Union Jack: London Falling

Union Jack: London Falling Boek omslag Union Jack: London Falling
Union Jack, Marvel UK
Christos Gage
Action, Spionage, Fantasy
Marvel
2007
Softcover, Trade Paperback
96
Mike Perkins

Sinds Excalibur heb ik altijd een zwak voor Marvel UK verhalen gehad. Destijds heb ik de Dark Angel serie volledig gespaard en ben ik enorm fan van Alan DavisClan Destine. De Wisdom miniserie en Captain Britain and MI13 behoren ook tot mijn favorieten en sowieso de Alan Moore/Alan Davis Captain Britain verhalen.

Qua UK superhelden had ik aanvankelijk nooit zoveel met Union Jack, maar ik vond zijn look wel cool. De huidige Union Jack is Joey Chapman, de derde die de identiteit draagt. De vorige Union Jack miniserie (3-issue mini-series, December 1998 – February 1999) vond ik niet zoveel aan, maar naar deze London Falling miniserie was ik toch erg nieuwsgierig. De voornaamste reden om hem aan te schaffen waren de schrijver Christos Gage, het tekenwerk van Mike Perkins en de mutant Sabra als sidekick.

Nu de hele trade te hebben gelezen ben ik niet teleurgesteld. Een heerlijk verhaal met veel verschillende (b-)villains die voor het terroristische RAID werken. De cast om Union Jack heen is ook interessant en dynamisch: de mutant en Israëlische agent Sabra, Contessa Valentina met-de-lange-achternaam van SHIELD en de nieuwste Arabian Knight. Dit is zoals ik het werk van Gage ken: hij mag graag gebruik maken van bestaande en vaak minder karakters, in plaats van per se zelf nieuwe eigen personages in te moeten brengen. Zijn enige nieuwe karakter is Arabian Knight, maar die is met respect gebaseerd op de originele Arabian Knight. Al met al gewoon een zeer vermakelijk verhaal dat lekker wegleest in het decor van London. Het enige minpuntje vond ik de vijandigheid tussen Sabra en Arabian Knight, omdat zij Joods en hij Moslim is en dus niets van elkaar moeten hebben vanwege het Israël/Palestina conflict. Hoewel ik vind dat Gage er een mooie ontwikkeling tussen de twee gedurende het verhaal van maakt, vind ik het niet echt passen bij Sabra. Als het gezicht en nationale superheld van Israël was het tof geweest als ze voor alle inwoners van Israël stond. Geen idee of ze zich in eerdere verhalen zo heeft opgesteld. Hoe dan ook, ik ben blij dat ik deze trade kan toevoegen aan mijn Marvel UK collectie!