The Overkill festival ‘SCIENCE GOES BOINK’

the_overkill_2013_pressDit non stop 48 uurs evenement verkent de relaties tussen video games, films, kunst en wetenschap. Het zal gehouden worden van 8 tot en met 10 november 2013, te Enschede, NL (Non stop geopend van vrijdag 20:00 tot zondag 20:00 )

The Overkill is een jaarlijks 48 uurs non stop festival wat de focus legt op de ‘nerd’ cultuur. Dit festival bevindt zich op een punt waar film, games, kunst en muziek elkaar ontmoeten en de interactie met elkaar aangaan. Het festival heeft als doelstelling om te laten zien hoe deze interactie van invloed kan zijn op de evolutie van onze maatschappij.

Van een LAN gebied tot en met de laatste game consoles. Van documentaires tot klassieke meersterwerken. Met een tentoonstelling van artiesten die dit veld verkennen en een symposium georganiseerd rondom dit thema. The Overkill wil de verschillende kanten verkennen die deze cultuur geeft en neemt..

Het thema van de 2013 editie is “science goes BOINK!” Er zal een selectie zijn van wetenschappelijke games en onderzoeken (OXO, Foldit, Biotic Games…), een science fiction film programma in samenwerking met TOTF en het Münster film festival en een selectie van artiesten die de relatie met wetenschap en technologie in hun werk laten zien (Mike Pelletier, Marco Cadioli, David Scheidler, Eric Parren…).

Men of Mega, een Nederlandse Chiptune live set zal het festival op vrijdagavond openen met een VJ set van Julian van Aalderen aka The C-Men. Zaterdag avond zal Joost van Dongen bezoekers uitdagen met zijn Cello fortress game installatie. Mike Pelletier, een artiest uit Rotterdam zal kinect portretten presenten. Dit door middel van de kinect camera als een scanner gebruikt wordt om een 3D portret te creëren. Zondag zal hij een live presentatie hiervan geven. Ook op zondag gaan Gijs Huisman, Maarten Lamers en Stefan Welker, professoren aan de universiteit en game ontwikkelaars de diepte opzoeken in het thema van het festival met interactieve lezingen. Dit gaat van de realiteit van teleportatie tot en met het gebruik van nieuwe technologie in games en wetenschap.