View-Master februari 2020

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Ook in februari komen er weer goede releases uit.

Joker

Vanaf 5 februari kan thuis (opnieuw) genoten worden van Joker, de door pers en publiek gelauwerde film geregisseerd, geschreven en geproduceerd door Todd Philips. Joaquin Phoenix levert in deze film de rol van zijn leven als Arthur Fleck, een man die worstelt om zijn plek te vinden in een keiharde en versplinterde maatschappij. Phoenix won onlangs een Golden Globe voor deze rol, en ook componist Hildur Guðnadóttir mocht een gouden beeldje in ontvangst nemen voor de filmmuziek. 

De film is ook voor maar liefst 11 Oscars genomineerd – het hoogste aantal van alle genomineerde films dit jaar – waaronder Beste Film, Beste Acteur, Beste Regie, Beste Scenario (Adapted) en Beste Cinematografie. 

Arthur Fleck, een getroebleerde en eenzame man in de drukte van Gotham City, blijft hopen dat er ooit een licht op hem zal schijnen. Tijdens verwoede pogingen om een stand-up comedian te worden, blijft hij echter altijd zelf het onderwerp van de grap. Gevangen in een vicieuze cirkel van apathie, wreedheid en geschonden vertrouwen maakt Arthur de ene slechte beslissing na de andere. Een aaneenschakeling van escalerende situaties zorgen ervoor dat hij een gewelddadige weg inslaat waar hij niet meer van terug kan keren. 

Hoofdrollen zijn weggelegd voor Joaquin Phoenix (Oscar genomineerd voor The Master, Walk the Line en Gladiator) en Robert de Niro (Oscar winnaar Raging Bull, The Godfather: Part II). Daarnaast zijn te zien Zazie Beetz (Deadpool 2) en Frances Conroy (American Horror Story). Todd Phillips (bekend van The Hangover) regisseerde de film naar een scenario dat hij samen met Oscar genomineerd schrijver Scott Silver (The Fighter) schreef, gebaseerd op personages uit het DC universum. De film is geproduceerd door Philips samen met Oscar nominees Bradley Cooper en Emma Tillinger Koskoff.

Joker is vanaf 5 febrauri beschikbaar op Video On Demand, DVD, Blu-ray en 4K UHD

The Boy: Brahm’s Curse

Na een gewelddadige overval besluit Liza (Katie Holmes) om met haar man Sean en getraumatiseerde zoontje Jude te verhuizen naar het prachtige Heelshire Mansion. Zich niet bewust van de angstaanjagende geschiedenis die het landgoed met zich mee draagt, betrekken ze het grote huis. Wanneer de kleine Jude de levensechte pop Brahms ontdekt lijkt het plots beter met hem te gaan. Wat het gezin echter niet weet, is dat de pop duivelse krachten bezit en deze op het gezin zal ontketenen.

In The Boy: Brahms’ Curse keert regisseur William Brent Bell (The Devil Inside) met Katie Holmes in de hoofdrol terug naar het angstaanjagende landgoed Heelshire!

The Boy: Brahm’s Curse is vanaf 27 februari in de bioscoop te zien.

PICL

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand februari.

Cordillera de los Sueños

In Chili zijn de pieken van de Andes nooit ver weg: de bergketen (Cordillera) vormt maar liefst 80% – en daarmee de ruggengraat – van het land. Meester documentairemaker Patricio Guzmán analyseert de verhouding tussen dat tijdloze landschap en de roerige geschiedenis van zijn vaderland, waar hij sinds de staatsgreep van legerleider Augusto Pinochet niet meer woont. Inmiddels is de dictatuur overwonnen, maar het economische beleid dat eraan ten grondslag lag heeft het land nog steeds in haar greep.

Na Nostalgia de la Luz en El Boton de Nacar, waarin hij het noorden en het zuiden van Chili verkende, zoekt Guzmán nu naar het verleden en heden van het land in de bergen en Santiago in dit laatste deel van een trilogie. Adembenemende panorama’s van de besneeuwde bergen worden afgewisseld met nooit eerder vertoonde beelden van de opstand terwijl Guzmán op persoonlijke wijze reflecteert in voice-over. Ook interviewt hij kunstenaars en wetenschappers en werpt daarmee een blik op de toekomst: kan de nieuwe generatie zich nog dromen veroorloven?

Cordillera de los Sueños won dit jaar Beste Documentaire op het Cannes Filmfestival en behoorde tot de Officiële Selectie Retrospective op het IDFA, waar Patricio Guzmán als hoofdgast werd onthaald.

Beanpole

In het na-oorlogse Leningrad is er een nauwe band ontstaan tussen de twee vrouwen Iya (Viktoria Miroshnichenko) en Masha (Vasilisa Perelygina). De twee vrouwen hebben zij aan zij gevochten met het bedienen van luchtafweergeschut in Leningrad. Nu proberen ze zich weer aan te passen aan het normale leven in de grimmige stad. Iya, die boven nagenoeg iedereen uit torent, werkt als zuster in een getraumatiseerd ziekenhuis, de zorg dragend voor vele getraumatiseerde soldaten. Een choquerend ongeluk brengt de twee vrouwen verder samen en bezegelt wellicht ook hun lot.

Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.