Utopia VIII

utopia_viiiIn oktober 2005 ben ik met Gerard en Marcel naar de Utopia conventie te Scheveningen gegaan. Hier heb ik namens Top of the Flops mijn eerste in person interview mogen doen met horror icoon Jeffrey Combs. Dit was voor mij de tweede fan based convention waar ik naar toe ben gegaan. Wat ik kende was NSC die groot en log van karakter is. NSC leek meer uit te zijn op winstbejag dan echt voor de fans te zijn. Utopia is alles behalve dat. Utopia kwam op mij over als een conventie voor fans door fans. Laat het onderwerp van de con; sci-fi en dan voornamelijk Star Trek en Stargate nu net niet iets zijn wat mij er echt warm voor doet draaien. Desondanks toen ik begin oktober van Angela (één van de organisatoren van Utopia) een uitnodiging kreeg om er dit jaar weer bij te zijn met als mededeling dat het de laatste Utopia zou worden moest ik er toch zeker weer bij zijn.

Zaterdag de 22ste van oktober stonden Marcel en ik in de hemelse vroegte bij het Bilderberg hotel te Scheveningen. Naar ons idee kwamen we net iets te laat voor de openingsceremonie maar kennelijk waren we zelfs nog zo op tijd dat we een kop koffie konden nuttigen in het hotel. De openingsceremonie was zoals verwacht een terugblik naar de afgelopen jaren van Utopia. Na deze terugblik nam de organisatie het woord, werden de gasten van dit jaar geïntroduceerd en werd er zelfs nog een spel gespeeld. De gasten van Utopia 8 waren: Luciana Carro, David Nykl, John de Lancie, Robin Curtis en Lolita Fatjo. Het spel wat gespeeld werd was om te zien hoeveel van de mensen aanwezig bij de openingsceremonie Utopia vanaf het begin meegemaakt hebben. Van deze groep die ruim in de 100 liep waren er maar 4 personen aanwezig die vanaf het prille begin deze conventie meegemaakt hadden. Ondanks dat dit erg klein lijkt is het bijzonder dat een conventie die 11 evenementen heeft gehad telkens weer door dezelfde trouwe schare aan fans bezocht wordt.

Na de opening zijn we de conventie gronden gaan onderzoeken en een plan van aanpak wezen maken over wat te doen deze dag. De evenementen die dit weekend zouden bieden waren een Master of the Universe competitie, “Who’s Line is it anyway?” competitie, workshops, cosplay wedstrijd, fotoshoots en natuurlijk de Q&A’s met de gasten. Tevens was er een auction waarbij de opbrengst naar Defenders of the Wildlife en 21th Century Tiger. De opbrengst van de auction waarbij daadwerkelijke pronkstokken weggingen was ruim 600 euro.

Over het algemeen was deze laatste Utopia wederom groter dan het vorige jaar met een groot aantal bezoekers wat in 400 liep. De organisatie, bezoekers en dealers hadden weer een goede tijd ondanks de geladen sfeer van deze laatste Utopia. Ik durf met zekerheid te zeggen dat er zeker wel een aantal tranen zijn gaan vloeien dit weekend.

Ondanks dat Utopia niet de conventie is waar ik echt warm voor kan lopen, denk ik er met veel plezier aan terug en bedank de organisatie en voornamelijk Angela dan ook voor de inzet die ze geleverd hebben aan deze conventie. Hopelijk tot in de toekomst bij een andere conventie o.i.d.