Transformers Classics (Generation One)

Transformers Classics Boek omslag Transformers Classics
Transformers (G1)
Bob Budiansky, Simon Furman
Science Fiction
Marvel, IDW
1984 - 1991
Softcover
2376
Frank Springer, Don Perlin, Josh Delbo, Geoff Senior, Andrew Wildman
80

Het was allemaal maar een marketing campagne om speelgoed aan de kids te krijgen. Ik heb het natuurlijk over Transformers. Deze cartoon is gecreëerd om de fantasievolle robots die kunnen transformeren aan de kleine man te brengen. In de jaren 80 was een cartoon vaak niet genoeg en werd er ook een comic reeks bedacht. Deze vierdelige miniserie werd uitgegeven door Marvel Comics waarbij we niet alleen kennis maakten met onze robot vrienden, maar waar zelfs Spider-Man zijn opwachting maakte. Niet de kleurrijke rood en blauwe Spider-Man, maar Spider-Man in zijn destijds gloednieuwe zwarte pak. Ook de comic liet de strijd tussen de Autobots en de Decepticons zien, maar op een iets andere manier dan we misschien gewend waren. Het leek er allemaal iets harder aan toe te gaan dan in de zaterdagochtend cartoons. Aan het eind van het vierde deel overwinnen de Autobots om genadeloos afgeslacht te worden door Shockwave. De miniserie was een succes en zou een lopende serie worden die het 80 nummers heeft volgehouden. Over deze miniserie gaat een vrij hardnekkig gerucht dat Marvel twee eindes voor het vierde nummer had voorbereid. Het einde dat we kennen wat de opening creëert voor de verdere strijd tussen goed en kwaad en het einde waar Optimus Prime daadwerkelijk de strijd in gewonnen heeft. Zelfs in de laatste IDW heruitgaven is er geen zekerheid over dit alternatieve einde.

Net als de cartoon had de comic als doel om de jeugd kennis te laten maken met de Transformers en zodoende niet alleen de comics over de toonbank te laten vliegen, maar ook een goede verkoop van de toys te realiseren. De aanpak mocht je echter dubieus noemen. Mijn eerste kennismaking met de Transformers comics was het derde deel hier in Nederland uitgegeven door Junior Press. Na de eerste pagina in zwart wit werd ik als kleine jongen op de vierde pagina geconfronteerd met Autobots die op de kop opgehangen waren en waar de olie uit droop, als lijken hangend aan het plafond. Het heeft heel wat jaren geduurd voordat ik weer een Transformers comic kocht. De comics hadden een veel duisterdere inslag dan de cartoon. Ik weet dan ook wel vrij zeker dat de cartoon op de jongsten gericht was en de comics op de iets oudere kinderen. Achteraf gezien een vrij goede manier om de toys aan zoveel mogelijk kinderen te verkopen.

De comic reeks en de cartoon waren mijlenver van elkaar verwijderd en de problemen waar je in de cartoon mee te maken had, leken hier vrij makkelijk overkoombaar. De kosmische roest die in de cartoon tevoorschijn kwam was er hier ook, alleen in de comic zag het er toch wel een graadje erger uit en werd er een heuse kill squad op uitgestuurd om besmette Transformers te elimineren. De cartoon had wel degelijk zijn invloed wat goed te merken was aan de dood van Optimus Prime in de Animated Movie. In de comic kon dat natuurlijk niet achterwege blijven en ook hier overleed Prime. Niet in een epische strijd met Megatron en de achterliggende dreiging van Unicron, maar in een videospelletje. Gelukkig werd er op een floppydisk een backup van Prime gemaakt zodat hij op een later moment terug kon komen als Powermaster Optimus Prime.

De cartoon serie heeft het maar een aantal seizoenen volgehouden waar de comic nog veel langer is doorgegaan. Hier kon men dus veel meer Transformers introduceren aan de beïnvloedbare jeugd. De man die hier zo’n beetje hoofdzakelijk voor verantwoordelijk was, is Bob Budiansky, editor van de eerste 4 delen, maar de vaste schrijver tot en met nummer 55. Hij heeft veel van de Transformers mogen bedenken waarbij hij het alleen met uiterlijk en een alliantie moest doen. Ook veel van de namen heeft hij mogen bedenken, evenals de karakter eigenschappen die we zelfs in de Bayformers of de IDW reeks terug zien. Het mooiste voorbeeld hiervan is de tweede Transformers miniserie genaamd Headmasters. Hier maken we kennis met Fortess Maximus en Scorponok. Twee aanvoerders van respectievelijk de Autobots en Decepticons die de oorlog op Cybertron beu zijn. Fort Max besluit met een groep vredelievende Autobots op zoek te gaan naar een vreedzame planeet waar ze de oorlog achter zich kunnen laten. Scorponok laat dat natuurlijk niet zomaar gebeuren en volgt de Autobots om ze in een nieuwe oorlog te laten komen. In deze vier delen krijgen we maar liefst 62 nieuwe Transformers voor onze kiezen waarvan Fortress Maximus nu nog steeds als een favoriet gezien wordt en waarvan de toy de heilige graal voor de Transformers verzamelaar genoemd mag worden.

De verhalen van Bob Budiansky waren hoofdzakelijk bedoelt om nieuwe Transformers te introduceren, maar er werd daadwerkelijk een geweldig universum gecreëerd waar je je als lezer mee verbonden begon te voelen. De verhalen die we hier te zien kregen waren duizend maal epischer dan wat de cartoon ons voorschotelde of wat Michael Bay nu nog probeert te bedenken. Wie van de comic lezers kent bijvoorbeeld Lord Straxus niet, een Marvel UK Transformers karakter. Hij was als Decepticon leader meer badass dan Megatron en Galvatron bij elkaar. In deze vroege verhaallijn kregen we ook meer te zien van de oorspronkelijke wereld van de Transformers; Cybertron. We kregen wijken te zien en het Decepticon gevang in de vorm van The Smelting Pool. Bob Budiansky heeft het 55 nummers lang vol weten te houden, maar zijn magnum opus op Transformers gebied was toch echt nummer 47 tot en met 50. Hier kregen we het plezier eiland Club Con te zien. Een Decepticon dekmantel die ze moest leiden naar de legendarische Underbase, de gecumuleerde kennis van ontelbare generaties van Transformers. Optimus Prime is terug als leider van de Autobots en samen met Fortress Maximus en de Decepticons moeten ze de verraderlijke Starscream weten te stoppen. Budiansky heeft na nummer 55 het stokje overgedragen aan Simon Furman, de vaste Transformers schrijver van Marvel UK. Transformers was niet zo winstgevend meer en misschien kon er zelfs gezegd worden dat het einde er toen al aan zat te komen. Furman heeft UK exclusive Transformers meegenomen naar de US reeks met veel succes. In een korte tijd werd de mythische wereld van de Transformers een keer zo mythisch. Unicorn werd geïntroduceerd, Galvatron, de Wreckers en zelfs Primus, de schepper van alle Transformers. Het verhaal van de Transformers ging langzaamaan naar een climax toe waarbij de Autobots en Decepticons één front moesten vormen om de strijd aan te gaan met de chaos god, Unicron.

In eerste instantie was het de bedoeling dat de Transformers onderdeel uit zouden gaan maken van het grote Marvel Comics universum. Gelukkig is dat plan vrij snel terzijde geschoven. Spider-Man is weliswaar te zien in de comics en ook de obscure Circuitbreaker is een Marvel comics karakter, maar voor de rest is het een verhaal en universum op zich. Van 1984 tot en met 1991 heeft deze serie gelopen met een einde dat smaakt naar meer. Er zijn twee officiële comic vervolgen gekomen; Generation 2 van Marvel Comics en ReGeneration One van IDW. Beide vervolgen van Simon Furman, maar daar kom ik misschien in een ander artikel wel op terug. Als je naar de verhaallijn(en) kijkt die over de gehele 80 nummers is uitgestreken dan laat het zeker wel te wensen over, maar wat wil je als het de missie van de comic reeks was om meer speelgoed te verkopen. Bob Budiansky en later Simon Furman hebben verdomd goed hun best gedaan om het allemaal nog zo logisch, episch en onderhoudend aan elkaar te schrijven. Wat mij betreft mag meneer Bay eens een goed gesprek met Simon Furman gaan hebben om te bespreken wat voor mythologie hij voor de Transformers bedacht heeft of beter nog, hem het script voor de komende Transformers films laten schrijven. De Grimlock die we in de comics te zien krijgen is een leider waar Optimus Prime trots op was en geen overgrote schoothond waar Prime al daarop rijdend de strijd mee intrekt. Terug naar de comics. Ik kijk er natuurlijk met een flinke dosis nostalgie op terug, maar oh wat kan ik mij heerlijk vermaken bij het Transformers universum wat elk nummer verder uitgewerkt wordt. En wat kan ik genieten van de nieuwe comics van IDW die nog steeds gebaseerd zijn op wat er in de jaren 80 en 90 bedacht is. Mocht je ook eens willen lezen hoe het nu echt begonnen is, de Marvel comic reeks is gebundeld goed te vinden. Titan Comics heeft de hele reeks in mooie uitgave uitgegeven in het verleden, maar recenter heeft IDW de volledige reeks prachtig gebundeld als Transformers Classics waarbij elk deel een voorwoord krijgt van Mark W. Bellomo, een comic en toy autoriteit. Een must in de kast van elke Transformers fan!