Transformers the Movie voorpremière

transformers_2007_vp25 juni is Transformers the Movie als zijnde voorpremière geshowd in het Tuschinski te Amsterdam. Dit was de eerste Nederlandse voorpremière van de film. De tweede voorpremière van de film zou 1 juli in de Pathè te Scheveningen zijn. Amsterdam kon ik niet bijzijn, Scheveningen echter wel. Ik heb mij via de Acme Movie Store ingeschreven, geverifieerd dat ik op de gastenlijst stond en het was wachten tot het de 1ste van de maand zou zijn.

1 juli kwart over 5 ging mijn wekker met als tune Transformers de 1984 cartoon. Iets later op deze vroege ochtend was Stephan hier om onderweg te gaan naar Scheveningen. De gehele rit was er een gesprek over de film die we zouden zien. Twee “die hard” Transformer fans met maar een paar verwachtingen. Eenmaal in Scheveningen aangekomen om kwart over 8 zagen we de eerst wachtenden al staan bij de Pathè. De deuren zouden niet eerder dan 10:00 open gaan. Dus met een bak ijskoffie en een broodje gezond wachten maar. Langzaam maar zeker stroomden de bezoekers aan ondanks het slechte weer van die ochtend. Er zat al snel een goede sfeer in… Want laten we eerlijk zijn, we waren er allemaal met dezelfde reden: om Transformers The Movie op het grote scherm te zien met allemaal medefans. Wat meteen tijdens het wachten al opviel was de variatie va het publiek wat er op deze voorpremière afgekomen is. Je hebt hier de fans zijn die de Transformers van het prille begin (zoals ik) kennen. Degenen die hier nostalgie aan het ophalen zijn, de typische Transformers otaku’s (obsessieve fans) die het geheel pas sinds een aantal jaren kennen en vrienden en vriendinnen die meegesleept zijn door al deze mensen. Kortom, op een enkeling na allemaal fans en liefhebbers.

Eenmaal binnen ging het snel. Kaarten had ik zo in de handen en de weg naar de zaal was ook snel gevonden. Er was nog net tijd genoeg om wat drinken te halen en de zaal vol te zien stromen. Eenmaal vol kregen we een introductie van Raffael van de Acme Movie Store met enkele huisregels, info over de film en info over de nadien te ontvangen Transformers Goodie Bag. Raffael verliet de zaal met een applaus om plaats te maken voor het presentatiefilmpje van Paramount en Dreamworks. De film was begonnen! 144 minuten later was de film afgelopen en stroomde de zaal leeg. De film heeft meerdere ovaties gehad op enkele cruciale momenten en op de fan service momenten uiteraard. Een enkel scene heeft zelfs nog een boe gekregen. Al met al kan ik zeggen dat ik zeer genoten heb van deze film ondanks de verplichte Hollywood clichés en elementen. Voor verdere informatie en mening over deze film kan ik je doorverwijzen naar de (binnenkort) geplaatste recensie van Donny.

Na de film was het kwestie van de Transformers Goodie Bag ophalen, geld uitgeven aan enkele Transformers, wat praten met medefans en de organisatie en de long way back home.

De meningen van de bezoekers waren verdeeld. Het merendeel vond de film fantastisch, velen vonden de film redelijk tot goed en natuurlijk de mensen die de film bagger vonden. Over het algemeen waren dit de puriteinen die alleen maar de G1 Transformers wilden zien en een exacte verfilming van dit verhaal. Dit is (helaas) iets wat gewoon niet mogelijk is. Zoals ik en vele anderen daar overeen zijn gekomen is dit een goede verfilming van het concept Transformers waarbij we helaas moeten leven met de Hollywood saus, maar wel met een goede fan service!

De organisatie was er duidelijk ook over te spreken. Acme Movie Store had in de eerste instantie alleen de nieuwsbrief ontvangers op de hoogte gesteld van deze speciale voorpremière. Ze hadden dan ook een zaal met 500 plaatsen gereserveerd in het Pathè. Binnen 2 dagen was de zaal helemaal vol. Nadat er nog talloze aanmeldingen binnen kwamen besloot Acme om nog een tweede zaal te reserveren maar nu met 400 plaatsen. Deze werd uiteindelijk ook helemaal vol gereserveerd. Uiteindelijk zijn er maar zo ongeveer 700 van deze 900 gekomen maar volgens Acme een groot succes. Dit soort voorpremières (met goodie bag) is iets wat ze in de toekomst zeker vaker zullen doen. Het is ten eerste leuk voor de belangstellenden en natuurlijk goede business voor hun zaak. Jammere is wel dat deze officiële tweede voorpremière overschaduwd werd door een x aantal eerdere sneak previews van de Transformers Movie onder de noemer van voorpremière.

Hoe dan ook, een succes voor de organisatie, voor de bezoekers en ook zeker voor mij en Stephan!