Tales Of The Zombie Comics

zombie_comicsNight of the Living Dead is het begin geweest van een hype die zijn hoogte en dieptepunten heeft gekend. Deze hype is pas echt op zijn eerste hoogtepunt gekomen nadat George Romero zijn tweede film in de zombiereeks maakte genaamd Dawn of the Dead. Er zijn tal van vervolgen en spin-off gekomen in de loop der jaren en dit subgenre van de horror is in de vergetelheid geraakt behalve voor de low budget horrormakers en liefhebbers. In 2002 is dit genre weer teruggekomen bij het grote publiek met 28 Days Later. Deze film heeft voor een regelrechte zombie revival gezorgd. Denk aan Dawn of the Dead 2004 en Shaun of the Dead. George Romero is ook weer terug gekomen bij zijn zombie films met zijn Land of the Dead en Diary of the Dead.

Natuurlijk is deze zombie revival niet alleen in het medium film te vinden wat het bordspel Zombies!!! bewijst. Waar deze revival ook erg goed in te merken was, was de comicwereld. Zombie comics werden zeker wel gemaakt maar over het algemeen door independant studios. Eén van de meest opzienbarende hierin was de Night of the Living Dead reeks van Fantaco. Ze brachten de film in comic reeks uit. Ze gaven echter ook spin-offs uit in de Night of the Living Dead reeks. De topper in deze reeks was Night of the Living Dead: London geschreven door Clive Barker waar we getuige zijn van de geboorte van levende dode. De semi independant studio Dark Horse gaf ook zijn zombie reeks uit onder de naam van Zombie World. In deze reeks zien we verschillende zombie verhalen in een zombie geïnfecteerde wereld. Met de terugkeer van de zombiefilms naar het grote publiek duurde het niet lang voordat de grote comic maatschappijen het aandurfden om ook weer zombieverhalen uit te geven.

Image is de maatschappij die hier het best instapte. Ze kwamen met de serie Zombie King op de proppen waarbij het helaas maar bij één nummer bleef. Deze serie pakte het fenomeen zombies op een vernieuwende manier aan die goed uit had kunnen pakken. Daarnaast kwamen ze ook op het idee om zombies en Samurai met elkaar te mixen in Zombee. Deze reeks ging meer uit van de oosterse variant van zombies (lees demonen).

De klapper van Image is echter The Walking Dead. The Walking Dead is een serie die in 2003 begon en op het moment van schrijven (2008) nog steeds uitgebracht wordt. Robert Kirkman, de schrijver van deze reeks is een liefhebber van zombiefilms in de stijl van George Romero. Zijn serie begint met een man die wakker wordt in een ziekenhuis en niemand levend aantreft in zijn stad. Deze opening is rechtstreeks uit The Day of the Triffids die ook gebruikt is in 28 Days Later. De zombies die in deze reeks voorkomen lijken rechtstreeks uit een film van George Romero te komen. Robert Kirkman heeft ook duidelijk aangegeven dat diens films de grootste inspiratie voor zijn verhalen zijn. Wat The Walking Dead zo interessant maakt is dat deze serie verder gaat dan een film kan gaan. In films zien we een klein groepje overlevenden en die volgen we 2 uur. Deze twee uur bestaan over het algemeen uit een aantal dagen/weken of bij hoge uitzondering maanden. The Walking Dead beslaat inmiddels al minimaal een jaar als het al niet langer is. We zien de overlevenden omgaan met de zombies en van ze leren. We zien ook in welke wijze de mensheid aangetast is door deze apocalyptische toekomst. We zien dit natuurlijk ook in films maar in deze serie komt het wel heel erg goed naar voren en zien we meer dan dan in welke zombiefilm dan ook. Robert Kirkman heeft zich met deze zombiereeks onsterfelijk weten te maken. Zijn reeks is niet alleen wat de liefhebber van de zombies in comicvorm wil lezen maar het is ook onder aandacht gekomen van Simon Pegg die we kennen van Shaun of the Dead. Simon is een zombiefan in hart en nieren en is dan ook een groot liefhebber van deze serie.

Met het succes van Image’s Walking Dead duurde het natuurlijk niet lang voordat andere grote comic maatschappijen ook meeliften met deze zombie hype. Marvel is de maatschappij die hier op de meest originele wijze in meeging. Marvel is een comic maatschappij die bekend staat om zijn superhelden zoals Spider-Man, The Avengers, The Fantastic Four, X-Men enzovoorts. In the Ultimate Fantastic Four nummers 21 tot 23 in 2005 introduceerde Marvel de lezer met een andere dimensie waar er geen Marvel helden aanwezig waren, maar Marvel Zombies. Deze Marvel Zombies sloegen dusdanig aan bij het grote publiek dat Marvel in datzelfde jaar de Marvel Zombies miniserie uitgaf.

Voor het verhaal van Marvel Zomies namen ze contact op met de “zombie-guy” in de comicindustrie; Robert Kirkman. Robert was eerste terughoudend om mee te gaan maar hij is toch meegegaan. In de eerste instantie wou hij zich focussen op de overlevende helden in deze wereld met zombies, maar het is heel wat anders geworden. Robert Kirkman is zich gaan focussen om de helden als zombies die de overige levende helden aan het uitmoorden zijn. Robert heeft een script voor het eerste deel geschreven waarbij hij bang was dat hij ontslagen zou gaan worden. De reeks is namelijk zo grof en vol met gore dat je je haast niet voor kan stellen dat het uit de Marvel studio komt. Gelukkig werd Robert niet ontslagen en heeft hij de reeks naar gelang de verdere nummers alleen maar volgestopt met meer gore. Deze serie is dusdanig populair geworden dat de eerste serie continu geherdrukt werd waarbij het coveraantal op een totaliteit van 75 is gekomen. Natuurlijk krijgt een dusdanig populaire reeks een prequel ook geschreven door Robert Kirkman, een prequel en cross-over met Ash van de Evil Dead reeks geschreven door John Layman. In 2007 en 2008 keerde Robert Kirkman terug naar Marvel Zombies met Marvel Zombies 2. De serie gaat zoals je kunt verwachten niet over de reguliere Marvel helden of reguliere zombies. Nee we krijgen hier te maken met de Marvel helden maar dan als zombies. De regels worden overboord gegooid en we krijgen een splatter extravaganza met de Marvel helden in de hoofdrol. De 2e reeks eindigde met een open einde waar zeker een vervolg op komt in de toekomst.

Natuurlijk is de zombie revival in de comicreeks niet geheel alleen bij de main stream comic maatschappijen te zien. De independant studios pikken er uiteraard ook de nodige graantjes van mee.

De drie meest vooraanstaande voorbeelden zijn denk ik wel Tag! van Boom! Studios die geschreven is door Keith Giffen. Keith Giffen is een schrijver die voornamelijk voor DC werkt en voor indie studios. Keith Giffen verkent in zijn zombieverhalen een hele andere kant van het zombie zijn. Hij verkent de kant van het langzaam wegrotten na je dood maar je wel bewust zijn van je vorige leven en je dood. Het tweede voorbeeld is van IDW. IDW die bekend staat om zijn Transformers comicreeks gebruikt voor diens zombiewereld ook big bots. IDW kwam op de markt met Zombies VS Robots. De levenden zijn niet meer. Er zijn alleen nog maar zombies en robots. Deze twee staan tegenover elkaar als de robots de laatste levenden mens willen beschermen. De reeks is geschreven door Chris Ryall en de artwork is van Ashley Wood die hierin werkelijk prachtige art maakt. Deze reeks heeft inmiddels het vervolg Zombies VS Robots VS Amazones gekregen waarbij blijkt dat er toch meer mensen leven dan in de eerste reeks werd gedacht. Het komende vervolg op deze series heeft zelfs meermannen… The last but not the least is de serie Living with Zombies van Matthew Billman en Cristopher Herndon. Dit is een serie door zombie/comic liefhebbers voor de liefhebbers. Ze gaven de eerste paar nummers uit door middel van indie maatschappijen maar geven deze nu zelf uit. De serie laat zien wat de zombie en comic fanboys zouden kunnen doen als er een zombie uitbraak is. Werkelijk hilarisch waarbij ik als zombie en comic liefhebber zeker wel dingen herken wat ik zelf ook zou doen…

Voor de liefhebber van zombies kan ik aanraden om absoluut verder te kijken dan alleen naar wat de filmwereld hierin te bieden heeft. Naast de vele zombieboeken, zombiegames en wat allemaal wel niet meer is er een hele comic wereld van zombies te verkennen. Veel meer dan dat hierboven genoemd staan. Mijn advies als zombie en comicliefhebber is om het eens te proberen.