View-Master augustus 2021

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Ook in augustus komen er weer vele goede releases en premières uit evenals een aantal bioscooppremières.

MOOOV Film Distribution

Radiograph of a Family

“Moeder trouwde een foto van vader,” is de openingszin van deze intieme film die op het IDFA van 2020 de prijs voor beste lange documentaire heeft gewonnen. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland Iran. In voice-over horen we, naast Khosrovani’s commentaar, voorgelezen brieven en herinnerde gesprekken tussen haar ouders. In beeld zien we intussen foto’s en videomateriaal uit het familiearchief. Die intieme flarden worden afgewisseld met gestileerde shots van het ouderlijk huis van de maker van voor haar geboorte en tijdens haar kindertijd, waar zich in de wisselende inrichting telkens subtiel de nieuwe fases aftekenen – zowel in het huwelijksleven van haar ouders als in de Iraanse samenleving.

Radiograph of a Family is vanaf 26 augustus te zien.

Radiograph of a Family

De FilmFreak

Lapsis

Queens, New York, anno nu maar met een sci-fi randje. De komst van Quantum-banking heeft de financiële wereld op zijn kop gezet. Om deze nieuwe technologie in stand te houden moet er bekabeld worden. Kilometers kabel. De kabelaars hebben het zwaar, hun werk is niet zonder controverse, maar wel lucratief. 

Om de medische kosten voor de behandeling van zijn invalide broer te betalen, geeft Ray Tincelli zich op voor het kabelen. Al snel komt Ray er achter dat het niet alleen maar snel cashen is als hij stuit op stevige competitie, én op een verzetsbeweging die strijdt voor rechtvaardigheid voor de kabelaars. 

Lapsis is een parallel-reality sci-fi comedy met zekere anti-kapitalistische elementen, en is de debuut feature film van de documentairemaker Noah Hutton (zoon van voor een Oscar genomineerde Debra Winger en winnaar Timothy Hutton). Hiervoor werd hij genomineerd voor de Independent Spirit Award 2021 voor Best Screenplay. Lapsis ging in première op SXSW.

Op 12 augustus brengt De Filmfreak Lapsis uit in de bioscoop.

Poster voor de film ""
Lapsis

Warner Bros. Home Entertainment

Godzilla vs Kong

Nu hun oorsprong eindelijk onthuld wordt, nemen Godzilla en Kong het tegen elkaar op in een epische en spectaculaire strijd. Ze beseffen alleen nog niet dat er een serieuzere dreiging boven de twee titanen en de mensheid hangt.

Godzilla vs Kong is vanaf 2 augustus te bekijken via Pathé Thuis, Ziggo, KPN, iTunes, Apple TV, Amazon Prime Video, Google Play, YouTube, Microsoft Xbox en Rakuten TV.

Rick & Morty Seizoen 1 -4

Ze voorstellen is niet meer nodig. Wetenschapper Rick en zijn kleinzoon Morty Smith hebben al jaren een vaste stek verworven in televisieland, als een van de beste en grappigste animatiereeksen die op het klein scherm te zien zijn. De intergalactische avonturen van de cynische Rick en nerveuze Morty zijn inmiddels klassiekers geworden, die elke liefhebber van animatie gezien moet hebben.

Rick & Morty Seizoen 1- 4 zijn vanaf 25 augustus verkrijgbaar op Blu-ray en DVD.

FilmBOX

Wildlife

Wildlife is een sterk regiedebuut van Paul Dano over een ontwricht gezin in de jaren zestig. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Richard Ford en topacteurs Jake Gyllenhaal en Carey Mulligan kruipen in de rol van het echtpaar. De gevoelige tienerzoon Joe moet zijn moeder ondersteunen nadat zijn vader hen heeft verlaten om bosbranden te bestrijden.

De veertienjarige Joe is het enige kind van Jeanette en Jerry. Die op een golfbaan werk in Great Falls, Montana. Wanneer Jerry zijn baan verliest en daarmee een doel in zijn leven, laat hij zijn vrouw en kind achter en sluit hij zich aan bij de brandweerlieden die een grote bosbrand bij de Canadese grens bestrijden. Joe wordt gedwongen de rol van man in het huis op zich te nemen en ziet hie zijn moeder een eigen avontuur begint; een affaire met een oudere man.

Wildlife is vanaf 2 augustus te zien op FilmBOX.

An Acceptable Loss

Elizabeth “Libby” Lamm geeft les aan de universiteit, maar was ooit een topadviseur van de politica Rachel Burke (Jamie Lee Curtis). Toen Libby verantwoordelijk werd gehouden voor een militaire interventie die honderdduizenden slachtoffers maakte, kon ze niet meer met zichzelf leven: ze nam ontslag. Inmiddels is Rachel opgeklommen tot het presidentschap van Amerika en maakt ze zich grote zorgen om de gevoelige informatie die Libby over haar weet. Ze zet Libby steeds verder onder druk om te zwijgen over wat er is gebeurd in het verleden.

An Acceptable Loss is vanaf 9 augustus te zien op FilmBOX.

Proxima

De nuchtere Française Sarah voedt haar jonge dochter Stella alleen op. Ze is ook een briljante en gedreven astronaut die geselecteerd wordt voor een ambitieuze – door mannen gedomineerde – ruimtemissie, samen met de chauvinistische Mike (Matt Damon), en de vredelievende Rus Anton. Ze bereidt zichzelf en Stella voor op haar langdurige afweigheid en begint aan de zware training in Rusland. Het is het begin van een emotionele achtbaan, waarin ze moet schipperen tussen haar persoonlijke dromen en behoeften en die van haar kind. Nu ze de Aarde gaat verlaten, beseft Sarah dat ze zich er meer mee verbonden voelt dan ooit.

Proxima is vanaf 16 augustus te zien op FilmBOX.

Asher

Asher (Ron Perlman) heeft een bewogen leven achter de rug als agent van de Israëlische Mossad. Nu leidt hij, met het trieste einde van zijn carrière in zicht, een Spartaans bestaan als huurmoordenaar in de New Yorkse hesksenketel Brooklyn. Het kantelmoment komt na een mislukte aanslag en zijn ontmoeting met de mooie Sophie (Famke Janssen). Smachtend naar de liefde die hij nooit gekend heeft, zweert hij zijn dure eed d die hij als jonge man heeft afgelegd. Hij moet de man die hij was doden om de man te kunnen worden die hij wil zijn.

Asher is vanaf 23 augustus te zien op FilmBOX.

After the Wedding

De echtgenoot van Julianne Moore maakte deze Amerikaanse remake va, een ontroerend melodrama vol onverwachtse wendingen. Isabel (Michelle Williams) is de manager van een weeshuis in Calcutta. Ze gaat op een uitnodiging in van zakenvrouw Theresa (Julianne Moore) in New York die haar wil inlijven bij haar organisatie. In ruil daarvoor zal Isabel het noodlijdende weeshuis voorzien van de nodige financiële support. De keuze dat zij haar weeskinderen dan niet meer mag bezoeken, maar hen daarmee wel financieel kan redden is moeilijk voor Isabel. Helemaal als blijkt dat Theresa ook nog eens getrouwd is met haar ex, Oscar (Billy Crudup), waarmee ze een geheim deelt.

After the Wedding is vanaf 30 augustus te zien op FilmBOX.

Sony Pictures Home Entertainment

Dream Horse

De film vertelt het inspirerende waargebeurde verhaal van Dream Alliance, een onwaarschijnlijk racepaard gefokt door de Welshe barvrouw Jan Vokes (Toni Collette, genomineerd voor een Academy Award®). Met heel weinig geld en zonder ervaring overtuigt Jan haar buren om hun schamele inkomsten bij te dragen om Dream op te voeden in de hoop dat hij kan concurreren met de race-elites. De investering van de groep loont, want Dream stijgt met lef en vastberadenheid door de gelederen en gaat racen in de Welsh Grand National en toont het hart van een echte kampioen.

Dream Horse is vanaf 4 augustus digitaal verkrijgbaar via EST en VOD.

Ammonite

In het Engeland van de jaren 1840 ontwikkelen een beruchte fossielenjager en een jonge vrouw die naar de kust wordt gestuurd om te herstellen een intense relatie die hun leven voor altijd verandert.

Ammonite is vanaf 5 augustus digitaal verkrijgbaar via EST en VOD.

12 Mighty Orphans

12 Mighty Orphans vertelt het waargebeurde verhaal van de Mighty Mites, het American football team van een weeshuis in Fort Worth die tijdens de Grote Depressie van spelen zonder schoenen – of zelfs een football- ging spelen voor de staatskampioenschappen van Texas. In de loop van hun winnende seizoen werden deze underdogs en hun veerkrachtige geest een inspiratie voor hun stad, staat en een hele natie die een rebound nodig had, en trokken zelfs de aandacht van president Franklin D. Roosevelt. De architect van hun succes was Rusty Russell, een legendarische middelbare schoolcoach die zijn collega’s schokte door een bevoorrechte positie op te geven zodat hij les kon geven en coachen in een weeshuis. Weinigen kenden Rusty’s geheim: dat hij zelf een wees was. In het besef dat zijn magere spelers de andere teams niet met kracht konden verslaan, ontwikkelde Rusty innovatieve strategieën die het moderne football zouden gaan definiëren.

12 Mighty Orphans is vanaf 30 augustus digitaal verkrijgbaar via EST en VOD.

Picl

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand augustus.

El Perro que no Calla

Sebastián is een dertiger met een hond en een probleem. Hij is ontslagen omdat hij zijn hond meenam naar kantoor. Dus gaat hij op zoek naar iets anders, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Na zijn ontslag vertrekt Sebastián samen met zijn hond naar een boerderij waar ze mogen wonen. Nu heeft hij alleen nog werk nodig, maar het land verkeert in een economische recessie en het lukt Sebastián niet om vast werk te vinden. Hij hopt van het ene baantje naar het andere, tot hij een vrouw ontmoet die net zo onhandig danst als hij. Groot geluk volgt, totdat zijn leven een onverwachte wending neemt. Een komeetinslag veroorzaakt een merkwaardige, absurdistische pandemie, die Sebastián voor nieuwe keuzes stelt.

Filmmaker Ana Katz vertelt het verhaal in vijf kleine stukjes, die elk over de jaren heen zijn gefilmd door vijf verschillende cameramannen. Haar zwart-witfilm springt per scène vooruit in de tijd en geeft een fijne balans tussen ingevoeld drama en licht absurdisme. Deze melancholische, mystieke en erg grappige film won de VPRO Big Screen Award tijdens IFFR.

Hoogtijdagen

Op het schiereiland Kola zijn de sporen van de Russische revolutie nog goed zichtbaar, zowel in het landschap als in de geest van de bewoners.

Na de Revolutie van 1917 werd het Kola schiereiland, in het noordwesten van Rusland boven de poolcirkel, gaandeweg ontwikkeld en ontgonnen vanwege zijn rijke bodemschatten. Maar wat begon met optimisme en idealisme, eindigt in verval.

De film vertelt over de hoogtijdagen van de oude, optimistische generaties en hun kapotgeslagen idealen en laat een gebied zien dat zwaar te lijden heeft onder de mijnbouwindustrie. Met als resultaat dat de jongere generatie vooral weg wil. Maar in het verval vindt de film ook schoonheid, relativering en tekenen van veerkracht van gewone mensen.

Hoogtijdagen is geselecteerd voor de NFF Gouden Kalf Competitie 2021.

Stray

Dag in dag uit dwalen de zwerfhonden Zeytin, Nazar en puppy Kartal door de straten van Istanboel. De camera volgt hen op deze reis, die niet alleen laat zien dat het leven van een zwerfhond zwaar kan zijn, maar ook vol inspirerende reflecties op vrijheid, solidariteit en naastenliefde zit.

Stray toont de wereld door de ogen van zwerfhonden; het ene moment wordt er meegeluisterd met gesprekken van de inwoners van de Turkse hoofdstad, het andere moment bevinden de honden zich plotseling midden in een demonstratie. Een groep Syrische jongeren besluit voor puppy Kartal te zorgen, terwijl Zeytin en Nazar hun toevlucht zoeken bij de outcasts van de Turkse samenleving.

De film ging in wereldpremière op Tribeca Film Festival 2020 en werd geselecteerd voor IDFA 2020.

Bloody Nose, Empty Pockets

Een plek waar iedereen welkom is en samenkomt om te drinken, te praten, ruzie te maken of te lachen. Om de eenzaamheid te verdrijven en zich aan elkaar te verwarmen. Neem een kijkje bij de bar ‘The Roaring 20s’ in Las Vegas.

Voor veel vaste bezoekers is de bar een tweede huiskamer, maar ze moeten de realiteit onder ogen zien: het café sluit binnenkort voorgoed zijn deuren. Daarom komen ze bij elkaar voor het laatste etmaal van de bar.

Bloody Nose, Empty Pockets brengt een ode aan de typisch Amerikaanse ‘dive’ bar, een nostalgische, feelgood film met de stilistische kenmerken van cinéma vérité. Onder andere genomineerd voor Best Documentary Film op het filmfestival van Berlijn en het Sundance filmfestival.

The Painter and the Thief

De diefstal van twee schilderijen is het begin van een bijzondere vriendschap. Deze hartroerende en intieme documentaire neemt zulke onverwachtse wendingen dat je soms vergeet dat het geen fictie is.

Wanneer Barbora Kysilkova erachter komt dat twee van haar kapitale schilderijen gestolen zijn, spoort ze de drugsverslaafde dief van haar werk op en confronteert hem in de rechtbank. Als compensatie vraagt ze hem te poseren voor een portret. De twee leren elkaar tijdens de schildersessies steeds beter kennen en er ontstaat een onwaarschijnlijke band.

The Painter and the Thief won de World Cinema Documentary Special Jury Prize op het gerenommeerde film festival Sundance.

Gunda

Gunda verovert meteen je hart. Het varken woont met haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip liefdevol op een idyllische boerderij in Noorwegen. Ze worden in het mooiste zwart-wit in beeld gebracht, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving. Extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd.

We volgen Gunda terwijl zij biggen krijgt, ze verzorgt en opvoedt, ze uitfoetert als ze te lang klieren of de achterblijver weer liefdevol naar de groep duwt. Het is wonderbaarlijk meeslepend om te zien hoe de hun omgeving onderzoeken en steeds volwassener worden. Het magnifieke camerawerk draagt daar enorm aan bij. Het zwartwit geeft het gras, de bloemen, de kippen en de varkens een diepte en intensiteit die je nog meer laten opgaan in alle belevenissen en ontdekkingen.

Een unieke film die sinds de première op filmfestival Berlijn een ware zegetocht maakt en Joaquin Phoenix en Paul Thomas Anderson als grootste fans heeft.

 Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.