The Overkill 2015

The_overkill_2015Dit jaar hadden we gelukkig weer een editie van The Overkill. Op locatie en in samenwerking met het Rijksmuseum Twenthe in Enschede stond het festival van 24 tot en met 25 januari in het thema van metamorphose. De keuze van locatie was even wennen vergeleken met het underground gevoel wat ik bij de vorige locatie had, maar het museum was ook zeer geschikt. Ik heb me daar absoluut vermaakt!

Er was genoeg te zien op The Overkill. Als je niet weet wat The Overkill is dan even een korte introductie. Games, techniek, film, muziek en kunst! Tijdens het festival was het museum voor de gelegenheid 30 uur geopend wat vrije toegang gaf tot het complete museum, wat ook zeker een aanrader is om eens te gaan bekijken. Naast de museum kunst (in het teken van metamorphose) stond er genoeg visuele kunst die er speciaal voor het festival was neergezet. Het was geweldig om alles te bekijken en daarbij te ontdekken hoeveel creativiteit daar eigenlijk in zat.

Als je genoeg had van het rondlopen, kon je in deGobelin zaal met een paar kussens op een bank neerploffen voor een uitgebreid filmprogramma. Ik heb er onder andere een fantastische Street Fighter short gezien waar Ken en Ryu een ouderwets potje aan het knokken zijn, Batman die het opneemt tegen Aliens en Predators, een Justice League variant en nog veel meer.

Mijn hoogtepunten op drie verschillende manieren waren drie lange films. Eerst kon ik genieten van een fan film die gebaseerd is op Plants versus Zombies, daarna een echte Megaman fan film en uiteindelijk de Nederlandse première van FPS: First Person Shooter die compleet in de stijl van een first person shooter is gefilmd en veel inspiratie heeft gehaald uit Duke Nukem 3D, Doom en Blood om er maar een paar te noemen.

Er was ook genoeg te doen op The Overkill! Bij binnenkomst werd ik in de eerste gang al meteen verwelkomd door een Nintendo Wii met de game House of the Dead: Overkill. Jazeker, ik speelde House of the Dead: Overkill op het festival The Overkill! Beter kan niet voor mij als gamer! Er gaat gewoon niets boven het afknallen van massa’s zombies. Ik heb de game ook thuis heb, dus ik ben niet veel later verder gelopen. Deze gang bevatte meerdere nieuwe consoles met aangesloten games, maar daar heb ik om eerlijk te zijn niet veel op gelet. Ik zag namelijk dat de nieuwe Smash Bros op de Wii U er ook was, wat ik een heel goede game vind. Uiteraard stond de volledige Rock Band set er ook om je lekker op uit te leven met enkele honderden nummers! Dit heb ik natuurlijk met een deel van de TOTF redactie dan gedaan

Wat ik verder ook gaaf vond, was het  gamecafé waar je via buitenom heen moest lopen. Niet alleen kon je er lekker biertjes drinken, maar je kon er ook meedoen met chaotische massa multiplayer games op het grote scherm. Voorbeelden hiervan zijn dat je constant naar beneden moest rennen en je door de openingen in de platformen moest laten vallen om de zagen voor te blijven. Als je dat niet lukt wordt je in stukken gescheurd. De laatst overgebleven persoon was dan uiteraard de winnaar. Ook zat er een massale tower defence game in en een soort van Frogger waarbij je inderdaad de straat over moest steken als kikker. De leuke variatie hierop, was dat je in latere levels over moest steken terwijl er een complete verkeersramp plaats vond met botsingen en explosies. Stel je voor, Frogger spelen in een scenario uit een Michael Bay film!

 

Dit alles leuk en mooi vindend, ben ik toch meer een oldschool gamer en zelfs op dat gebied heb ik me ruim kunnen vermaken. Er waren twee retro hoeken, één per eet- en drinkgelegenheid. Ik heb hier bijvoorbeeld Sonic gespeeld, maar ook een potje Super Mario Bros 3. Laatstgenoemde is voor mij nog steeds een van de hoogtepunten in de Mario serie, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Voor de liefhebbers waren er ook meerdere Mariokart versies aangesloten en zag ik in de buurt van de massa multiplayer een scherm waar Wolfenstein 3D en Doom op werden gespeeld. Dat hoort natuurlijk als je als festival de Nederlandse première van een film genaamd First Person Shooter hebt.

Al met al was the Overkill  een geslaagd festival. Genoeg te zien, vooral genoeg te doen en eindelijk een reden voor mij om naar het museum te gaan. De activiteiten en de kunst sloten mooi op elkaar aan zodat het een goed geheel werd.

Zou ik volgend jaar weer naar the Overkill gaan?
Absoluut, en hopelijk is het dan weer op dezelfde mooie locatie!