Tromathon 2010

tromathon_2010Het weekend van 20 en 21 maart was het zover. De eerste Nederlandse Tromathon!

Tromathon is een tweedaags festival met alleen maar Tromafilms. Het is de eerste keer dat er een Troma filmfestival gehouden wordt in Nederland, en het is ook maar de vraag of er weer eentje zal komen. Dit korte specifieke filmfestival is ontstaan door een vriendschap tussen Ton van Rooij en Lloyd Kaufman. Ton is één van de twee organisatoren van het festival en Lloyd is de president en medeoprichter van de Troma filmmaatschappij. In de eerste instantie was het idee om het Tromathon in Eindhoven te houden, echter is dit niet gelukt. Ton is van hieruit contact op gaan nemen met Ronald Simons die evenals Ton een Troma liefhebber is. Ronald is werkzaam bij het filmmuseum te Amsterdam (EYE Film Instituut Nederland) en vrijwilliger bij Cinema OT301. Deze samenwerking heeft geleid tot de eerste Tromathon!

Ik denk dat een korte introductie van Troma op zijn plaats is in dit verslag.

In 1974 besloten Michael Herz en Lloyd Kaufman om hun eigen filmstudio op te richten. Deze studio genaamd Troma richtte zich in de eerste instantie op de zogenaamde raunchy komedies. Raunchy komedies zijn sexueel getinte komedies, Porky is hier één van de bekendste voorbeelden in. In 1984 werd er een element toegevoegd aan deze sexy komedies en dat werd horror. 1984 is tevens het jaar dat The Toxic Avenger uitkwam. Tot op de dag vandaag is The Toxic Avengern (AKA Toxie) het vaandel voor Troma geworden en is zijn verschijning synoniem geworden voor Troma op zich. Troma werkt buiten de regels van Hollywood en mag zich de oudste en misschien wel grootste independent filmstudio ter wereld noemen. Naast hun eigen producties, distribueren ze ook vele films die onder het Troma vaandel vallen.

Lang verhaal kort; Troma staat bekend om en garant voor vrouwelijk schoon, foute humor, rondvliegende ledematen, guts en gore en dit alles zo cheap mogelijk.

Zaterdag om 16:00 wordt het Tromathon geopend door niemand minder dan Lloyd Kaufman zelf die het hele festival aanwezig is. Zaterdag is de dag dat er een Troma retrospectief gedraaid wordt. We krijgen deze dag drie Troma klassieker voorgeschoteld die het beste de essentie van Troma vertegenwoordigen. Deze drie films zijn Surf Nazis Must Die, The Toxic Avenger en Troma’s War. Deze drie films worden vertoond op 35mm in het EYE Film Instituut Nederland. Naast deze drie Troma klassiekers gaf Lloyd Kaufman een masterclass; Make your own Damn Movie. Deze eerste dag van het Tromathon was compleet uitverkocht. Het was zo goed bezocht dat er zelfs mensen op de grond moesten zitten om mee te kunnen genieten van de films.

Zondag om 16:00 gaat het Tromthon verder in het OT301, wederom geopend door Lloyd Kaufman. De zondag geeft de bezoekers de nieuwere werken van Troma. Op deze worden Terror Firmer, Tromeo en Juliet, Poultrygeist: Night of the Chicken Dead en Citizen Toxie: The Toxic Avenger IV vertoond. Ook de zondag was goed bezocht, echter minder goed dan de vrijdag. Geleidelijk aan de dag werd de zaal in het OT301 voller en gezelliger.

Ronald en Ton hebben voor het Tromathon twee uitstekende locaties weten te gebruiken. De zaterdag was in het EYE Film Instituut Nederland. Deze locatie zal beter bekend zijn als het filmmuseum. Het filmmuseum is gelokaliseerd midden in het Vondelpark te Amsterdam. Natuurlijk hebben we met het filmmuseum te maken met een prachtige locatie, maar ook met een prachtige geschiedenis en atmosfeer. Het filmmuseum is het grootste en belangrijkste centrum voor cinematografie te Nederland. Naast dat het filmmuseum een scala een belangrijke nationale en internationale films in zijn bezit heeft restaureert het ook films.

De zondag werd gehouden in Cinema OT301. Het OT301 is een pand aan de Overtoom op het nummer 301. Het uiterlijk van dit pand is van een kraakpand gekraakt door kunstenaars. Het hele gebouw ademt een sfeer van kunst en underground uit. Naast de films die hier vertoond worden, zijn er ook exposities te zien en treden hier regelmatig artiesten op.

Het Tromathon liet een duidelijk verschil tussen de zaterdag en zondag zien, niet alleen in locatie, maar ook in publiek. De zaterdag werd goed bezocht door natuurlijk liefhebbers van Troma, maar ook door frequente filmmuseum bezoekers. De zondag was hetzelfde het geval voor het OT301. Naast de Troma liefhebbers, ook hier de frequente OT301 bezoekers. Natuurlijk is dit alleen maar een voordeel, aangezien op deze wijze meer mensen in contact komen met het werk van Troma en dit niet alleen voorbehouden blijft aan de kenners van de films. Ronald en Ton hebben een prachtig weekend neergezet waarbij de liefhebbers hebben kunnen smullen van Troma en de aanwezigheid van Lloyd. De aanwezigheid van Lloyd is ook wat het festival compleet maakte. Lloyd was bij elke film aanwezig om deze te introduceren, stond altijd klaar om vragen te beantwoorden, op de foto te gaan of om een handtekening te zetten op de verkochte Troma merchandize of DVD’s. Ik sluit dit verslag dan ook af met twee duimen omhoog richting de organisatie en Troma.

Een laatste toevoeging; kijk voor meer info op www.troma.com. Hier kun je Troma ook steunen door het één en ander te kopen.