View-Master januari 2022

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Ook in januari komen er weer vele goede releases en premières uit evenals een aantal bioscooppremières.

Universal Pictures

Respect

Volg Aretha Franklins carrière vanaf de dagen dat ze als kind in een koor in de kerk van haar vader zong tot ze een internationale superster werd. Respect is het buitengewone waargebeurde verhaal van dit muziekicoon.

Resprect is vanaf 19 januari verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Candyman

Oscar®-winnaar Jordan Peele en filmmaker Nia DaCosta geven een frisse kijk op de bloedstollende legende: Candyman. Decennia lang werden de bewoners van een achterstandswijk in Chicago geterroriseerd door een spookverhaal over een bovennatuurlijke moordenaar met een haak als hand. Tien jaar later begint een kunstenaar (Yahya Abdul-Mateen II) de macabere geschiedenis van Candyman te verkennen, niet wetende dat het hem tot waanzin zal drijven en een angstaanjagende golf van geweld zal ontketenen.

Candyman is vanaf 19 januri verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Law & Order S.V.U. Season 22

Law & Order: Special Victims Unit (gemaakt door Emmy® Award-winnend producent Dick Wolf) is met 22 seizoenen de langstlopende primetime live-action serie aller tijden. Als commandant van de SVU is Capt. Olivia Benson (Mariska Hargitay) een doorgewinterde veteraan van de eenheid die alles heeft gezien. Ze leidt met empathie en professionaliteit, terwijl ze tegelijkertijd omgaat met haar eigen moeilijke verleden als slachtoffer van verkrachting en haar verantwoordelijkheid als voortrekker in de belangenbehartiging van overlevenden. Beide beïnvloeden de manier waarop ze omgaat met de slachtoffers en daders van elke zaak.

Het 22ste seizoen van Law & Order S.V.U. is vanaf 19 januari verkrijgbaar op DVD.

Sony Pictures Home Entertainment

Don’t Breathe 2

De blinde man heeft zich jarenlang verstopt in een afgelegen hut en heeft een jong meisje opgevangen en opgevoed dat verweesd was door een verwoestende huisbrand. Hun rustige leven samen wordt verbrijzeld wanneer een groep criminelen het meisje ontvoert. De blinde man wordt gedwongen zijn veilige haven te verlaten om haar te redden.

Don’t Breathe 2 is vanaf 3 januari digitaal verkrijgbaar.

A Mouthful Of Air

De kinderboekenschrijfster Julie is een liefdevolle moeder en echtgenote. Door haar werk staat de confrontatie met de angsten centraal. Ironisch genoeg heeft Julie haar eigen duisternis, die haar haar hele leven achtervolgt, nog niet onder ogen gezien. Wanneer ze van een tweede kind bevalt, komt haar trauma naar boven en komt Julie voor een erg zware periode te staan.

A Mouthful Of Air is vanaf 10 januari digitaal verkrijgbaar.

I Carry You With Me

Nadat Iván (Armando Espitia), een ambitieuze chef-kok en jonge vader, Gerardo (Christian Vázquez) ontmoet in een clandestiene homobar in het provinciale Mexico, worden ze hevig verliefd op elkaar. Wanneer hun geheime relatie wordt ontdekt door Iváns familie, maakt hij de riskante keuze om de grens over te steken en zijn geluk te beproeven in de Verenigde Staten. Hij belooft zowel zijn jonge zoon als zijn zielsverwant Gerardo dat hij zal terugkeren. Alleen in New York City en geconfronteerd met de ontmoedigende uitdagingen van een nieuw aangekomen immigrant, kost Iván’s beslissing hem meer dan hij zich ooit had kunnen voorstellen.

Academy Award® genomineerde Heidi Ewing’s (Beste Documentaire, Jesus Camp, 2006) verhalende speelfilmdebuut is een tedere romance die tientallen jaren omspant. De film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, won in 2020 de Sundance NEXT Innovator Award en de Publieksprijs, en werd genomineerd voor twee Film Independent Spirit Awards en een GLAAD Media Award. I Carry You With Me is een episch liefdesverhaal, evenals een soulvolle bespiegeling over familie, opoffering, spijt, en uiteindelijk, hoop.

I Carry You With Me is vanaf 10 januari digitaal verkrijgbaar.

Death Of A Telemarketer

Telemarketeer Kasey (Lamorne Morris) is in een spannende verkoopstrijd verwikkeld met Barry (Woody McClain), een nieuwkomer op de markt, en moet voor middernacht een grote verkoop zien te scoren anders verliest hij zijn grootste commissie tot nu toe. Uit wanhoop wacht Kasey tot iedereen het kantoor verlaat en vindt hij de bel-me-niet-lijst. Hij denkt dat hij het perfecte doel heeft gevonden, maar in plaats daarvan wordt hij gegijzeld en is hij overgeleverd aan de genade van Asa (Jackie Earle Haley), de man die hij probeerde op te lichten. Nu moet Kasey slagen voor Asa’s verdraaide test over ethiek als hij wil leven om nog een dag te verkopen.

Death Of A Telemarketer is vanaf 31 januari digitaal verkrijgbaar.

M&N Media Group

Behind The Music: Rinus Over 60 Jaar Golden Earring

Fans kunnen vanaf 13 januari een nooit eerder vertoonde inkijk krijgen in de geschiedenis van Nederlands grootste rockband ooit: Golden Earring. Vanaf die datum draait de film ‘Behind the Music: Rinus Gerritsen over 60 jaar Golden Earring’ in de Nederlandse filmtheaters en poppodia. De film is een twee uur durende registratie van de Behind the Music-avond in een uitverkocht Paard in Den Haag in januari 2020, met bassist Rinus Gerritsen in de hoofdrol.

Tijdens de live documentaire avond interviewde host en presentator Martin Kuiper Gerritsen op basis van vooraf opgenomen video interviews met Earring-zanger Barry Hay, Earring-drummer Cesar Zuiderwijk, voormalig Earring-lid Robert Jan Stips en producer Shell Schellekens, die achter de knoppen zat bij jaren tachtig hits als Twilight Zone en When The Lady Smiles. Zij vertelden hun verhaal vanaf groot scherm. In ‘Behind the Music: Rinus over 60 jaar Golden Earring’ neemt Rinus Gerritsen de kijker mee door de fascinerende geschiedenis van de Haagse band die met de hit Radar Love wereldwijd doorbrak.

Behind the Music: Rinus over 60 jaar Golden Earring is vanaf 13 januari te zien in Filmtheaters en Poppodia.

Behind the Music: Rinus over 60 jaar Golden Earring

Warner Bros. Home Entertainment

Dune

Het mystische en emotioneel geladen heldenepos Dune vertelt het verhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman met een grootste lotsbestemming, die naar de gevaarlijkste planeet in het universum moet reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Op de planeet komen kwaadwillende krachten in conflict met elkaar naar aanleiding van de exclusieve voorraad van de kostbaarste grondstof ot (een middel om het grootste potentieel van de mensheid te ontgrendelen). Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen, zullen overleven.

Dune is vanaf 26 januari beschikbaar op 4K Ultra HD, Blu-ray en DVD. Dune is ook via EST en VOD verkrijgbaar via Pathé Thuis, Ziggo, KPN, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox & Rakuten TV.

Dune

Film1

Shadow In The Cloud

Samen met Max Landis (Chronicle, American Ultra) schreef regisseur Roseanne Liang het scenario voor Shadow in the Cloud, een spectaculaire over-the-top combinatie van actie, oorlog en horror met in de hoofdrol Chloë Grace Moretz (Kick-Ass, Let Me In). Moretz speelt officier Maude Garrett, die op een stormachtige nacht met een geheime missie in een gevechtsvliegtuig stapt. Terwijl de Japanners het vliegtuig onder vuur nemen, duikt er aan boord een mysterieuze en duistere vijand op. Vorig jaar ging de film in wereldpremière op het Toronto International Film Festival en werd bekroond met een People’s Choice Award for Midnight Madness.

Shadow In The Cloud is vanaf 1 januari te zien op Film 1.

De Piraten Van Hiernaast

Avontuurlijke en humoristische familiefilm gebaseerd op de eerste delen van de populaire kinderboekenreeks van Reggie Naus. Met overtuigende rollen van onder anderen Tygo Gernandt en Egbert-Jan Weeber.

Het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee wordt op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rum-drinkende piratenfamilie Donderbus. Terwijl de suffe buurtbewoners de waakhaai en huis-octopus maar niets vinden, sluit de elfjarige Michiel, ondanks hun verschillen, vriendschap met de stoere piratenjongen Billy. Maar hij dreigt zijn nieuwe vriend te verliezen wanneer aartsvijand Knokige Krelis plots opduikt. Samen met hun buurmeisje Elizabeth gaan de jongens de strijd aan tegen de gevaarlijkste piraat op zee.

De Piraten Van Hiernaast is vanaf 8 januari te zien op Film 1.

The Wolf Of Snow Hollow

Komische horrorfilm waarin het kleine plaatsje Snow Hollow wordt opgeschrikt door een reeks moorden bij volle maan, waarop de plaatselijke sheriff zichzelf er steeds vaker aan moet herinneren dat weerwolven niet bestaan…Jim Cummings speelt niet alleen de hoofdrol, maar is ook de regisseur en verantwoordelijk voor het scenario. Hij laat een sterk staaltje acteerwerk en absurde humor zien.

Sheriff John Marshall uit Snow Hollow worstelt met zijn mislukte huwelijk, een rebelse dochter en een ongemotiveerd team. Wanneer het kleine stadje bij volle maan wordt opgeschrikt door de brute moord op een toeriste, lijken de sporen te wijzen op een wolf. John behandelt de zaak als een ‘gewone’ moord en probeert samen met zijn vader, sheriff Hadley (Robert Forster), en zijn collega Julia de gemoederen te sussen. Maar al snel gaat het gerucht dat er een weerwolf actief is in Snow Hollow. John wordt compleet opgeslokt door de jacht op de moordenaar.

The Wolf Of Snow Hollow is vanaf 15 januari te zien op Film 1.

Spider-Man: Homecoming

Een geslaagde blockbusterfilm van Marvel Studios gebaseerd op een van de populairste superhelden, met Tom Holland in de hoofdrol als Spider-Man. De tiener Peter Parker wacht tevergeefs op een belletje van Tony ‘Iron Man’ Stark en moet daarom maar zelf op pad om het onrecht te bestrijden.

Peter Parker (Tom Holland) keert na zijn eerste superheldengevecht als Spider-Man terug naar zijn normale leven in Queens. Hij hoopt snel bij The Avengers gevraagd te worden door Tony Stark (Robert Downey Jr.), maar het telefoontje blijft uit. Peter wordt ongeduldig, denkt dat hij zichzelf als held moet bewijzen aan Tony Stark en gaat vervolgens zelf op zoek naar onrecht. Tijdens deze zoektocht komt hij al snel terecht bij een mysterieuze wapenhandel van ene Adrian Toomes (Michael Keaton).

Spider-Man: Homecoming is vanaf 22 januari te zien op Film 1.

The Devil Has A Name

Een waargebeurd zwartkomisch drama met Kate Bosworth waarin een landbouwer met de moed der wanhoop de strijd aanbindt met de psychopathische oliebarones die zijn grond systematisch vergiftigt. Hij dient een rechtszaak in tegen de vrouw, maar zij krijgt steun van de oliebranche, die de boer zoveel mogelijk dwarsboomt. De volledige oliebranche wil uiteraard verhinderen dat de rechtszaak een precedent schept en probeert hem koste wat kost het zwijgen op te leggen. Wint het grote geld? Of de kleine man?

The Devil Has A Name is vanaf 29 januari te zien op Film 1.

FIlmBox

The Last Right

Geestig en hartverwarmende roadmovie met Michiel Huisman in de hoofdrol. Twee eigengereide broers komen nader tot elkaar tijdens een roadtrip dwars door het schitterende Ierland. Met een ecologische verantwoorde kartonnen lijkkist op het dak van de auto zijn ze op weg naar de laatste rustplaats van een eenzame man.

De succesvolle advocaat Daniel Murphy (Michiel Huisman) reist vanuit Boston terug naar Ierland voor de begrafenis van zijn moeder. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden krijgt hij niet alleen de verantwoordelijkheid voor zijn autistische broer Louis, maar ook voor het lichaam van de man die naast hem in het vliegtuig zat. Aangespoord door zijn broer Louis en de pittige jonge begrafenisondernemer Mary begrint hij aan een doldwaze autorit dwars door Ierland om de onbekende man te kunnen begraven, op de hielen gezeten door de politie (Colm Meany).

The Last Right is vanaf 31 januari te zien op FilmBox.

JFK

Kevin Costner in een provocerend en bekroond meesterwerk van Oliver Stone over het uitvoerige onderzoek van openbaar aanklager Jim Garrison en zijn team naar de moord op president John F. Kennedy. JFK werd genomineerd voor acht Oscars en won de prestigieuze award voor beste montage en beste cinematografie. Daarnaast kreeg de film onder meer de Golden Globe voor beste regie, twee BAFTA Awards en een Blue Ribbon Award toegekend.

Op 22 november 1963 wordt president John F. Kennedy doodgeschoten in Dallas, Texas. De vermeende dader. Lee Harvey Oswald, wordt twee dagen later uit wraak doodgeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby. Een onderzoekscommissie concludeert dat zowel Oswald als Ruby hun misdaden op eigen houtje begingen. Maar Officier van Justitie Jim Garrison (Kevin Costner) staat erg argwanend ten opzichte van het officiële verhaal dat door de FBI verteld wordt. Samen met zijn team begint hij aan een langdurige missie om het mysterie rond de moordaanslag te ontrafelen.

JFK is vanaf 3 januari te zien op FilmBox.

Bacurau

Na de dood van haar oma Carmelita, keert kleindochter Teresa voor de begrafenis terug naar het geboortedorp Bacurau in het afgelegen droge Noord-Oosten van Brazilië. De lokale bewoners vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap. Als ze erachter komen dat hun woonplaats is verdwenen van alle navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen niet meer werken, ontstaat er veel onrust. Het blijkt de voorbode van vreemde gebeurtenissen, bedoeld om onder de radar te blijven.

Bacurau is vanaf 10 januari te zien op FilmBox.

The Bachelors

Na de dood van zijn vrouw trekt de depressieve weduwnaar Bill Ponder (J.K. Simmons) naar de grote stad. Samen met zijn zeventienjarige zoon Wes wil hij met een schone lei beginnen. Met vallen en opstaan proberen e hun ontwortelde leven weer op de rails te krijgen. Maar ondanks alle pijn, loert er voor allebei een nieuwe liefde om de hoek. Wes raakt in de ban van Lacy, een introverte, enigmatische meid, en Bill valt voor Carine (Julie Delpy), een lerares Frans die haar eigen verleden meetorst. Relaties worden op de proef gesteld, ruzies en verzoeningen volgen elkaar in snel tempo op en gaandeweg ontdekken vader en zoon hun ware identiteit.

The Bachelors is vanaf 17 januari te zien op FilmBox.

Lying & Stealing

Playboy Ivan (Theo James) hopt van het ene highsocietyfeest naar het andere, waar hij zijn extreem rijke gastheren van waardevolle kunst berooft. Elyse (Emily Ratajkowsko) begeeft zich in hetzelfde wereldje en verrijktzijch door de mensen die ze daar ontmoet op te lichten. De twee blijken één ding gemeen te hebben: ze zijn beiden een fortuin schuldig aan het keiharde en gewetenloze onderwereld-kopstuk Dimitri. Ivan en Elyse zijn op elkaar aangewezen om van de gewelddadige crimineel af te komen en bedenken een gewaagd plan. Maar lukt het deze twee onbetrouwbare types om op elkaar te vertrouwen?

Lying & Stealing is vanaf 24 januari te zien op FilmBox.

 Picl

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand januari.

Mijn vader is een Vliegtuig

Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen.

Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.

Regisseur Antoinette Beumer verfilmde haar eigen gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017. Eerder maakte zijn o.a. De gelukkige huisvrouw (2010) en Jackie (2012). De hoofdrol wordt gespeeld door Elise Schaap (bekend uit komedies als Wat is dan liefde en de Netflix-serie Undercover), naast onder meer Pierre Bokma (Tonio) en Maarten Heijmans (Ramses).

Mijn vader is een vliegtuig was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival van 2021. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorieën Beste Film, Beste Hoofdrol en Beste Muziek.

Nr. 10

Er is niets veranderd, de wereld is nog steeds hetzelfde. Ga de straat uit, de hoek om, en alles is zoals het vroeger was. Of gek genoeg toch heel anders.

Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, groeit op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert.

Na filmklassiekers als AbelDe Noorderlingen en Borgman is Nr. 10 de nieuwste en tiende speelfilm van Alex van Warmerdam. Een thriller met elementen van een zwarte komedie.

Dear Comerades!

Wanneer Liudmila tijdens een onvermijdelijke arbeidersstaking haar dochter uit het oog verliest, kantelt langzaam haar wereldbeeld. Een verbluffende reconstructie over een geschiedenis die jarenlang werd verzwegen.

1962. Liudmila is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Als trouwe communist vocht ze tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de ideologie van Stalin. Dus wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Liudmila voor een hard optreden om het verzet de kop in te drukken.

Maar de staking is onvermijdelijk en wanneer de bijeenkomst door de autoriteiten gewelddadig de kop wordt ingedrukt, raakt Liudmila in paniek en komt ze tot het gruwelijke besef dat haar dochter mogelijk is omgekomen. Ondanks de blokkade van de stad, de massale arrestaties en de pogingen van de autoriteiten om het bloedbad te verdoezelen, gaat ze wanhopig op zoek naar haar dochter.

De Russische meesterregisseur Andrey Konchalovskiy reconstrueert een geschiedenis die jarenlang in de doofpot werd gestopt. Pas in de jaren 90 leerde men in Rusland wat er was gebeurd in Novotsjerkassk. De in prachtig zwart-wit geschoten film werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en was de Oscar-inzending voor Rusland.

The Electrical Life Of Louis Wain

Het waargebeurde verhaal van Louis Wain, de Britse kunstschilder die bekend stond om zijn karakteristieke tekeningen van katten.

Louis Wain wil groot en klein inspireren met zijn unieke blik op de wereld en zijn aanstekelijk enthousiasme. We volgen hem tijdens twee belangrijke gebeurtenissen die zijn leven veranderen; de ontmoeting met Emily, de liefde van zijn leven, en de adoptie van Peter, een straatkat.

De hoofdrol wordt gespeeld door de Britse steracteur Benedict Cumberbatch (SherlockDoctor StrangeThe Power of the Dog). Voor zijn rol in The Imitation Game werd hij genomineerd voor een Oscar voor Beste Acteur. De eveneens Britse ster Claire Foy (The CrownFirst Man) speelt de rol van Emily.

Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.