View-Master juli 2021

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Ook in juli komen er weer vele goede releases en premières uit evenals een aantal bioscooppremières.

Gusto Entertainment

Jazz on a Summer’s Day

Newport, Rhode Island is in 1958 het zomerse decor voor het jaarlijkse jazzfestival in dit kleine stadje aan de oostkust van de Verenigde Staten. Bert Stern bracht niet alleen op intieme wijze de artiesten en hun muziek in beeld, maar filmde met dezelfde passie de bezoekers, de omgeving en toevallige passanten. Jazz on a Summer’s Day is een sfeervol muzikaal verslag van een zomerse dag uit lang vervlogen tijden.

Jazz on a Summer’s Day is vanaf 29 juli te zien in de bioscoop.

Jazz on a Summer’s Day

MOOOV Film Distribution

Sin Señas Particulares

Nadat Magdalena’s zoon het ouderlijk huis in Mexico heeft verlaten om in Verenigde Staten werk te gaan zoeken heeft ze al maanden niets meer van hem vernomen. De autoriteiten willen dat Magdalena de overlijdensakte van haar zoon ondertekent, maar een ontmoeting met een andere moeder doet haar beseffen dat ze niet kan leven zonder het lot van haar zoon te kennen. Ze begint aan een odyssee door gebieden waar de narco’s en criminele bendes heer en meester zijn. De wegen zijn er onveilig, bussen komen in hinderlagen terecht en passagiers worden beroofd en soms vermoord, waarna hun lijken verdwijnen. Onderweg ontmoet Magdalena Miguel, een andere jongen die het bevel kreeg de VS te verlaten en die zijn moeder gaat opzoeken, maar moet vaststellen dat er veel veranderd is in zijn geboorteland.

Sin Señas Particulares is vanaf 1 juli te zien in de bioscoop

This Is Not A Burial, This Is A Resurrection

In een klein dorp in de bergen van Lesotho wacht de 80-jarige weduwe Mantoa op de terugkeer van haar zoon, een arbeidsmigrant die in een Zuid-Afrikaanse kolenmijn werkt. Het is kerstmis als ze slecht nieuws krijgt. Haar zoon blijkt omgekomen te zijn bij een mijnongeluk. Door het plotselinge nieuws van zijn vroegtijdige dood, worstelt Mantoa met haar bestaan. Er ontstaat een onzichtbare muur van verbijstering tussen haar en de buitenwereld. God, het dorp en ook de werkelijkheid schijnen steeds verder weg. Verteerd door verdriet, verlangt ze steeds meer naar de dood en de hereniging met haar familie. Ze wil graag bij haar dierbaren op de plaatselijke begraafplaats begraven worden. Weduwe Mantoa bereidt zich voor op haar einde door alvast haar uitvaart te regelen en afscheid te nemen van wereldse zaken. Net op dat moment wordt bekendgemaakt dat haar hechte gemeenschap moet wijken voor de aanleg van een stuwmeer. Alle dorpelingen moeten verkassen naar stedelijke gebieden, om hun huizen, akkers, begraafplaats, levens en tradities voorgoed achter te laten. Terwijl de meesten vooral overdonderd zijn door het bizarre nieuws, ontlokt het bij Mantoa juist een hernieuwde levenslust. Ze is geenszins van plan om te wijken voor de zogenaamde vooruitgang. Door haar inzet ontstaat er een collectieve geest van verzet binnen de gemeenschap. Het gaat uiteindelijk niet om de begrafenis, maar om de wederopstanding. In de laatste dramatische momenten van haar leven wordt de legende van Mantoa gesmeed en voor eeuwig vastgelegd.

This Is Not A Burial, This Is A Resurrection is vanaf 29 juli te zien in de bioscoop.

Warner Bros. Home Entertainment

Those Who Wish Me Dead

In Those Who Wish Me Dead word je meegenomen in een zenuwslopend verhaal door de Montana wildernis. Deze Amerikaanse wersternthriller met Oscar-winnares Angelina Jolie in de hoofdrol is gebasseerd op de gelijknamige roman van Koryta.

De film vertelt het verhaal over Hannah Faber die werkt bij de speciale eenheid van de brandweer. Hannah kan het haarzelf niet vergeven dat zij drie mannen niet heeft kunnen redden bij een brand. Tot op een dag dat Hannah een 12-jarig jongetje ontmoet die op de vlucht is voor twee wraakzuchtige moordenaars

Een jonge tiener is getuige van de moord op zijn vader in de buurt van een groot nationaal bos. Achtervolgd door huurmoordenaars die hem het zwijgen op willen leggen, ontmoet hij in de wildernis al snel een ervaren brandwacht en overlevingsdeskundige die hem onderdak biedt in haar uitkijktoren. Wanneer de huurmoordenaars het bos in brand steken om hun sporen uit te wissen, moet het paar een dodelijke brand overleven die hen dreigt te verteren en de moordenaars te slim af te zijn.

Those Who Want Me Dead is vanaf 24 juni verkrijgbaar via VOD bij Pathé Thuis, Ziggo, KPN, Tele2, iTunes, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox & Rakuten TV.

Space Jam

Basketbalsuperster Micheal Jordan wordt door Bugs Bunny overgehaald om de wedstrijd van zijn leven te spelen tegen een stel buitenaardse monsters. De inzet is de vrijheid van onze tekenfilmhelden. Lukt het Jordan om de aliens met een slam dunk te verslaan en zijn nieuwe Looney-vrienden uit de penarie te helpen?

Space Jam is vanaf 7 juli verkrijgbaar op 4K Ultra HD.

Mortal Kombat

Finish him! Fatality! Bij het horen van deze woorden in de uiterst succesvolle videogames Moral Kombat weet je meestal hoe laat het is en wordt jouw personage op vakkundige wijze een kopje kleiner gemaakt. Na het succes van de gamesreeks veroveren de personages nu ook de filmwereld!

Mortal Kombat volgt MMA-vecher Cole Young wanneer hij achtervolgd wordt door Outworld’s beste strijder Sub-Zero. Tijdens zijn zoektocht naar zijn afkomst sluit Cole zich aan bij een groep uitverkorenen die proberen Earthrealm te verdedigen in een strijd tegen Outworld. Lukt het Cole op tijd zijn arcana – de inmense kracht die in zijn ziel verborgen zit – te vinden ende werled te redden?

De regie is in handen van de Australische filmmaker Simon McQuoid – die hiermee zijn debuut als regisseur maakt – en de iconische personages worden vertolkt door onder andere Lewis Tan (Deadpool 2) Jessica McNamee (The Meg), Mehcad Brooks (Supergirl) en Tadanobu Asano (Midway)

Mortal Kombat is vanaf 19 juli verkrijgbaar op 4K Ultra HD, Blu-ray en DVD.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It

Het huiveringwekkende waargebeurde verhaal van een man die wordt verdacht van een moor den beweert bezeten te zijn door de duivel. Het Warren echtpaar gaat op onderzoek uit, met alle gevolgen van dien.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It is vanaf 12 juli te zien via Pathé Thuis, KPN, iTumes, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox en Rakuten TV.

Tom & Jerry

Als Jerry op de avond voor de bruiloft van de eeuw in het chicste hotel van New York trekt, huurt de jonge bruiloftsplanner Kayla, Tom in om van hem af te komen. Het kat-en-muisspel dat losbarst dreigt niet alleen de bruiloft, maar ook het hotel te ruïneren.

Tom & Jerry is vanaf 26 juli te zien via Pathé Thuis, KPN, iTunes, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox en Rakuten TV.

FilmBox

The House That Jack Built

Bij de wereldpremière op het filmfestival in Cannes verlieten ruim honderd mensen de zaal, omdat ze de film als te schokkend ervaarden. Niettemin gaven de overgebleven toeschouwers de regisseur een zes minuten durende staande ovatie. Zoals bekend schuwt Von Trier provocatie niet en ook in deze uncut version van ‘The House That Jack Built’ ging hij ver buiten de gebaande paden. In een dialoog met Verge vertelt Jack over een aantal macabere moorden die hij pleegt in een periode van twaalf jaar. In de 153 minuten durende film, waarin zijn misdaden steeds gruwelijker worden, verheft Jack zijn moorden tot een kunstwerk.

The House That Jack Built is vanaf 12 juli te zien op de nieuwe filmzender FilmBox.

The House That Jack Built

Picl

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand juli.

De Apenprins

Een oude apenprins spoelt aan op de kust van een onbekend land. Hij is gewond en verdwaald, maar wordt gelukkig gevonden door Tom. De jongen neemt hem mee naar huis, zodat zijn ouders de prins kunnen verzorgen. Een schitterend avontuur begint.

Tom is als baby te vondeling gelegd en groeit op bij professor Abervrach en Elizabeth, twee slimme, rebelse wetenschappers. Zij wonen op het eiland Nioukos bij een prachtige maar vreemde stad waar iedereen gelooft dat zij de enige bewoners op aarde zijn. Totdat op een dag de oude apenprins Laurent aanspoelt op het strand. Hij komt van een plek ver van Nioukos vandaan, uit het machtige rijk Laankos. Tom ontdekt hem en neemt hem mee naar huis.

Professor Abervrach probeert met de komst van de apenprins de andere wetenschappers ervan te overtuigen dat er meer is dan de stenen stad waar zij wonen. Maar niemand wil hem geloven en de anderen willen koste wat het kost hun eigen denkbeelden in stand houden. De prins loopt groot gevaar. Ondertussen rukt het bos op en overwoekert het de stad.

Ruim twintig jaar na Le Château des Singes en vijf jaar na Louise en Hiver verschijnt een nieuw meesterwerk van de veel bekroonde regisseur Jean-François Laguionie. Samen met regisseur Xavier Picard creëerde hij een even prachtige als grappige en intelligente film voor jong en oud, met schitterend kleurgebruik en een delicate animatiestijl. Een doordacht verhaal dat stemt tot nadenken, zonder moraliserend te zijn.

Night of the Kings

Als een verlegen jongen aankomt in de La Maca-gevangenis in Ivoorkust, waar de gevangenen het voor het zeggen hebben, wijst de Baas hem aan als de nieuwe ‘Roman’: verhalenverteller. Al snel komt hij erachter dat het een zaak van leven en dood is.

In La Maca, een gevangenis diep in het Ivoriaanse woud, is het traditie dat de nieuweling bij de eerste maansverduistering een nacht lang de andere gevangenen vermaakt met een verhaal. Wanneer ze niet tot zonsopgang aan zijn lippen hangen, moet hij het bekopen met de dood. Nerveus begint de jongen aan het verhaal van de legendarische bandiet Zama King.

Met zijn achtergrond in radio- en hoorspelen weet de Ivoriaanse filmmaker Philippe Lacôte (Run) als geen ander hoe hij een verhaal goed kan vertellen. In zijn tweede speelfilm Night of the Kings speelt hij op originele manieren met vertelkunst en creëert hij een spannend samenspel tussen verteller en luisteraars dat dans, gevecht, zang, poëzie en proza combineert.

Night of the Kings werd bekroond op vele internationale festivals, was de Ivoriaanse inzending voor de Oscars 2021, en won in Nederland zowel de Youth Jury Award op IFFR als de Camera Justitia Award op het Movies That Matter Festival.

Dark Rider

Ben Felten is vastbesloten zijn kinderdroom waar te maken. De 51-jarige man wil professioneel motorcoureur worden en het wereldsnelheidsrecord op land verbreken. Alleen is hij blind.

Als tiener werd de Australiër gediagnosticeerd met een degeneratieve oogziekte, waardoor hij halverwege de dertig volledig blind werd. Ondanks jaren vol tegenslagen en de enorme risico’s, is Ben vastbesloten zijn kinderdroom om een professionele motorcoureur te worden na te jagen.

De Belgische filmregisseur Eva Küpper laat in haar documentaire Dark Rider zien hoe Ben samen met voormalig Grand Prix-kampioen Kevin Magee het wereldrecord op land wil verbreken en de snelste blinde motorrijder ter wereld wil worden. Bij die recordpoging ontmoeten Ben en Kevin de dertienjarige Jed, die aan een vergelijkbare oogaandoening lijdt en moeite heeft om zijn weg in het leven te vinden.

Flowers of Shanghai

Filmmaker Hou Hsiao-hsien zoomt in op het emotionele leven van vijf prostituees in de jaren dat Shanghai een Britse concessie was. Stijlvolle period piece met mooie kostuums, prachtige maskers, schitterende decors én met ster Tony Leung als bordeelbezoekende hoge ambtenaar.

Tony Leung en andere sterren uit de Aziatische film spelen de hoofdrollen in deze historische vertelling over het leven in de door de Britten beheerde bordelen van het laat 19-eeuwse Shanghai. Ambtenaar Wang (Tony Leung) brengt zo ongeveer elk vrij moment door in de van de buitenwereld afgesloten huizen. De prostituees vinden er beschermers, er worden huwelijken gesloten, zaken gedaan en de opiumpijp gaat rond.

Flowers of Shanghai is een visueel overrompelende studie van een beroepsgroep ten tijde van de Qíng-dynastie, de laatste keizerlijke dynastie van China. De regisseur schildert de emoties van de prostituees subtiel, zonder veel woorden, en benadrukt hun isolement door een precieze mise-en-scène: de camera beweegt zich steeds heel langzaam van de ene kant van de kamer naar de andere en weer terug.

De destijds voor de competitie van Cannes geselecteerde film is nu in volle gerestaureerde glorie te zien.

Sin Señas Particulares

Als de zoon van Magdalena naar de VS afreist op zoek naar werk, hoort zijn moeder maanden niets meer van hem. Ze kan niet leven zonder het lot van haar zoon te kennen en begint een gevaarlijke zoektocht. Het verhaal van Magdalena staat symbool voor de talrijke moeders die in Mexico op zoek zijn naar hun verdwenen kinderen.

Nadat Magdalena’s zoon het ouderlijk huis in Mexico heeft verlaten om in de Verenigde Staten werk te zoeken, verneemt ze maandenlang niets van hem. De autoriteiten willen dat Magdalena de overlijdensakte van haar zoon ondertekent, maar een ontmoeting met een andere moeder doet haar beseffen dat ze niet kan leven zonder te weten wat er met haar zoon is gebeurd. Ze begint aan zoektocht door ongure gebieden waar de narco’s en criminele bendes de boel uitmaken. De wegen zijn er onveilig, bussen komen in hinderlagen terecht en passagiers worden beroofd en soms vermoord, waarna hun lijken verdwijnen. Ondanks alle gevaren wordt ze gedreven door de hoop haar geliefde zoon ooit te zullen terugvinden.

Terwijl in Amerika de aandacht zich in de afgelopen jaren vooral richtte op de vermeende hordes binnenvallende illegale immigranten die de zuidelijke grens proberen over te steken, gaat Sin señas particulares over een ander alarmerend onderwerp: het grote aantal immigranten dat vermist, beroofd, ontvoerd en/of vermoord wordt voordat ze Amerikaans grondgebied überhaupt bereiken. Waar andere filmmakers vaak de nadruk leggen op geweld, actie en macho-nihilisme, kiest Valadez voor een andere benadering. In Sin Señas Particulares wordt alles tot zwijgen gebracht en bestaat Magdalena’s odyssee uit slome beelden ondersteund door schitterende muziek.

Strawberry Mansion

Een heerlijke komedie waarin reclamebedrijven dromen belagen, de overheid er belasting op heft en een dromen-taxateur dankzij een excentrieke oude dame een fantastisch, romantisch avontuur beleeft.

In een toekomst niet ver van nu, heeft belastinginspecteur James Preble het niet makkelijk. Elke nacht droomt hij van een benauwend roze kamertje met reclameaanbiedingen. In zijn wakende leven is het niet veel beter: elk greintje avontuur en onvoorspelbaarheid lijken in deze eind-kapitalistische wereld te zijn verdwenen. Maar dan wordt hij uitgenodigd door de excentrieke Arabella, die haar hele leven nog geen enkele droombelasting heeft betaald. Een doodzonde in de wereld van James. Ze vraagt hem om alsnog al haar dromen, opgeslagen op duizenden VHS-banden, te onderzoeken. In no-time ontwricht Arabella zijn overzichtelijke leven. Logerend in haar roze kasteelhuis gaan hun dromen door elkaar lopen en begint ook de werkelijkheid steeds surrealistischere vormen aan te nemen.

Een prachtige, vintage vormgegeven liefdesbrief aan fantasie en creativiteit. Niet eerder raakt een film zo dicht aan de droomwerkelijkheid. Die staat tussen diepe slaap en wakker zijn in, waar je verbonden bent aan je verlangens en angsten, waar je dapper bent, je crush de liefde verklaart en die ook de perfecte uitweg vormt van de sores in het wakende deel van je leven.

Effacer l’historique

In een woonwijk worden drie buren geconfronteerd met de invloed van social media op hun leven. Samen besluiten ze het op te nemen tegen de techgiganten in Silicon Valley.

Drie buren hebben een ogenschijnlijk comfortabel leven in een nette nieuwbouwwijk. Maar al gauw is duidelijk dat ze alle drie in diepe problemen zitten, mede dankzij de schijnbaar onschendbare techreuzen. Marie wordt achtervolgd door een gelekte sekstape die haar tienerzoon absoluut niet mag zien. De dertienjarige dochter van Bertrand wordt slachtoffer van cyberpesten. En Christine lukt het niet om als taxicauffeur ritten binnen te halen door lage sterrenratings. Samen bundelen ze hun krachten en zetten ze de tegenaanval in.

Het resultaat is een mild-absurdistische satire op de digitale consumptiemaatschappij door de gerenommeerde filmmakers Benoît Delépine en Gustave Kervern, die op het filmfestival van Berlijn een Zilveren Beer won.

Once in Trubchevsk

Een vrachtwagenchauffeur heeft een buitenechtelijke relatie met de verleidelijke Anna, eveneens getrouwd. Hoe houden zij hun verhouding geheim in een klein stadje waar de muren oren hebben?

Troebtsjevsk, Rusland, tegen de grens met Oekraïne. Een vrachtwagenchauffeur heeft een zinderende affaire met de verleidelijke Anna, maar zij is ook getrouwd. De twee hebben moeite hun liefde voor elkaar geheim te houden voor de rest van het stadje. Want in een kleine stad blijft niets geheim. Het maakt niet uit hoe hard je ook je best doet om ontrouw te verbergen, de waarheid zal vroeg of laat aan het licht komen.

De bekroonde regisseur Larisa Sadilova tekent een gevoelig portret van de liefde tussen twee doodgewone Russen die moeten kiezen tussen hun emoties en hun huwelijk. Sadilova maakt, net als in eerdere films, gebruik van amateuracteurs, haar stijl doet dan ook documentair aan. Haar tweede speelfilm With Love, Lilly won in 2003 een Tiger Award op IFFROnce in Trubchevsk was onderdeel van de Certain Regard-competitie van het Cannes-filmfestival.

 Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.