Transformers Generations

TF_GenerationsDe Transformers zoals wij deze kennen is in de eerste instantie ontstaan als een toys serie waarbij elke toy een naam, geallieerdheid en een korte beschrijving had. Om de toys meer te promoten is er een comic serie ontstaan in 1984 door Marvel en bijna tegelijkertijd een tv serie door Sunbow Productions.

Hoe de toys ontstaan zijn is een verhaal apart. Het verhaal begint namelijk in 1964 bij Hasbro. In dat jaar bracht Hasbro namelijk een action figure serie uit genaamd GI-Joe waarbij de figuren plus minus 30 centimeter waren. In 1971 werd de immens populaire GI-Joe in Japan uitgebracht als zijnde Combat Joe. Dit sloeg alles behalve aan bij de Japanse kids. Amerikaanse soldaten spraken niet tot de verbeelding maar robots wel. Takara heeft in 1972 Henshin Cyborg uitgebracht. Henshin Cyborg was volgens exact dezelfde constructie als Combat Joe met als verschil dat de ledematen verwisseld konden worden, doorzichtig waren en met veel robotachtige elementen. Deze variant van Combat Joe was in Japan een heel stuk populairder alleen met zijn 30 centimeter per figure wel heel erg groot. In 1974 introduceerde TakaraMicroman. Een action figure serie die een verkleinde variant van de Henshin Cyborg was. In 1980 kwam de Microman serie met de zogeheten MicroChangers. Robots die kunnen veranderen in objecten zoals een casettespeler, microscoop en auto’s. Diezelfde tijd kwam ook van Takara deDiaclone serie uit die hetzelfde principe hanteerde. Deze toys werden een ongekend succes die overal ter wereld verkrijgbaar waren. In 1984 kwam Hasbro weer in beeld op het moment dat zij de rechten voor een groot gedeelte van de Diaclone en Microman toys in handen kregen. Hasbro gaf de robots andere kleuren, andere verpakkingen, andere namen, een alliantie en een achtergrondverhaal. Om de robots goed te promoten had Hasbro een deal gesloten met Marvel om een vier delige miniserie uit te geven waarbij een gedeelte van de Transformer mythos uit de doeken gedaan werd. Dit bleek een groter succes dan verwacht waardoor de serie na deze 4 delen op maandelijkse basis uitgegeven zou worden. Helaas werden de Transformers nog niet het grote succes wat Hasbro gehoopt had dus zijn ze gaan promoten op een ander medium, namelijk tv. Dit bleek wel het succes te zijn wat Hasbro gehoopt had en de Transformers zoals we deze nu konden ontstonden!

TV Serie (G1 seizoen 1 en 2) In 1984 begint de zogenaamde G1 serie met een pilot van drie afleveringen waarbij kennis gemaakt wordt de Autobots en Decepticons. (G1, oftewel Generation 1 is de benaming die gebruikt wordt voor de gehele TV serie van 1984 tot en met 1992 en om precies te zijn zelfs tot en met de 2000 series. Desondanks slaat het voor het meerendeel van de fans op de TV serie van 1984 tot en met 1987.) De Autobots worden geleid door de heroïscheOptimus Prime terwijl de Decepticons geleid worden door de tyranieke Megatron. Deze pilot genaamd More Than Meets The Eye eindigde met een open einde. Dit om meteen verder te kunnen gaan met de serie mocht het aanslaan. Dit deed het en er kwamen nog een totaal van 13 afleveringen bij. In het eerste seizoen maakten we kennis met de Dinobots, Constructicons (de eerste combiners, een groep Transformers die kunnen “combinen” om zo doende grotere en sterkere Transformer te vormen. In het geval van de Constructicons is dit Devastator) en Jetfire(die later Skyfire genoemd werd). Het eerste seizoen van 16 afleveringen was een groot succes waardoor het niet lang duurde voor er in 1985 een 2de seizoen kwam met een totaal van 49 afleveringen. In het 2de seizoen maakten we kennis met meer combiner teams, namelijk deAerialbots, Stunticons, Combaticons en Protectobots. Daarnaast maken we ook kennis met de zogeheten Triple Changers (Dit zijn Transformers die naast hun robotvorm twee voertuig vormen hebben). Verder worden de ranken van zowel de Autobots als de Decepticons uitgebreid met “normale Transformers”. Dit tweede seizoen heeft ervoor gezorgd dat het universum van de Transformers naast meer Transformers ook meer diepte, inhoud en historie kreeg. Deze gehele serie is naar Japan geëxporteerd onder de naam:Fight! Super Robot Lifeform Transformers

Movie Met het succes van de Transformers op een waar hoogtepunt, duurde het ook niet lang voordat er een feature length animated movie van de Transformers gemaakt werd. Dit gebeurde om precies te zijn in 1986. De film speelt zich af in het jaar 2005 waarin de oorlog tussen de Decepticons en Autobots tot een hoogtepunt gekomen is. De film rekent af met velen van beiden partijen waaronder Optimus Prime en Megatron. Veel nieuwe karakters werden in deze film geïntroduceerd waaronder Galvatron, de opvolger van Megatron en Rodimus Prime, de opvolger van Optimus Prime. Tevens werd het Transformer universum uitgebreid met Unicron de Chaos God. Deze film werd gemaakt om als brug tussen het tweede en derde seizoen te zijn en om vele nieuwe karakters te introduceren die dan weer als toys verkocht konden worden.

Scramble City De Transformers film zou pas in 1990 naar Japan komen voor het Transformers minnende publiek. Echter zou voordat de film naar Japan komt, wel al het derde seizoen komen. Om het gat in het verhaal tussen seizoen 2 en 3 te overbruggen is er een Japan exclusieve aflevering gekomen in 1986 genaamd; Scramble City. Deze aflevering laat het ontstaan de combiner teams zien en tevens de Scramble City grootheden Metroplex en Tripticon. Er wordt echter geen aandacht besteedt aan het verdwijnen van de Autobot en Decepticon leiders. Ondanks dat deze binnen het G1 tijdsbestek valt staat deze los van het G1 continuüm.

TV Serie (G1 seizoen 3 en 4) Het derde seizoen uit 1986 ging verder waar de film gebleven is. Er werden gelijdelijk aan in de serie nog een x aantal nieuwe karakters geïntroduceerd alhoewel dit seizoen het juist van het verhaal moet hebben. In het derde seizoen wordt er meer aandacht besteedt aan continuïteit en wordt het sci-fi aspect verder benadrukt. Tevens was dit ook het seizoen waarin de Quintessons geïntroduceerd werden. Dit zorgde er dan voor dat het Transformers universum meer diepgang kreeg. Het seizoen eindigde na 30 afleveringen waarbij de laatste twee de terugkeer van Optimus Prime inluiden. Dit is gedaan onder luid gejuich van de fans wie ervoor gezorgd hebben dat Optimus Prime weer terugkwam. Deze gehele serie is naar Japan geëxporteerd onder de naam: Fight! Super Robot Lifeform Transformers: 2010

Het vierde seizoen van de Transformers bestaat uit een trilogie genaamd: The Rebirth. Deze drie afleveringen worden dan ook niet zozeer gezien als een vierde seizoen maar meer als een aanhangsel van het derde seizoen. Dit seizoen introduceerde de Headmasters (Transformers waarbij het hoofd apart kan transformeren in een mens met een robotachtig harnas aan),Targetmasters (Transformers waarbij het wapen apart kan transformeren in een mens met een robotachtig harnas aan), nog enkele combiner teams en enkele andere Transformers aan beide fronten. Deze afleveringen zorgden voor een verdere uitbreiding het Transformers universum. Dit seizoen was het eind voor de Transformers als tv serie in Europa en de Verenigde Staten voor het G1 continuüm.

Headmasters In plaats van The Rebirth met daarin de introductie van Headmasters, Targetmasters en andere Transformers te importeren naar Japan, besloot Takara om een eigen vervolg op het 3de seizoen te creëren. Dit Japanse exclusieve vervolg is een serie van 35 afleveringen onder de naam Transformers: The Headmasters. Deze serie speelt zich precies 1 jaar na de laatste aflevering van het derde seizoen af. Ook in deze serie worden de Headmasters, Targetmasters en verscheidende andere Transformers geïntroduceerd. Met het introduceren van de vele nieuwe karakters is er ook een eind gemaakt aan vele van de reeds bestaande karakters waaronder wederom Optimus Prime (die in Japan Convoy genoemd wordt) en Galvatron. Het leiderschap van de twee fronten komt in handen van Rodimus Prime en Scorponok. De introductie van de nieuwe karakters en het einde van reeds bestaande karakters strookt niet met wat er in het 4de seizoen gebeurt is waardoor het Transformers universum weer een stuk ingewikkelder wordt. Ditmaal breidt het Transformer universum zich uit naar andere planeten naast Cybertron en de Aarde. Deze serie wordt ondanks dat deze niet in het westen van de wereld geshowd wordt, wel tot het G1 continuüm gerekend.

Super God Masterforce In 1988 komt er wederom een Japans exclusief vervolg op het G1 continuüm onder de naam van Transformers: Super-God Masterforce. Deze serie speelt zich een paar jaren af na de Headmasters serie. Bij deze serie van 42 afleveringen maken we kennis metPretenders (Transformers die hun robot vorm in een menselijk (voor Autobots) of monsterlijk (voor Decepticons) harnas bewaren en zo zich anders voordoen dan ze daadwerkelijk zijn) enPowermasters (Transformers die met een mens in een robotharnas kunnen samengaan die dan hun motor vormt en de betreffende Transformer van energie voorziet) Later in de serie maken we ook kennis met de Godmasters (een geëvolueerde versie van Powermasters. Dit zijn Transformers die naast een menselijke motor ook nog eens kunnen combinen met een andere Transformer) Het meest opmerkelijke aan deze serie is dat er een nieuwe incarnatie van Optimus Prime geïntroduceerd wordt. In zijn normale vorm is zijn naam Ginrai, als Powermaster, Super Ginrai en als Godmaster God Ginrai.Ginrai leidt het Autobot front waar Devil Z dit bij de Decepticons doet. Wederom worden er naast deze nieuwe Transformer subgroepen ook velen toegevoegd aan de al reeds bestaande groepen en wordt er ruimte gemaakt door velen uit de weg te ruimen. Deze serie is tevens de laatste serie waarbij de toys in het westen van de wereld uitgekomen zijn.

Victory Dit is de laatste volledige (Japan exclusieve) serie van het G1 continuüm. Deze serie uit 1989 van 38 afleveringen speelt zich een onbekend aantal jaren na Super God Masterforce af. Deze serie breidt het scala aan Transformers variaties uit met Brainmasters, (Transformers die combinen met een andere Transformer die het gezicht van het eindproduct vormde) Multiforce, (combiners die kunnen combinen naar één grote Transformer maar ook onderling kunnen combinen)Breastforce, (Transformers wiens borstplaat in een dier of wapen kunnen transformeren) enMicromasters (mini Transformers). De fronten worden aangevoerd door Star Saber aan de Autobots zijde en Deszaras aan de Decepticon zijde. Naast de nieuwe Transformer variaties maken we ook kennis met een scala aan nieuwe Transformers van reeds bekende variaties. Deze serie breidt het Transformer universum uit met Galaktische proporties.

Zone Transformers Zone is de laatste serie die binnen het G1 continuüm uitgekomen is. De serie stamt uit 1990. Helaas is het maar bij 1 aflevering gebleven. Zone volgt Victory direct op met wederom een andere aanvoerder aan het Decepticon front genaamd Violenjiger. Deze haalt oude bekenden terug onder de noemer van de grote Decepticon generaals. Deze oude bekenden zijn de waar we in de eerste paar seizoenen kennis mee hebben kunnen maken aangevuld met een incarnatie van Scorponok en Trypticon. Allen Transformers die als toy zijnde in het westen van de wereld ook verkrijgbaar waren. Na 1 aflevering en een open einde was Zone het einde voor het G1 continuüm wat alleen een vervolg kreeg als manga in Japan.

G2 In 1992 kwam er in de speelgoedwinkels de enkel van de oh zo bekende G1 toys met nieuwe kleurenschema’s onder de noemer van Generation 2 (G2). Deze nieuwe toy serie werdt vergezeld met een comicserie (die verder ging waar de G1 serie stopte) en een nieuwe televiesieserie. Deze nieuwe televiesieserie bestond uit 52 afleveringen van de eerste 3 seizoenen van G1 met een andere intro en CGI graphics tijdens de intervallen in de afleveringen. Ondanks dat er vele nieuwe karakters in toy vorm kwamen zagen we daar in de serie nooit iets van terug. Deze serie heeft echter wel weer voor een opleving van Transformers gezorgd onder een nieuwe generatie.

Beast Wars Na de opleving van de Transformers door de zogenaamde G2 serie en de toys kwam Hasbro met een nieuwe toy serie in 1995 op de markt. Natuurlijk duurde het niet lang voordat deze nieuwe Transformers toy serie genaamd Beast Wars zijn eigen televisieserie kreeg. Dit gebeurde in 1996. Deze serie liep met een totaal aantal afleveringen van 52 tot 1999. In de eerste instantie was het de bedoeling dat deze serie zijn eigen continuüm zou gaan vormen los van het voorgaande G1. Echter in de eerste aflevering werd er al gerefereerd aan de zogenaamde Great War. Transformer fan reacties en onderzoek in de G1 mythologie hebben ertoe geleid dat in het tweede en derde seizoen inderdaad gelinkt werdt met G1. De Beast Wars serie ligt dus ondanks dat het niet de oorspronkelijke bedoeling was, in het verlengde van G1. In de 52 afleveringen van de Beast Wars maken we kennis met Maximals (Autobots) geleid door Optimus Primal en de Predacons(Decepticons) geleid door Megatron. De serie heeft zich behalve op het uitwerken van een continuüm wat in het verlengde van G1 ligt ook heel erg gefocused op character development. Deze serie wordt door vele fans die de Transformers vanaf het begin kennen als de beste serie gezien door juist deze elementen. Uiteraard is ook deze serie snel in Japan uitgekomen onder de naam: Beast Wars: Super Lifeform Transformers

Beast Wars II Op het moment van uitkomen van de Beast Wars serie in Japan waren ze in Amerika nog bezig met het tweede seizoen af te ronden. Het eerste seizoen van de Beast Wars bestond uit 26 afleveringen, terwijl het tweede en derde seizoen beiden uit 13 afleveringen bestond. Er zat voor de Japanse markt niets anders op dan te wachten tot het tweede en derde seizoen beiden afgerond waren om verder te gaan met de Beast Wars. Om het gat tussen het eerste seizoen en tweede seizoen op te vullen is er een Japan exclusieve spin-off serie van de Beast Wars gemaakt onder de naam Beast Wars II in 1998 met een totaal van 42 afleveringen. Deze serie speelt zich af op een aarde in de toekomst waarbij de Maximals geleid worden door Lio Convoy en de Predacons door Galvatron. Deze serie laat geen van de Maximals of Predacons uit de eerste Beast Wars serie zien waardoor het Beast Wars continuüm uitgebreid wordt met een scala aan Transformers. Beast Wars II richt zich meer op een groter publiek waardoor het verhaal lichter van toon is. Er is van deze serie zelfs een film uitgekomen waarbij de eerste twee gedeeltes van de film een herhaling was van de Beast Wars serie en het derde gedeelte een samenkomst van Lio Convoy en Beast Convoy.

Beast Wars Neo Aan het einde van Beast Wars II was er nog steeds een tijd te overbruggen voordat in Japan pas de volgende twee seizoenen van de Beast Wars geshowd kunnen worden. Om dat gat op te vangen is er een nieuwe verhaallijn gemaakt met weer meer nieuwe Maximals en Predacons. Dit is in 1999 uitgekomen als een vervolg op Beast Wars II als de Japans exclusieveBeast Wars Neo van 35 afleveringen. Hier worden de Maximals geleid door Big Convoy en de Predacons door Magmatron. Beast Wars II was al gericht op een breder publiek door de vele humor en de licht te verteren verhaallijn. Beast Wars Neo zet deze trend voort en maakt het geheel nog wat lichter. Beast Wars Neo kenmerkt zich doordat dit de eerste Transformers serie is waar Unicron weer in voorkomt. Aan het eind van deze serie was het dan eindelijk zover dat Japan de rest van de Beast Wars serie kon laten zien onder de naam Beast Wars Metals.

Beast Machines De Beast Wars serie werd door velen al als controversieel gezien door de drastische uitbreiding van het G1 continuüm die het teweeg heeft gebracht. Geen enkele serie was echter controversiëler dan de Beast Machines serie. De Beast Machines serie die in 1999 uitkwam was wederom een uitbreiding van het al zo drastisch gewijzigde G1 continuüm met een totaal van 39 afleveringen. Deze serie brengt Optimus Primal en Megatron terug als de aanvoerders van de Maximals en Vehicons. De Vehicons zijn een nieuwe vorm van Transformers die alleen in deze serie voorkwam. De serie wordt als controversieel beschouwd omdat dit de enige Transformer serie is die geschreven is door mensen die niets van het gehele Transformers continuüm wisten. Dit heeft ervoor gezorgd dat enkele van de basisconcepten van de Transformers aangepast werden. Zonder spoilers te geven wil ik hier kwijt dat deze serie namelijke organische Transformers bevat naast de mechanische. Al deze te drastische wijzigingen hebben ertoe geleid dat dit de meest gehate serie onder de fans is waardoor de makers zelfs doodsbedreigingen hebben gekregen. Deze serie is tevens de allerlaatste serie (tot heden) die binnen het G1 continuüm valt.

Transtech Nadat de Beast Machines serie en lijn afgelopen was, was het idee ontstaan om op deze serie een vervolg te maken genaamd Transtech. In deze serie zouden de Transformers naar het meest futuristische mogelijk gebracht worden. Tevens was het de bedoeling om karakters die in de Beast Wars series en G1 gestorven zijn terug te brengen in een techno-organische vorm. Daarnaast zouden ze eindelijk ook van de alternatieve beast mode afstappen en teruggaan naar voertuig mode. Het is duidelijk dat deze serie wederom in het verlengde van G1 kwam te liggen. Deze serie is echter nooit gerealiseerd omdat Hasbro besloot om de Japanse Car Robots in het westen van de wereld uit te brengen. Er waren echter wel al aardig wat designsketches voor deze serie klaar. Denk hierbij aan Optimus Prime, (eindelijk weer in vrachtwagenvorm) Megatron, Starscream,Soundwave, Depth Charge en anderen uit het G1 continuüm (meerendeel van de Beast Wars series). Gelukkig zijn enkele van de designsketches wel inspiratie geweest voor o.a. Armada en wie weet voor series in de toekomst.

Robots in Disguise Met het einde van Beast Wars Metals in zicht en te weinig afleveringen van Beast Machines om naar Japan te importeren besloot Takara om een nieuwe Transformers serie te maken. Deze serie uit 2000 zou de 39 afleveringen tellende Transformers: Car Robots worden. Deze serie was in Japan niet het succes waarop gehoopt was waardoor het alleen bij de 39 afleveringen bleef die in 2000 uitgezonden werd. Rond de tijd dat Takara Car Robots uitzond besloten Takara en Hasbro om de volgende Transformers serie gezamenlijk te produceren. Dit heeft er in Japan voor gezorgd dat er in 2001 geen Transformers uigekomen is en de westerse wereld Car Robots heeft geïmporteerd onder de naam Transformers Robots in Dusguise (RiD). RiD is de eerste serie die werkelijk buiten het gehele G1 continuüm staat. Het merendeel van de karakters zijn echter wel heruitgaven van karakters uit eerdere series op een enkeling na. In RiD hebben we de Autobots geleid door Optimus Prime (Fire Convoy in Japan) en de Predacons geleid door Megatron (Gigatronin Japan). Op de namen na hebben deze karakters niets met eerdere incarnaties van Optimus Prime en Megatron te maken. In de loop van de serie maken we voor het eerst sinds G2 ook weer kennis met Decepticons. Dit in de vorm van Scourge (Black Convoy) en zijn Commandos. Scourge is een heruitgave van de G2 Optimus Prime die nog niet eerder in een tv serie was verschenen en zijn Commandos zijn heruitgaves van de G1 Combaticons (de combiners die in Bruticus kunnen combinen).

Armada Transformers Armada is de eerste samenwerking tussen de Japanse Takara en de Amerikaanse Hasbro om gezamenlijk een Transformers tv serie te produceren. In de eerste instantie wou Takara verder gaan met het G1 continuüm. De topman van Hasbro heeft echter erop aangedrongen om een nieuw continuüm te gaan creëren. Takara is hiermee akkoord gegaan en Armada is gecreëerd als eerste van de zogenaamde Unicron Trilogie. Deze serie van 52 afleveringen draaide van 2002 tot 2003 en is in Japan uitgekomen onder de naam Super Robot Lifeform Transformer: Micron Legend. In deze serie maken we kennis met een compleet nieuwe cast van Transformers. Deze Transformers bestaan wederom uit Autobots en Decepticons. De Autobot zijde wordt door wederom een nieuwe incarnatie van Optimus Prime geleid, en de Decepticon zijde door (hoe kan het ook anders) Megatron. Het verhaal speelt zich af in het jaar 2010. In deze serie maken we kennis met een nieuwe soort van Transformers; de zogenaamdeMini-Cons (Micron in Japan). Gelinkt met een Mini-Con kan de desbetreffende Transformer uit krachten putten die voorheen niet toegankelijk voor hem was. Deze serie kenmerkt zich door het feit dat Unicron een zeer prominente rol in het verhaal heeft. De westerse uitgaven van Armada hadden te leiden onder vele productiefouten. Dit omdat de tv zender Cartoon Network de serie zo snel mogelijk op de tv wou hebben. Dit heeft ervoor gezorgd dat er afleveringen in de studio terecht kwamen waar fouten inzaten, en dat de Engelse dub snel moest gebeuren. Bij het dubben heeft dit ervoor gezorgd dat foute namen gebruikt werden, gehele stukken monotoon uitgesproken werd, geen goede sync met de beelden en nog meer van dit soort fouten. De Japanse versie daarentegen had hier geen last van omdat hier minder druk achter zat. Ondanks de vele fouten en het knullige eindproduct was dit wel de serie die de Transformers wederom onder de aandacht bracht.

Energon In 2004 komen de eerste afleveringen van het tweede gedeelte van de Unicron Trilogie uit onder de naam Transformers Energon. Deze serie van 52 afleveringen liep tot 2005 en is in Japan uitgekomen onder de naam: Transformer: Superlink. Dit vervolg op Armada speelt zich 10 jaren in de toekomst af, om precies te zijn in 2020. De Autobots en Decepticons leven in vrede met elkaar. De enige overlevende van Planet Q genaamd Alpha Q maakt zijn eigen leger van Transformers genaamd Terrorcons. Deze zorgen ervoor dat de oorlog weer opbreekt met aan de ene zijde de 10 jaar oudere (en veranderde) Optimus Prime en aan de andere kant de herrezen Megatron. In deze serie worden eveneens weer een andere fractie van Transformers geïntroduceerd, genaamd deOmnicons (Transformer die zich distantiëren van zowel de Autobots als de Decepticons).In deze serie zien we nieuwe mogelijkheden van de Transformers, het zogenaamde Powerlinken,Poweruppen, en het gebruik van Energon in wapens. Het Powerlinken houdt in dat twee Autobots van dezelfde groote samen kunnen gaan om een sterkere nieuwe Transformer te worden. Poweruppen een mogelijkheid die voorbehouden is aan een aantal Decepticons. Dit houdt in dat ze gebruik kunnen maken van een sterkere vorm. Deze serie werd een heel stuk beter ontvangen dan de voorganger. Een grote reden hiervoor is ook dat Energon tevens als hommage aan 20 jaar Transformers gemaakt is. Dit merk je door vele verwijzingen naar de Transformers over de jaren heen. Denk aan Alpha Q wat een Quintesson is, de gelijkenis tussen de Energon Transformers en reeds bestaande uit de eerdere series, flarden verhaal die overgenomen zijn uit oudere series (in een nieuw jasje), de vernieuwde versies van de Combiners Bruticus, Devastator en Superion en natuurlijk vele andere zaken.

Cybertron In 2005 komt in de Japan de laatste uit de Unicron Trilogie uit onder de naam vanTransformers Galaxy Force. Dit laatste deel is de vreemde eend in de bijt wat betreft de Unicron Trilogie. Takara was namelijk niet van plan om deze in hetzelfde continuüm van de overige twee te plaatsen. Het was de bedoeling om weer een nieuw continuüm te maken. Hasbro die de serie pas in 2006 begon uit te zenden was dit wel van plan. Ze hebben stukken dialoog aangepast en wat flashbacks toegevoegd om de serie te linken aan de voorgaande twee delen van de trilogie. Deze serie liep met een totaal van 52 afleveringen van 2005 tot 2006. Optimus Prime en Megatron leiden de beide zijden van de Transformers in wederom nieuwe incarnaties. Deze serie kenmerkt zich door de verspreiding van de vele soorten Transformers en het feit dat we de tegenhanger de Chaos God Unicron genaamd Primus voor de eerste maal in robot vorm zien. In Japan liep deze serie in zijn eigen continuüm terwijl dit in de westerse wereld bij de Unicron Trilogie behoorde maar dan 10 jaren later dan Energon. Japan trok het eigen continuüm in de loop van de serie terug om Cybertron ook daar de derde in de Unicron Trilogie te laten zijn.

Bayformers 4 juli 2007 jaar kwam de eerste Live Action Movie van de Transformers uit met inmiddels drie vervolgen. Michael Bay is op de regisseursstoel gaan zitten. Niet van harte omdat hij dit maar een stomme speelgoed film vond. Hij bedacht zich echter dat hij dat destijds ook over The Raiders of the Last Ark heeft gezegd en dat dit een inmens succesvolle film en reeks is geworden. Er was even sprake van een G1 verfilming, maar niets was minder waar. Bay heeft een geheel eigen continuüm gecreëerd die door de fans van de originele reeks de Bayformers universe genoemd wordt. Optimus Prime leidt in deze reeks zijn Autobots tegen de de Decepticons die onder leiding van Megatron staan. De Transformers mythos wordt uitgebreid met de Allspark en Primes. Er is nog meer gaande in dit universum, echter lijkt het erop dat zelfs regisseur Michael Bay het niet zeker weet. Er zitten wel ontzettend veel verwijzingen naar de verschillende cartoon reeksen en zelfs de comics in. De ware fan zal genoeg weten te vinden wat hem of haar blij weet te maken, echter zal het tegenovergestelde ook waar zijn. Bay heeft er een handje van om de flms niet over de robots te laten gaan, maar om de Amerikaanse almacht waar alle vrouwen fotomodellen lijken te zijn en je zelfs midden in de nacht nog een zonsondergang te zien krijgt.

Animated December 2007 debuteert de Transformers Animated serie. In dit nieuwe continuüm  krijgen we te maken met de invloed van de eerste film. Ook hier is een Allspark te vinden en is er zelfs inspiratie gehaald uit de designs die in de film gebruikt zijn. Hte verhaal speelt zich af na de grote Autobot en Decepticon oorlog. De Autobots krijgen toevallig de legendarische Allspark in handen wat de aandacht van de Decepticons op weet te wekken. Een nieuwe oorlog lijkt onvermijdelijk te zijn. De Autobots onder leiding van Optimus Prime crashen op de aarde tesamen met de Decepticons onder leiding van Megatron. Na jaren van statis ontwaken niet alleen de Transformers, maar ook de strijd. Deze serie is voor Cartoon Network gemaakt en bewust op de jonge kijker gericht. Dit merk je in de animatie, maar ook in de jonge Transformers. Dat we hier echter wel weer te maken hebben met goede verhaallijn hebben we te danken aan Marty Isenbergdie ook voor Beast Wars heeft geschreven. Met maar 42 afleveringen is dit één van de kortere series.

Prime Transformers keren in deze reeks uit 2010 terug naar CGI. Oud gedienden Peter Cullen en Frank Welker zijn terug als Oprimus Prime en Megatron. Deze serie is geproduceerd door Hasbro en Discovery Channel en lijkt voor de liefhebbers van de oude G1 serie een terugkeer te zijn naar de goede oude tijden. We maken wederom kennis met een nieuw continuüm, echter eentje vol met verwijzingen naar de oude reeksen. Unicron, de Chaos God komt weer terug, Predacons zijn terug van weggeweest en er zelfs een link naar de Transformers games en boeken door middel van Dark Energon. Deze serie bestaat uit 65 afleveringen en wordt afgesloten met een film. Deze gehele serie is naar Japan geëxporteerd onder de naam: Super Robot Lifeform Transformers: Prime

Rescue Bots Transformers: Rescue Bots is onderdeel van hetzelfde continuüm als Prime echter gericht op de jongere kijker. De animatiestijl van Prime is achterwege gelaten om plaats te maken voor een soort van flash animatie. Deze serie is de ware vreemde eend in de bijt omdat we hier alleen maar te maken krijgen met Autobots, natuurlijk onder leiding van Optimus Prime. De Autobots hebben als taak om de inwoners van Griffin Rock te helpen waar mogelijk en in de tussentijd meer te leren over aarde en zijn gebruiken. Deze serie loopt nog op het moment van schrijven en zal uit een totaal van 78 episodes bestaan.

Go Japan kan met het succes van Prime en het komende vervolg Transformers: Robots in Disguise niet achterblijven met een Japan exclusieve reeks. Als overbrugging naar de nieuwe reeks is Triple Combination: Transformers Go! uitgebracht. Deze 10 delige cartoon is alleen verkrijgbaar geweest bij de tv bladen TV Magazine en TV Kun als promotie van de toylijn. Deze reeks is opgedeeld in twee gedeeltes, te weten Samurai en Shinobi. Het is dan ook niet vreemd dat de Transformers hier als ninja’s weergegeven zijn. De strijd is ditmaal tussen de Autobots onder leiding van Optimus Prime en de Predacons onder leiding van Dragotron.

Het is een lap tekst om doorheen te komen, maar zoals je inmiddels hebt kunnen lezen is het Transformers Universum “More than meets the eye”. Het is dan ook onmogelijk om alles te beschrijven. Ik heb mijn best gedaan om elke serie zo goed mogelijk te beschrijven zonder te veel in detail te treden. Ik heb dan ook heel wat weg moeten laten, en niet alleen de relatie met de toys en comics die er her in der nog zijn. Er rest mij verder niets meer dan met enkele Transformers Trivia te eindigen.

Trivia

 • Als je alle afleveringen van alle Transformers series optelt (inclusief Scramble City, Zone en The Animated Movie, exclusief de Live Action films) kom je op een totaal van 810 afleveringen.
 • Transformers the Animated Movie en Gi-Joe the Animated Movie werden tegelijkertijd gemaakt. Er was afgesproken dat in beide films één van de hoofdkarakters zou sterven. Gi-Joe the Animated Movie liep enorme vertraging op waardoor Transformers the Animated Movie eerder uit kwam. Door de reactie die de dood van Optimus Prime teweeg bracht is besloten om dit bij Gi-Joe toch achterwege te laten. Maw als Gi-Joe eerder uitkwam dan Transformers, dan had Optimus Prime nog geleefd.
 • In Japan worden de Autobots Cybertrons genoemd en de Decepticons Destrons.
 • Binnen al deze series zijn er 29 incarnaties/variates van Optimus Prime geweest. Daarnaast nog eens 7 andere aanvoerders van de Autobots. Hierbij tel ik de Primal’s uit Beast Wars en Rodimus Prime mee als incarnaties/variatie op Optimus Prime. De volledige lijst van Prime’s en de andere Autobot aanvoerders is als volgt:
  G1: Optimus Prime (in Japan genaamd: Convoy) en Rodimus Prime (Japan: Rodimus Convoy)
  The Animated Movie: Optimus Prime (Japan: Convoy) en Rodimus Prime (Japan: Rodimus Convoy)
  Headmasters: Optimus Prime, (Japan: Convoy) Rodimus Prime (Japan: Rodimus Convoy) en Fortress (Maximus)
  Super-God Masterforce: Optimus Prime, (Japan: Ginrai) Powermaster Optimus Prime (Japan: Super Ginrai) en Godmaster Optimus Prime (Japan: God Ginrai)
  Victory: Star Saber en Victory Saber
  Zone: Star Saber en Dai Atlas
  Beast Wars: Optimus Primal, (Japan: Beast Convoy) Transmetal Optimus Primal (Japan: Beast Convoy) en Optimal Optimus (Japan: Beast Convoy)
  Beast Wars II: Leo Prime (Japan: Lio Convoy)
  Beast Wars Neo: Big Convoy
  Beast Machines: Optimus Primal (Japan: Beast Convoy)
  Robots in Disguise: Optimus Prime (Japan: Fire Convoy) en Omega Prime (Japan: God Fire Convoy)
  Armada: Optimus Prime, (Japan: “Monster” Convoy) Optimus Prime + Jetfire, (Japan: Jet Convoy) Optimus Prime + Overload (Japan: Magna Convoy) en Optimus Prime + Jetfire + Overload (Japan: Magna Jet Convoy)
  Energon: Optimus Prime, (Japan: Grand Convoy) Optimus Supreme, (Japan: Omega Convoy) Optimus Prime + Wing Saber (Japan: Wing Convoy) en Rodimus (Japan: Rodimus Convoy)
  Cybertron: Optimus Prime, (Japan: Galaxy Convoy)
   Optimus Prime + Leobreaker (Japan: Liger Convoy) en Optimus Prime + Wing Saber (Japan: Sonic Convoy)
  The Live Action: Optimus Prime
  Animated: Optimus Prime
  Prime: Optimus Prime (Japan Hunter Optimus Prime / Optimus Exprime) en Sentinal Prime (Japan Sentinal Zeta Prime) Rescue Bots: Optimus Prime
  Go: Hunter Optimus Prime / Optimus Exprime
 • Binnen al deze series zijn er 21 incarnaties/variates van Megatron geweest. Daarnaast nog eens 6 andere aanvoerders van de Decepticons. Hierbij tel ik de Galvatron mee als incarnaties/variatie op Megatron. De volledige lijst van Megatron’s en de andere Decepticon aanvoerders is als volgt:
  G1: Megatron en Galvatron
  The Animated Movie: Megatron en Galvatron
  Headmasters: Galvatron en Scorponok (In Japan genaamd: MegaZarak)
  Super-God Masterforce: Devil Z
  Victory: Deszaras
  Zone: Violenjaeger
  Beast Wars: Megatron, Transmetal Megatron en Transmetal II Megatron
  Beast Wars II: Galvatron
  Beast Wars Neo: Magmatron
  Beast Machines: Megatron, Noble/Savage (tijdelijke incarnatie van Megatron) en Optimal Megatron
  Robots in Disguise: Megatron (Japan: Gigatron) en Galvatron (Japan: Devil Gigatron)
  Armada: Megatron en Galvatron (Japan: Megatron Super Mode)
  Energon: Megatron en Galvatron (Japan: Galvatron G)
  Cybertron: Megatron (Japan: Master Megatron) en Galvatron (Japan: Master Galvatron)
  The Live Action: Megatron en Galvatron
  Animated: Megatron
  Prime: Megatron
  Go: Dragotron