haar werk als verpleegster in een ziekenhuis in Kashmir en de zorg voor haar familie is Aasia veel tijd kwijt aan haar pogingen het overlijdensdocument van haar man te bemachtigen. Een eindeloos spel dat ze al zeven jaar speelt met een sluwe ambtenaar. Widow of Silence speelt zich af in de schrijnende politieke en sociale situatie in Kashmir, waar aanslagen, seksueel geweld, vernedering en corruptie aan de orde van de dag zijn.

De hoofdrol wordt gespeeld door de actrice Shilpi Marwaha, maar verder maakte regisseur Praveen Morchhale, die de film zelf financierde, gebruik van niet-professionele, lokale acteurs.

 Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.