The B-Movie Orchestra

b_movie_orchestra_posterRaunchy, erotic, B-Movies en een orkest. Dat zijn de aspecten van het B-Movie Orchestra. Zoals de naam doet vermoeden maakt dit orkest B-Movie muziek, maar dan wel met een show erbij en vergezelt van beelden uit toepasselijke films. Donderdag 22 mei was dit gezelschap in Concordia te Enschede waar ze voor een bijna volle zaal mochten spelen. Voordat het geheel losgaat krijgen we eerst te horen dat B-Movies eigenlijk best leuk zijn en dat het gezelschap op het podium hiermee opgegroeid is. Op een één of andere manier twijfel ik hier geen moment aan. Vanaf het moment dat het orkest dan los gaat begint de lol. We krijgen muziek te horen die soms herkenbaar en vaker onherkenbaar is. Het orkest heeft zijn huiswerk goed gedaan, ik hoor tijdens het eerste gedeelte weinig tot geen blijk van herkenning in het publiek. Waar we op getrakteerd worden is typische muziek uit Italiaanse B-Movies, maar dan niet van het horror soort, maar foute actie en thrillers. De begeleidende beelden beamen dit. Bij deze raunchy actie hoort natuurlijk ook een erotic aspect en dat is er in de vorm van The Cinematic Fever Girls, twee danseres/zangeressen. Zij begeleiden bepaalde stukken muziek niet alleen met stem, maar ook met dans en zelfs een stuk theater.

Deze avond is opgedeeld in twee gedeeltes waarbij het eerste gedeelte op weinig bijval van het publiek mocht rekenen. Dit eerste gedeelte was zelfs voor een B-Movie kenner niet altijd een feest van herkenning. Het tweede gedeelte daarentegen bleek dit veel meer in zich te hebben. De sukkelige sci-fi, creature feature, mecha en zelfs titty teasers die voorbij komen spreken meer tot de verbeelding van het publiek en zijn daarbij ook meteen herkenbaarder.

Het ensemble op het podium heeft er duidelijk veel plezier in en dat is te merken. Het aanstekelijke spel krijgt vooral na de pauze veel reactie vanuit het publiek. Dat het orkest daarnaast stuk voor stuk erg goed is in wat ze doen, helpt natuurlijk ook erg mee. Tel daar ook nog eens het show aspect bij op en je hebt gewoon een plezierige avond. Voor de die hard B- Movie kenner zal een groot gedeelte een feest van herkenning zijn, maar ook zonder een kenner te zijn van het genre kan dit een uitstekende avond zijn. Affiniteit met het genre is een pre, maar zeker geen must. Wat je krijgt is simpelweg een erg leuke avond met herkenbare muziek, goede muzikanten en een raunchy sfeer die vooral aan te bevelen is op een druilerige of beklemmende warme avond.