View-Master maart 2022

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Ook in maart komen er weer vele goede releases en premières uit evenals een aantal bioscooppremières.

MOOOV Film Distribution

Little Man, Time and the Troubadour

De troubadour, kunstenaar Sipa Labakhua, trekt met zijn micro-theater op de fiets door zijn geboorteland Abchazië. Het autobiografische, soms bijna surrealistische stuk dat hij speelt, is gebaseerd op het lot van zijn vader, zijn held: een idealistische politicus die, ten tijde van het uiteenvallen van de Sovjetunie, door de oorlog met Georgië werd gedwongen om met zijn gezin naar Moskou te vluchten. Maar nu is zijn zoon naar huis teruggekeerd. Met zijn reizende voorstelling confronteert hij het publiek met zijn eigen geschiedenis van ontworteling en oorlog, en bespreekt hij zaken waar men liever niet over praat. Onderweg verzamelt hij persoonlijke herinneringen en dromen van een bonte stoet landgenoten: Orthodoxe priesters, Abchazische nationalisten, Syrische vluchtelingen, Georgische boeren en Russische hippies.

Sipa Labakhua ontwikkelde het libretto voor zijn micro-theater met regisseur Ineke Smits, voor wie Georgië en de Zuid-Kaukasus al jaren een onuitputtelijke inspiratiebron is.

Little Man, Time and the Troubadour is vanaf 24 maart te zien in de bioscoop.

Little Man, Time and the Troubadour

M&N Film Distribution

Sounds of the South

In Sounds of the South, een verhalende documentaire met de focus op muziek en cinematografie, nemen zanger en pianist Ruben Hein en regisseur Hubert Neufeld (Apropos. Verkäufer und Geschichten) de kijker mee naar Antarctica. Voor Ruben, van jongs af aan een fanatieke vogelaar, was deze reis zijn ultieme droom. In Sounds of the South verkent hij zijn liefde voor de natuur en het dierenrijk, waaruit hij veel inspiratie voor zijn muziek haalt. De film, prachtig gefilmd door Hubert Neufeld die meerdere poolexpedities succesvol in beeld heeft gebracht, laat de interactie zien tussen natuur en muziek, waarbij verwondering en emotie het creatieve proces voeden. 

Sounds of the South gaat vanaf 28 in premiere.

Sounds of the South

Universal Pictures

Halloween Kills

De Halloween-nacht waarin Michael Myers terugkeerde is nog niet voorbij. Micheal weet zichzelf te bevrijden uit de val die Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), haar dochter Karen (Judy Greer) en haar kleindochter Allyson (Andi Matichak) hadden gezet. Terwijl Laurie voor haar leven vecht heeft ze heel Haddonfield geïnspireerd om het op te nemen tegen het onstuitbare monster. Samen proberen ze om voor eens en altijd met Michael af te rekenen. Deze extra lange versie van de film heeft meer spanning, moorden en een alternatief einde.

Halloween Kills is vanaf 2 maart verkrijgbaar op DVD, Blu-ray, 4K Ultra HD en als Boxset.

The Addams Family 2

Iedereens favoriete griezelfamilie is terug! Alleen hebben Morticia en Gomez het er behoorlijk moeilijk mee dat hun kinderen groter worden, familie-etentjes overslaan en helemaal opgeslorpt worden door ‘scream time’. Om de oude familiebanden weer aan te halen, proppen ze Wednesday, Pugsley, Uncle Fester en het hele zootje in hun spookachtige camper voor een laatste ellendige familievakantie. Dat kàn niet mis gaan, toch?

The Addams Family 2 is vanaf 16 maart verkrijgbaar op DVD, Blu-ray en als Boxset

Last Night in Soho

In deze psychologische thriller van Edgar Wright (Baby DriverShaun of the Dead) betreedt een jonge vrouw (Thomasin McKenzieJojo Rabbit) met een passie voor fashion design op mysterieuze wijze het Londen van de jaren zestig. Daar ontmoet ze haar idool, een adembenemende zangeres (Anya Taylor-JoyThe Queen’s GambitSplit). Niets is wat het lijkt en ze is getuige van gebeurtenissen met duistere gevolgen…

Last Night in Soho is vanaf 16 maart verkrijgbaar op DVD, Blu-ray en 4K Ultra HD.

Warner Bros. Home Entertainment

The Batman – The Complete Series

Kan een jonge Batman Gotham City redden van de duisternis? In deze animatieserie zien wij hoe Bruce Wayne uitgroeit tot de enige echte Caped Crusader. Hij moet de balans vinden tussen zijn piblieke imago als de vrijgezelle miljardair en zijn dubbelleven als de Dark Knight, terwijl hij zijn vaardigheden verbetert en zijn eigen methodes ontwikkelt om zijn strijd tegen de misdaad naar een hoger niveau te tillen. Onderweg ontmoet hij de bekendste bondgenoten van het DC Universum: Robin, Superman, en Batgirl. En hij neemt het op tegen een heel leger slechteriken, zoals de Joker, Penguin, Catwoman, Riddler en Mr. Freeze – maar slechts een paar zullen de wereld van de vastberaden vigilante voorgoed veranderen. Laat je meevoeren door de complete serie van The Batman en zie hoe de jonge Bruce verandert in een legendarische superheld!

The Batman – The Complete Series is vanaf 2 maart beschikbaar op Blu-ray.

Cry Macho

In Cry Macho, gebaseerd op het gelijknamige boek, speelt Clint Eastwood een rodeo ster en paardenfokker die in 1978 een baan aanneemt van een ex-baas om zijn jonge zoon naar huis te brengen, weg van zijn alcoholistisch moeder. Op weg naar Texas doorkruist hij het platteland van Mexico. Het onwaarschijnlijke paar staat voor een onverwacht uitdagende reis, waarin de vermoeide ruiter zijneigen verlossing kan vinden door de jongen te leren wat het betekent om een goede man te zijn.

Cry Macho is vanaf 16 maart verkrijgbaar via DVD, Blu-ray en 4K Ultra HD. Cry Macho is tevens verkrijgbaar op EST en VOD via Pathé Thuis, Ziggo, KPN, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox & Rakuten TV.

The Many Saints Of Newark

De jonge Anthony Soprano groeit op in een van de meest turbulente tijden van Newark waar gangsters uit allerlei hoeken van de stad het beginnen op te nemen tegen de almachtige DiMeo misdaad familie. Zijn favoriete oom Dickie Moltisanti houdt zich bezig met deze dreigende ontwikkelingen, wiens invloeden op zijn neefje de vatbare tiener helpen zich te ontplooien tot de almachtige maffiabaas Tony Soprano.

The Many Saints Of Newark is vanaf 16 maart verkrijgbaar op DVD en Blu-ray en via Pathé Thuis, Ziggo, KPN, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox & Rakuten TV.

King Richard

Met een duidelijk beeld van hun toekomst voor ogen en met behulp van onconventionele methodes is Richard vastbesloten om van Venus en Serena Williams, die opgroeien in de arme wijk Compton, wereldberoemde tennissterren te maken. Deze ontroerende film belicht hoe belangrijk familie, doorzettingsvermogen en onwrikbaar vertrouwen zijn om iets onmogelijks te bereiken en de wereld te veranderen.

King Richard is vanaf 21 maart verkrijgbaar via Pathé Thuis, Ziggo, KPN, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox & Rakuten TV.

The Matrix: Ressurections

Keer terug naar twee parallelle werkelijkheden: het dagelijks leven… en hetgeen dat daarachter schuilt. Neo zal wederom het witte Konijn moeten volgen in de Matrix om zijn werkelijke zelf te ontdekken. Uiteraard weet Neo wat hem te doen staat. Wat hij echter niet weet, is hoe gevaarlijk deze versie van de Matrix is. Déjà vu.

The Matrix: Ressurections is vanaf 8 maart verkrijgbaar via Pathé Thuis, Ziggo, KPN, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox & Rakuten TV.

Sony Pictures Home Entertainment

The Truffle Hunters

Deze documentaire volgt een handvol mannen van zeventig tot tachtig jaar in Piëmont, Italië, op zoek naar de ongrijpbare Alba-truffel. Ze laten zich leiden door een geheime cultuur die door generaties heen is doorgegeven, maar ook door de neuzen van hun geliefde en vakkundig getrainde honden. De documentaire onderzoekt de verwoestende effecten van klimaatverandering en ontbossing op een eeuwenoude traditie door middel van een verhaal dat het leven viert en de menselijke geest verheft.

The Truffel Hunters is vanaf 4 maart verkrijgbaar.

Ghostbusters: Afterlife

Regisseurs Jason Reitman en Ivan Reitman komen met het volgende hoofdstuk in het oorspronkelijke Ghostbusters-universum. Als in Ghostbusters: Afterlife een alleenstaande moeder en haar twee kinderen aankomen in een stadje ontdekken ze een band met de oorspronkelijke Ghostbusters en de geheime erfenis die hun grootvader, een oorspronkelijke Ghostbuster, heeft achtergelaten. De film is geschreven door Gil Kenan en Jason Reitman.

Ghostbusters: Afterlife is vanaf 10 maart verkrijgbaar.

Spider-Man: No Way Home

Voor het eerst in de filmgeschiedenis van Spider-Man wordt de identiteit van onze vriendelijke buurtheld onthuld, wat tot een conflict zorgt in zijn dagelijkse leven en wat zijn geliefden in gevaar brengt. Als hij de hulp inroept van Doctor Strange om zijn geheim terug in de fles te krijgen, veroorzaakt de spreuk een scheur in hun wereld en worden de machtigste vijanden losgelaten die Spider-Man in welk universum ook bestreden heeft. Nu moet Peter zijn grootste uitdaging ooit overwinnen, die niet alleen zijn eigen toekomst zal veranderen, maar ook de toekomst van het Multiverse.

Spider-Man: No Way Home is vanaf 22 maart verkrijgbaar.

Picl

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand maart.

La Mif

Zeven jonge vrouwen wonen samen onder hetzelfde dak, als een familie, zonder dat ze daar zelf voor kozen. Met ieder hun eigen achtergrond en levensverhaal vinden ze in deze opvang iets wat lijkt op een thuis.

Ze delen vreugde en verdriet en rebelleren hartstochtelijk tegen de tekortkomingen in hun leven. Bevlogen directeur Lora doet er alles aan om de groep zo goed mogelijk te ondersteunen, maar haar emotionele inzet kan de conflicten in de groep niet voorkomen.

La Mif is een eerlijk en openhartig portret van jonge vrouwen die, ondanks hun onzekere situatie, bruisen van levenslust. In het authentieke verhaal wordt er uitsluitend met jonge, niet-professionele acteurs gewerkt, die voor een groot deel zelf een verleden hebben in een opvanghuis.

Claudia Grob vertelt over haar ervaring als hoofdrolspeler in La Mif. Nooit had ze gedacht dat ze voor een camera zou staan. Maar ze speelt een rol die haar heel goed ligt, want tot ze kort geleden met pensioen ging, was ze het zelf: directeur van een jeugdzorginstelling.

Little Man, Time and the Troubadour

Kunstenaar Sipa Labakhua trekt met zijn micro-theater op de fiets door zijn geboorteland Abchazië. Het autobiografische, soms bijna surrealistische stuk dat hij speelt, is gebaseerd op het lot van zijn vader, zijn held: een idealistische politicus die door de oorlog met Georgië werd gedwongen om met zijn gezin naar Moskou te vluchten.

Maar nu is zijn zoon naar huis teruggekeerd. Met zijn reizende voorstelling confronteert Sipa het publiek en bespreekt hij zaken waar men liever niet over praat. Onderweg verzamelt hij persoonlijke herinneringen en dromen van een bonte stoet landgenoten. Het stuk is het startpunt voor een poëtische roadmovie met lied en verbeelding, nostalgie en verwondering.

De media berichten ons dagelijks over oorlog en ellende, maar wat gebeurt er als het stof is neergedaald? Met de vluchtelingen? De strijders? De stille getuigen? Little Man, Time and the Troubadour zoekt naar het kleine en het persoonlijke, naar de littekens in plaats van de wonden, en stelt zo actuele vragen in tijden waarin nationalisme en identiteitsvraagstukken het publieke debat domineren.

Jump, Darling

Russel wordt bijna dertig en zit in een depressie. Onzeker over zijn toekomst en plannen om acteur te worden gooit hij het roer om: hij wordt dragqueen. 

Wanneer zijn relatie daardoor op de klippen loopt, vlucht Russel naar zijn oma op het platteland. Het blijkt niet goed met haar te gaan, maar ondanks haar steeds slechtere gezondheid, wil zij koste wat kost thuis blijven wonen. Wanhopig probeert Russel met haar het plaatselijke verpleeghuis te vermijden.

Dit speelfilmdebuut van Phil Connell schetst een warm beeld van de relatie tussen een grootmoeder en kleinzoon, die onder druk komt te staan wanneer verborgen familiegeheimen langzaam komen bovendrijven. Jump, Darling was een van de laatste rollen van de legendarische actrice Cloris Leachman voor ze op 94-jarige leeftijd overleed.

I Am So Sorry

In een tijd waarin kernenergie mogelijk weer als alternatief voor fossiele energie gezien wordt, voert Liang Zhao ons op indringende wijze langs de delen van de wereld die de meeste gevolgen ondervinden van nucleaire ongelukken. Het resultaat is profetisch panorama met onverwacht poëtische momenten.

Desolate landschappen en overwoekerde ruïnes in Kazachstan, verlaten huizen van bewoners in Tsjernobyl en Fukushima en de spookachtige ondergrondse tunnels in Finland waar hoogradioactief afval de komende duizend eeuwen opgeborgen moet worden. Aan de hand van ontroerende ontmoetingen en intieme momenten met slachtoffers uit besmette dorpen maakt Zhao de gevolgen van nucleaire risico’s voelbaar en wordt een menselijk tegenwicht geboden aan de verstilde dreiging.

I Am So Sorry is een even prachtig als verschrikkelijk documentair gedicht dat ons laat nadenken over de catastrofale gevolgen van ons streven naar vooruitgang. Het is een verontschuldiging aan de wereld, de natuur en de toekomstige generaties. I Am So Sorry ging in 2021 in première in de nieuwe Cinema for the Climate-sectie van Cannes.

Grosse Freiheit

In het naoorlogse Duitsland belandt Hans, een overlever van Auschwitz, keer op keer in de gevangenis. Zijn delict? Hij is homoseksueel en dat is een strafbaar feit volgens paragraaf 175 van het Duitse Wetboek.

Zijn celgenoot Viktor, een veroordeelde moordenaar, moet niets van hem hebben. In de loop der jaren groeien ze echter naar elkaar toe en ontstaat er een tedere en liefdevolle band. Grosse Freiheit is een verpletterend gevangenisdrama over de betekenis van vrijheid, identiteit en menselijke verbondenheid.

De film van regisseur Sebastian Meise (Stilleben) werd in Cannes bekroond met de Juryprijs en de ijzersterke acteerprestaties van Franz Rogowski (UndineTransit) en Georg Friedrich vielen veelvuldig in de prijzen bij talloze internationale filmfestivals.

Annette

Als de beroemde, internationale operazangeres Ann na een voorstelling de omstreden cabaretier Henry ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht.

Al snel worden ze omgedoopt tot het perfecte glamourkoppel. De paparazzi volgt ze op de voet en de wereld adoreert ze. Maar de geboorte van hun eerste kind, Annette, een mysterieus meisje met een uitzonderlijke gave, zet hun leven volledig op z’n kop.

Het familiedrama waarin vrijwel alleen gezongen wordt was de openingsfilm van Cannes 2021. De film werd genomineerd voor de Gouden Palm en regisseur Leos Carax ging ervandoor met de Palm voor Beste Regie.

Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.