The Overkill 2016

The Overkill was dit jaar in de Brouwerijstraat 1 te Enschede, beter bekend als de CeeSpot. Deze locatie was vrij lastig te vinden, ook het altijd geniale Google Maps hielp niet mee. Gelukkig werd dit al vroeg opgelost door een medewerker met een rol roze gaffa en de wegmarkeringen die hij heeft gemaakt.

Deze locatie was groot en over meerdere verdiepingen verdeeld. Dit gaf voor mij meer een underground gevoel dan het museum vorig jaar. No offence though, het museum was een prachtige locatie. De aankleding van het pand klopte ook en daarnaast was er kunst gemaakt en neergezet dit het plaatje compleet maakte.

Dit jaar kon je niet alleen genieten van vertrouwde games als Rock Band 3 en House of the Dead Overkill, maar er waren ook een stel nieuwe games toegevoegd. Zo kon je je uitleven met een potje Dance Dance op de dansmat of je moe maken aan een van de Xbox Kinect games. Daarnaast waren er ook vlakbij de bar naast het gebruikelijke potje Smash Bros Melee een aantal indie games te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een 4 speler parcous bouwer genaamd Ultimate Chicken Horse, waarbij je medespelers (en jezelf) het zo moeilijk mogelijk kan maken om bij de finish te komen. Ook kon je in Mount Your Friends in speedo geklede mannen op een geit stapelen. Laat ik het er maar op houden dat dit er vrij bijzonder uit zag.

Op de bovenste verdieping stonden nog veel meer consoles aangesloten met onder andere Super Mario Maker en House of the Dead Overkill met Playstation Move controls. Ook was er een de kunstinstallatie Exhausting the Crowd van Kyle McDonald met opnames op een straathoek, waar je commentaren bij de personen kon zetten. Deze bewogen dan netjes met ze mee, terwijl ze liepen. Naast de massa multiplayer games, die ik vorig jaar al had gespeeld, was er ook iets wat ik nog niet eerder had gezien. Cello Fortress, een shoot ’em up game waarbij je als tank alle turrets op het scherm uit moet schakelen. Je moet met 4 spelers als team samenwerken, terwijl iemand op een echte cello speelt om de in game wapens en de omgeving te beïnvloeden. Zo komt er bijvoorbeeld bij bepaalde noten vuur uit openingen in de muren, terwijl andere noten mijnen laten verschijnen en zelfs bewegen.

The Overkill is natuurlijk nooit compleet zonder een uitgebreid filmprogramma. De films waren netjes in themablokken opgedeeld en het programma had voldoende variatie. Zo had je bijvoorbeeld gamefilms zoals Mario Warfare en comic films zoals Dark Superman en Dragonball Z Fall of Men. Na 12 uur ‘s nachts begon de midnight adult cinema met vooral de meest vreemde en bloederigste films die te vinden waren.

Ik heb me samen met mijn vriendin prima vermaakt op deze editie van The Overkill. Zoals altijd was de sfeer goed, was er genoeg te zien en te doen en smaakte het bier lekker. Voordeel van deze locatie was ook, dat je overal met je biertje heen kon lopen en niet aan een bepaalde plek vast zat. The Overkill is gewoon weer beter geworden. Dit festival is zeker een aanrader voor iedereen om de volgende keer gewoon (weer) te komen.