View-Master april 2022

View-Master, niet alleen een retro toy populair in de jaren ’70 en ’80, maar ook een rubriek met home release aankondigingen. Voor Cultzine TOTF is het een rubriek met de laatste aankondigingen en releases op het gebied van Streaming Services, VOD, DVD en Blu-Ray.

Ook in april komen er weer vele goede releases en premières uit evenals een aantal bioscooppremières.

MOOOV Film Distribution

What Do We See When We Look At The Sky?

Een toevallige ontmoeting aan de poorten van een school in Kutaisi in Georgië. Lisa en Giorgi komen elkaar tegen en er valt een boek op de grond. Duidelijk verdwaasd regelen ze een date zonder elkaar zelfs maar hun namen te hebben verteld. Het is liefde op het eerste gezicht en als betoverd beginnen de dingen tot leven te komen: de bewakingscamera wordt een boos oog, de regenpijp een orakel, ze sluiten hun ogen en – pong! De geliefden zijn vervloekt, veroordeeld om de volgende dag heel anders wakker te worden. Maar het is juist dit bovennatuurlijke obstakel van hun ontmoeting dat hun toegangsbewijs wordt tot een wereld die volledig wordt geregeerd door de magie van het alledaagse.

Net als in zijn vorige film Let the Summer Never Come Again, is het de poëzie van de doelloosheid die Alexandre Koberidze in staat stelt om in de bioscoop alles zichtbaar en voelbaar te maken van hetgeen we zelden waarnemen in de realiteit van ons dagelijks leven. De sprookjesachtige beelden doen denken aan de ontspannen alledaagse schoonheid van de nonchalante sensualiteit van de jeugd en de zomer.

What Do We See When We Look At The Sky? is vanaf 21 april te zien in de bioscoop.

What Do We See When We Look At The Sky?

M&N Film Distribution

Sounds of the South

In Sounds of the Southeen verhalende documentaire met de focus op muziek en cinematografie, nemen zanger en pianist Ruben Hein en regisseur Hubert Neufeld (Apropos. Verkäufer und Geschichten) de kijker mee naar Antarctica. Voor Ruben, van jongs af aan een fanatieke vogelaar, was deze reis zijn ultieme droom. In Sounds of the South verkent hij zijn liefde voor de natuur en het dierenrijk, waaruit hij veel inspiratie voor zijn muziek haalt. De film, prachtig gefilmd door Hubert Neufeld die meerdere poolexpedities succesvol in beeld heeft gebracht, laat de interactie zien tussen natuur en muziek, waarbij verwondering en emotie het creatieve proces voeden.

Nederland Onder Water

In 2017 ontstond bij Arthur de Bruin, die naast filmmaker ook visonderzoeker bij RAVON (Reptielen, Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is, het eerste idee voor een film over de diversiteit van de onderwaternatuur in Nederland. Nu 4 jaar later presenteert de Bruin i.s.m. producent Ispida Wildlife Productions (Marker WaddenWOLF) en AVROTROSNederland Onder Watereen adembenemende film waarin de natuur zelf spreekt en een wereld toont die we nooit eerder zagen. Voor het eerst zien we de nog onbekende, maar buitengewoon rijke Nederlandse onderwaternatuur in volle glorie, verteld door Gijs Scholten van Aschat.

Sounds of the South en Nederland Onder Water zijn vanaf april te zien in verschillende Pathé Film Theaters.

Captives

Captives is het ongelofelijke maar waargebeurde verhaal uit het Boedapest van 1951 en geregisseerd door Kristóf Deák, die in 2017 een Academy Award won voor SING (Mindenki). De Hongaarse schilder Szüts Miklós en zijn waargebeurde familieverhaal diende als inspiratie voor Captives. Miklós was amper 6 jaar oud toen het bizarre verhaal plaatsvond en hij vertolkt zelf de kleine jongen in de film. Captives wordt door J&J Films i.s.m. M&N Media Group op 28 april uitgebracht in de filmtheaters.

De Hongaarse communistische geheime politie verschijnt aan de deur van een gewoon gezin, maar in plaats van ze te deporteren, trekken de agenten in en sluiten ze niet alleen hen, maar ook iedereen die op de deur klopt, op in hun eigen huis. Dagen gaan voorbij zonder enige uitleg en de situatie wordt steeds absurder naarmate geheimen, leugens en paranoia het groeiende aantal gevangenen in het appartement beginnen te ontrafelen…

Captives is vanaf 28 april te zien in de filmtheaters.

Universal Pictures

House of Gucci

House of Gucci is geïnspireerd door het schokkende, waargebeurde verhaal van de dynastie achter het Italiaanse mode-imperium. Wanneer Patrizia Reggiani (Lady Gaga), een buitenstaander van bescheiden komaf, met een Gucci trouwt, zet ze met haar ongebreidelde ambitie de nalatenschap van de familie op losse schroeven. Zo ontketent ze een neerwaartse spiraal van verraad, decadentie, wraak en uiteindelijk… moord.

House of Gucci is vanaf 6 april verkrijgbaar op DVD en Blu-ray.

House of Gucci

Warner Bros. Home Entertainment

The Matrix: Resurrections

Hij is terug, “The One”. Dompel jezelf vanuit je luie zetel thuis opnieuw onder in de Matrix, samen met Thomas Anderson (Keanu Reeves) en Trinity (Carrie-Anne Moss) en geniet van de buitengewone special effects, het meeslepende verhaal en het blije weerzien met enkele ouden bekenden. The Matrix: Resurrections is een van dé films van het afgelopen filmjaar en vanaf 21 april kan je hem ontdekking vanuit je eigen huiskamer.

Keer terug naar twee parallelle werkelijkheden: het dagelijks leven… en hetgeen dat daarachter schuilt. Neo zal wederom het witte konijn moeten volgen in de Matrix om zijn werkelijke zelf te ontdekken. Uiteraard weet Neo wat hem te doen staat. Wat hij echter niet weet, is hoe gevaarlijk deze versie van de Matrix is.

The Matrix: Resurrections is vanaf 21 april verkrijgbaar op 4K Ultra HD, Blu-ray en DVD.

The Matrix: Resurrections

Picl

Ook voor de liefhebbers van arthouse zijn er weer nieuwe binnenkomers. Het VOD platform voor de artistieke en arthouse films, Picl, heeft een aantal nieuwe releases in de maand april.

A-ha: The Movie

Wereldhit ‘Take on Me’, van de iconische band A-ha uit de jaren 70, wordt nog steeds tot in de uithoeken van de kleinste karaokezalen gezongen. Hoewel het succes de jongens veranderde in tieneridolen, werden ze zelf veel liever als serieuze rocksterren gezien.

35 jaar later treden de mannen, nu allemaal in de vijftig, nog steeds op. Op de nog altijd overvolle zalen en gillende fans na, is er echter een hoop veranderd. Morten Harket, Magne Furuholmenen en Pål Waktaar-Savoy reizen tegenwoordig elk in hun eigen limousine, verblijven los van elkaar in luxe hotels en hebben elke avond aparte kleedkamers. Alleen op het podium zijn ze samen, want de muziek en niet de vriendschap houdt de bandleden bij elkaar. Niet geïnteresseerd in rijkdom of in glorie zijn de mannen van a-ha nu op zoek naar erkenning voor hun werk.

A-ha: The Movie laat zien wat het supersterrendom met levens doet. Het is een film weet te ontroeren én plezier brengt; over goede muziek, grote ambities, gebroken vriendschappen en – heel misschien – zelfs vergiffenis.

A Hero

Rahim zit in de gevangenis vanwege een schuld die hij niet kan terugbetalen. Tijdens een tweedaags verlof bedenkt hij een plan om zijn lasten te kunnen voldoen.

Hoewel zijn poging begint met een portie geluk en een goede daad, loopt het niet zoals gepland. De misverstanden stapelen zich op en Rahim groeit uit tot een lokale held. Die voorspoed mag echter niet lang duren en zijn vrijheid lijkt dan verder weg dan ooit.

A Hero bewijst met zijn morele dilemma’s dat niets zo simpel is als het lijkt. Deze spannende en meeslepende film van Iraanse meesterregisseur en tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi (Todos La SabenA SeparationThe Salesman) won de Grand Prix op het filmfestival van Cannes en was de Iraanse inzending voor de Oscars.

Love It Was Not

De Joodse Helena Citron behoorde in 1942 tot de eerste groep van duizend vrouwen die in concentratiekamp Auschwitz belandde. Daar kwam de jonge vrouw al snel in het vizier van de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch, die smoorverliefd op haar werd.

Hij beschermde haar en later ook haar zus Roza waar mogelijk, maar hij had als SS-er ook een andere kant. In 1972, dertig jaar na de oorlog, wordt Helena Citron – inmiddels woonachtig in Israel – opgeroepen om samen met andere overlevenden te getuigen bij het proces tegen Wunsch in Oostenrijk. Een bijna onmogelijke opgave. Aan de hand van gesprekken met inmiddels hoogbejaarde Auschwitz-overlevenden, eerder opgenomen interviews met Helena Citron, haar zus Roza en ook met Wunsch, wordt het verbijsterende verhaal verteld.

De Israelische filmmaakster Maya Sarfaty won de Student Academy Award voor Best Foreign Documentary met The Most Beautiful Woman in 2016. De korte film over de liefdesgeschiedenis tussen Helena Citron en Franz Wunsch diende als basis voor Love It Was Not.

Ennio

Ennio Morricone is onbetwist een van de meest legendarische componisten uit de filmgeschiedenis. In deze imposante documentaire neemt hij ons samen met verschillende grootheden uit de film- en muziekwereld mee door zijn bewogen leven.

Sergio Leone liet hem de muziek voor al zijn films componeren. Quentin Tarantino noemde hem zijn favoriete componist. En Hans Zimmer, John Williams en rockgiganten als Metallica en Dire Straits werden door hem geïnspireerd. Ennio Morricone overleed in 2020 en liet meer dan 500 composities na, ruim 100 klassieke werken en verkocht dik 70 miljoen platen tijdens zijn 70-jarige carrière.

Voor deze documentaire reisde regisseur Giuseppe Tornatore, voor wie Ennio ook alle muziek verzorgde, vijf jaar de hele wereld over en sprak hij met onder meer Wong Kar Wai, Clint Eastwood en de maestro zelf. Ennio vertelt hoe hij als jongetje trompet moest leren spelen in de voetsporen van zijn vader en over zijn eerste succes met A Fistful of Dollars. Het is het begin van een carrière die onvergetelijke scores oplevert voor films als The Good The Bad and The Ugly en Once upon a Time in the West. Toch heeft Ennio zich lang geschaamd voor zijn werk en kreeg hij pas in 2007 erkenning met een ere-Oscar “voor zijn grandioze en veelzijdige bijdragen aan de kunst van de filmmuziek.”

Houd ook regelmatig de site van Picl in de gaten voor meer nieuwe releases.