View-Master december 2020

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Ook in december komen er weer vele goede releases en premières uit evenals een aantal bioscooppremières.

Gusto Entertainment

The Dark And The Wicked

Filmdistributeur Gusto Entertainment brengt op 3 december de bloedstollende horrorfilm The Dark and the Wicked uit. In The Dark and The Wicked keren een broer en zus terug naar hun ouderlijk huis om aan hun vaders sterfbed te waken. Maar wat begint als een ritueel van rouw en herdenking verandert al gauw in hun ergste nachtmerrie.


Op een afgelegen boerderij, ergens diep in Amerika, ligt een oude man op sterven. Gekluisterd aan zijn bed, vechtend voor zijn laatste adem, zorgt hij voor groot verdriet bij zijn vrouw die eraan onderdoor lijkt te gaan. Wanneer hun volwassen kinderen, Louise (Marin Ireland) en Michael (Michael Abbott Jr.), terug naar huis komen om afscheid te nemen van vader merken ze dat hun moeder door meer dan alleen verdriet overmand wordt. Er hangt een grauwe sluier over het ouderlijk huis, een duisternis die voor angstaanjagende momenten zorgt en het rouwproces van de familie verandert in een gruwelijke nachtmerrie.

The Dark and the Wicked is een spannende horror/thriller, geregisseerd door Bryan Bertino (The Strangers) met in de hoofdrollen Marin Ireland (The Irishman), Michael Abbott Jr. (Shotgun Stories) en Xander Berkley (Terminator 2: Judgement Day).

The Dark and the Wicked is vanaf 3 december in de bioscoop.

The Dark And The Wicked

Warner Bros. Home Entertainment

Westworld Season 3

Hoe vergaar het de mensheid wanneer de zelfbewuste robots uit een futuristisch western-themapark ontsnappen? Het derde seizoen van Westworld volgt de groep wanneer zij onder leiding van Dolores in de straten van het toekomstige Los Angeles vergelding zoeken.

De niet van echte mensen te onderscheiden robots lopen nu vrij rond, maar zijn zij ook echt “vrij”? Gaandeweg bouwt Dolores een band op met Caleb en beseft ze dat ook echte mensen niet altijd een vrije wil hebben. Het nieuwe seizoen van de meeslepende Science Fiction-reeks van HBO voegt tal van nieuwe mysteries toe en plaatst de simulatie in onze “echte” wereld.

In seizoen 3 komen de nieuwe goden eraan… en ze zijn razend. De levensechte androïden (hosts) mochten het themapark Westworld nooit verlaten. Nu het spel zijn einde nadert, maken de ontkende robots hun opwachting in onze wereld. De adembenemede serie is bedacht door Jonathan Nolan en Lisa Joy. Grote namen, waaronder Tessa Thompson, Ed Harris, Vincent Cassel en Rodrigo Santoro spelen er in mee. Deze donkere odyssee is geproduceerd door J.J. Abrams’s Kilter Films en Bad Robot Productions en stelt vragen over de realiteit, over onze (on)menselijkheid en de vrije wil.

Het derde seizoen van Westworld is vanaf 2 december verkrijgbaar op DVD, Blu-ray en 4K UltraHD.

TENET

TENET is ontegenzeggelijk dé film van 2020. Het intrigerende verhaal in combinatie met de regie van één van ’s werelds meest geprezen regisseurs Christopher Nolan (Dunkirk, Inception) en het briljante acteerwerk van John David Washington (BlacKKKlansman), Robert Pattinson (The Lighthouse), Elizabeth Debicki (Guardians of the Galaxy Vol. 2) en Kenneth Branagh (Murder on the Orient Express) leveren een cinematografisch meesterwerk op. Tenslotte is het filmwerk in de bekwame handen van de Nederlandse cinematograaf Hoyte van Hoytema. Bereid je dus maar voor op een visueel baanbrekende ruis door tijd en ruimte, samen met de protagonist.

Slechts gewapend met één woord: “TENET” moet de protagonist de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd.

TENET is vanaf 21 december beschikbaar op 4K UHD, Blu-ray, DVD en Video On Demand en vanaf 15 december verkrijgbaar via Pathé Thuis, iTunes, Ziggo, KPN, bol.com en MediaMarkt.

Castle Rock Season 2

Psychopaat-in-de-dop Annie Wilkes wordt in het afgelegen dorpje onderschept wanneer er geweld uitbreekt tussen de Merrills en een rivaliserende clan. Terwijl het dorpje zijn vierhonderste verjaardag viert, gaat het verhaal terug in de tijd om te zien wat de eerste inwoners van Castle Rock van plan waren. Dat was meestal niet veel goeds. Tien nieuwe, intense afleveringen duiken in onvergetelijke werelden.

Het tweede seizoen van Castle Rock is vanaf 2 december verkrijgbaar op DVD.

Perry Mason

’s Werelds bekendste, fictieve advocaat Perry Mason maakt zijn comeback in deze spannende HBO-serie. In acht afleveringen vol verrassende plotwendingen zien we dat de briljante strafrechtadvocaat vastbesloten is om het juiste te doen, zelfs wanneer dat niet helemaal legaal is, als hij een controversiële en politiek beladen zaak aanneemt.

Perry Mason is vanaf 11 december verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

Prodigal Son

Crimineel psycholoog Malcolm Bright is de zoon van de beruchte seriemoordenaar “De Chirurg”. Bright helpt de NYPD door in de geest te kruipen van moordenaars. Rechercheur JT Tamel vraagt zich alleen af of Bright zelf geen psychopaat is. Bij de jacht op deze gevaarlijke criminelen heeft Bright vreemd genoeg het meeste aan zijn moordlustige, maar liefhebbende vader.

Prodigal Son is vanaf 2 december verkrijgbaar op DVD.

Avenue 5

Pak je koffers maar! Maak je klaar voor een ruimtereis vol hilarische verwikkelingen in deze nieuwe HBO-serie van Armando Iannucci (VEEP). De serie speelt zich 40 jaar in de toekomst af, wanneer ruimtereizen de nieuwste trend zijn. In seizoen 1 volgen we het turbulente leven van de passagiers aan boord van het ruimtecruiseschip Avenue 5 dat van alle mogelijke luxe is voorzien.

Het eerste seizoen van Avenue 5 is vanaf 11 december verkrijgbaar op DVD.

Vikings Season 6

In seizoen 6 van Vikings valt het Bjorn Ironside zwaar om zijn overleden vader op te volgens als koning. Ivar is gevlucht naar Rusland waar hij aan Prins Oleg een geduchte tegenstander heeft. Lagertha heeft haar eigen plannen, maar er light gevaar op de loer. In deze tien spannende afleveringen zijn we getuige van de invasie van Scandinavië, en zien we hoe Ubbe en Torvi afreizen naar IJsland, terwijl Hvitserk de strijd tegen Ivar voortzet.

Het zesde seizoen van Vikings is vanaf 11 december verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

Arrow – Season 7

Gevangene 4587: de nieuwste identiteit van Oliver Queen in de zwaarbeveiligde gevangenis Slabside. Nu Oliver achter de tralies zit, wordt Star City beschermd door Team Green Arrow… totdat er een mysterieuze nieuwe Green Arrow verschijnt. Olivers grenzen worden opgezocht en dat dwingt hem om verlossing te zoeken, terwijl hij zich afvraagt wat het echt betekent om een held te zijn.

Het zevende seizoen van Arrow is vanaf 11 december verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

The Searchers

Unhinged

Wanneer Rachel, een alleenstaande moeder, wordt opgehouden in het drukke verkeer door een trage chauffeur voor haar, laat ze toeterend haar onvrede blijken. Niks ongewoons in Los Angeles, waar gefrustreerde bestuurders zich maar al te vaak af reageren op anderen in het verkeer en zeker wanneer het verkeer muurvast zit. Rachel kan alleen niet vermoeden dat de man (Russel Crowe) waar ze zich net aan ergerde een gevaarlijke psychopaat is die haar niet zomaar zal laten gaan.

Unhinged is vanaf 16 december verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

The Secret Garden

Als de ouders van de 10-jarige Mary Lennox (Dixie Egerickx) overlijden, wordt ze naar haar oom (Colin Firth) in Engeland gestuurd. In het grote landhuis ontmoet ze haar zieke neefje Colin, die eigenlijk niet het huis uit mag. Samen gaan ze op onderzoek uit in honderden kamers en uitgestrekte tuinen. Daar ontdekken ze een mysterieuze deur die toegang geeft tot een geheime tuin die sinds de dood van haar tante niet meer open is geweest. De film, gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Frances Hodgson Burnett, is gemaakt door de producenten van Harry Potter en Paddington.

The Secret Garden is vanaf 16 december verkrijgbaar op Blu-ray en DVD

The Rental

Twee jonge koppels trekken voor een weekendje naar een schijnbaar perfect huisje dat ze online hebben geboekt. Wat begint als een gezellig, feestelijk weekend slaat al snel om in een aaneenschakeling van sinistere gebeurtenissen. Stukje bij beetje komt het viertal tot het inzicht dat ze niet zo alleen zijn als eerder gedacht. The Rental is het huiveringwekkende regiedebuut van Dave Franco, die als acteur al te zien was in films als 21 Jump Street en The Disaster Artist. De hoofdrollen worden vertolkt door Alison Brie, Dan Stevens, Sheila Vand en Jeremy Allen White.

The Rental is vanaf 23 december beschikbaar op Blu-ray en DVD.

Sony Pictures Home Entertainment

Better Call Saul – season 5

In seizoen 5 van de veelgeprezen dramaserie Better Call Saul zorgt Jimmy McGills beslissing om advocaat te worden als Saul Goodman voor onverwachte en diepgaande veranderingen in de legale en illegale kringen van Albuquerque. Kim Wexler bevindt zich op een kruispunt naarmate haar band met Jimmy beter wordt. Gebroken door schuldgevoel en spijt, bereikt Mike Ehrmantraut een dieptepunt. Intussen probeert Nacho Varga te overleven, terwijl de geheime oorlog tussen Gus Fring tegen het kartel een schaakwedstrijd op leven en dood wordt met een meedogenloze Lalo Salamanca.

Het vijfde seizoen van Better Call Saul is vanaf 2 december verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

The Good Doctor – season 3

Dr. Shaun Murphy (Freddie Highmore), een jonge chirurg met autisme en savantsyndroom, blijft zijn uitzonderlijke medische gaven inzetten op de afdeling Chirurgie van het St. Bonaventure-ziekenhuis. Shaun gaat hechte vriendschappen aan en werkt harder dan ooit. Hij gaat daten en zoekt een manier om zijn collega’s te bewijzen dat hij levens kan redden als chirurg.

Het derde seizoen van The Good Doctor is vanaf 2 december verkrijgbaar op DVD.

The Evil Dead

Het keiharde, bloederige debuut van schrijver/regisseur Sam Raimi is een mijlpaal in de geschiedenis van de horrorfilms. Een niet te stuiten tornado van terreur, met vele angstaanjagende effecten, die met recht een cultklassieker is geworden. Vijf studenten gaan naar een afgelegen huisje in het bos. Hier wekken ze per ongeluk een genadeloze demonische kracht op die vastbesloten is om hen ten koste wat het kost te vernietigen. The Evil Dead is met zijn gruwelijke scènes de ultieme horrorfilm.

The Evil Dead is vanaf 2 december verkrijgbaar op 4K Ultra HD.

Hellboy

Als de donkere krachten zich verzamelen om de apocalypse te versnellen, bestrijdt Hellboy (Ron Perlman) vuur met vuur. Hellboy is een waanzinnig, bovennatuurlijk actieavontuur van Guillermo del Toro; de vindingrijke, oscar-winnende regisseur van The Shape of Water (2017, beste regisseur). Deze film is gebaseerd op de gelijknamige stripboekenreeks van Dark Horse Comics.

Hellboy is vanaf 2 december verkrijgbaar op 4K Ultra HD.

Stand By Me

In een klein dorpje in Oregon zoekt een groep vrienden – de gevoelige Gordie (Wil Wheaton), de stoere Chris (River Phoenix), de flamboyante Teddy (Corey Feldman) en de angstige Vern (Jerry O’Connell) – het lichaam van een vermiste tiener. Omdat ze helden willen zijn in de ogen van het dorp, gaan ze op een onvergetelijke tweedaagse tocht waarin waarin zelfontdekking centraal komt te staan. Als ze de pestkoppen van het dorp tegenkomen, ontdekken de jongens een kracht waarvan ze niet wisten dat ze hem hadden.

Stand By Me is vanaf 2 december verkrijgbaar op 4K Ultra HD.

Zombieland

Nerdy student Columbus (Jessie Eisenberg) en schietgrage, aan Twinkie verslaafde Tallahassee (Woody Harrelson) staan voor een angstaanjagende uitdaging: elkaars gezelschap. Ook Emma Stone en Abigail Breslin spelen mee in deze vermorzelende hilarische komedie.

Zombieland is vanaf 2 december verkrijgbaar op 4K Ultra HD.

IFC Films

The Vigil

Yacov heeft zich ontworsteld aan zijn orthodox Joodse gemeenschap in New York. Zonder inkomen en getraumatiseerd door het verleden, kost het hem moeite zijn weg te vinden in de seculiere maatschappij. Wanneer hij gevraagd wordt om sjomer te zijn bij de recent overleden mijnheer Litvak, trekt de financiële vergoeding hem over de streep. Een sjomer waakt over de overledene volgens religieuze wetten. Yacov blijkt echter niet alleen met de opgebaarde man te zijn… Kan hij de demonen die de mijnheer Litvak sinds de oorlog in hun greep hadden ontsnappen?

The Vigil wordt geproduceerd door Blumhouse Productions, dezelfde productiemaatschappij verantwoordelijk voor films als Get Out en Halloween.

The Vigil is vanaf 9 december verkrijgbaar op Video On Demand.

The Vigil

Shudder

HOST

Het is 2020, we zitten middenin de pandemie. Door lockdowns en quarantaine verlopen de meeste sociale contacten via Zoomsessies en videobellen. Om toch weer eens iets gezamelijks te doen, heeft Haley haar vriendengroep overtuigd om met z’n allen een griezelavond te beleven. Samen met een medium houden ze een seance op Zoom. Voor de gezelligheid, want echt serieus kun je dat niet nemen. Toch?

De kracht van HOST is dat hij de horror van de lockdown tastbaar maakt. Je vergeet dat je een film kijkt en wordt deel van een zenuwslopend Zoomgesprek…

De nieuwste film van Rob Savage, HOST, is vanaf 16 december online beschikbaar op VOD. Host is een overtuigende social distancing horror die onder je huid kruipt.

HOST

Picl

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand december.

The Perfect Candidate

De Saoedische Maryam is werkzaam als arts. Als ze op een dag weer wordt geconfronteerd met de beperkingen in haar leven simpelweg omdat ze een vrouw is, besluit ze zich kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Deze beslissing wordt haar bepaald niet door iedereen in dank afgenomen. Samen met haar zussen probeert ze hun gemeenschap ervan te overtuigen dat zij als vrouw ook mee zou mogen doen aan de verkiezing en probeert ze een stap vooruit te zetten in de strijd voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië.

Notturno

Documentairemaker Gianfranco Rosi filmt als een schilder serene, soms zelfs humoristische taferelen van alledaags leven in het door oorlog verscheurde Midden-Oosten.

De grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon zijn getekend door oorlog. De geschiedenis van de regio is er een van onderdrukking, invasies, terrorisme, militaire coups, buitenlandse inmenging, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert niettemin een normaal leven te leiden, zo goed als dat gaat.

Notturno toont het dagelijks bestaan van een gezin dat slaapt en leeft in één kamer, volgt een eendenjager op zijn nachtelijke kanotocht en legt de voorbereidingen op een toneeluitvoering in een zorginrichting vast.

Hope

Anja (Andrea Bræin Hovig) en Tomas (Stellan Skarsgård) adoreren hun carrières in dans en theater. Hun gemengde familiestructuur is gecompliceerd, met twee jonge zoons en een adolescente dochter uit hun eigen huwelijk en twee volwassen kinderen uit een eerder huwelijk van Tomas. Wanneer Anja terugkomt van een internationaal balletdebuut wat zij heeft geregisseerd, vindt ze Tomas nog laat aan het werk. De relatie tussen Anja en Tomas komt onder spanning te staan wanneer Anja een levensbedreigende diagnose te horen krijgt.

The Mole Agent

In deze eigenzinnige mix van spionagefilm en observerende documentaire gaat de 83-jarige Sergio undercover in een bejaardenhuis.

De vriendelijke oude man wordt ingehuurd door privé-detective Romulo. Sergio mag aan de slag als ‘mol’ voor een cliënt die denkt dat haar moeder in het tehuis wordt mishandeld. De eerste horde wordt opgeworpen door pencamera’s, smartphones en alle andere technologie waarmee hij niet bekend is. Ook vindt hij het maar lastig om de voor een spion noodzakelijke afstand te bewaren.

Wat begint als detectiveverhaal verschuift en verandert gaandeweg in iets intiemers. Zo geeft regisseur Maite Alberdi een originele blik op affectie en eenzaamheid op hoge leeftijd.

El Father Plays Himself

Documentairemaakster Mo Scarpelli volgt een filmmaker en zijn alcoholverslaafde vader tijdens het maken van een film in de Venezolaanse jungle.

Met een scherp oog voor detail en emotie brengt Scarpelli de vader-zoondynamiek, die tussen explosief en jaloersmakend intiem slingert, van dichtbij in beeld. Wat begint als een daad van liefde en ambitie – het maken van een film om zichzelf en de ander beter te begrijpen – resulteert in een confrontatie van een vader die worstelt met een verslaving en zijn leven zonder zijn zoon.

Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.