Smash Up

Smash Up Boek omslag Smash Up
Smash Up
Fantasy, Horror, Humor, Pirates, Prehistoric, Science Fiction, Spies/Secret Agents, Zombies
Alderac Entertainment Group
2012
Dave Allsop, Bruno Balixa, Conceptopolis, Francisco Rico Torres
Paul Peterson
Card Game, Area Control / Area Influence, Hand Management, Variable Player Powers
2 - 4
45 minuten

Er zijn tegenwoordig veel verschillende genres van films. Zoals de nog steeds uitermate populaire zombies, maar ook superhelden, robots, en natuurlijk de nieuwste rage waarbij haaien uit de lucht komen vallen (als dat je ding is). Dus bijna voor elke geek is er wel een film te vinden. Maar is deze ruime keuze ook voor bord- en kaartspellen het geval? Met Smash Up hoef je daarvoor in ieder geval niet ver te zoeken. Smash Up heeft namelijk bijna alle genres voor de moderne geek wel gedekt. Hoewel niet alles gelijk ook in het basisspel zit, kom je met de verscheidene uitbreidingen die er al zijn toch wel aardig in de buurt. Al zitten er in de basisdoos toch al acht verschillende genres die door de meeste geeks wel gewaardeerd zullen worden.

Maar wat is Smash Up dan voor een spel? Volgens de omschrijving van de uitgever zelf moeten we het een “shufflebuilding” kaartspel  noemen. Wat dit eigenlijk inhoud is dat je van de beschikbare genres (facties) er twee uitkiest, daar de twintig kaarten van pakt en dan alles door elkaar heen schud. Wat je dan krijgt is een deck van veertig kaarten, met een combinatie van bijvoorbeeld Zombie en Robots of, als je dat liever hebt, Ninja-Dinosaurs. Je kan je voorstellen dat sommige combinaties alleen al qua idee hilarisch zijn, wat tijdens het spelen regelmatig naar voren komt. En daarmee is toch al een belangrijk doel van het spelen van een spel bereikt.

Over het spelen gesproken, in de basis is Smash Up een heel simpel spel. Er bestaan maar twee verschillende soorten kaarten, ‘Minions‘ en ‘Actions‘. Elke keer dat je aan de beurt bent, mag je één kaart van elk soort uitspelen. ‘Minions’ speel je uit en komen dan op tafel te liggen. Ze hebben altijd een getal op hun kaart staan dat aanduid hoe sterk ze zijn, en vaak hebben ze ook nog extra effecten die met tekst op de kaart worden aangegeven. Wanneer je een ‘Action’ uitspeelt, voer je het effect uit dat op de kaart staat aangegeven en dan leg de kaart af. Uiteraard zijn er kaarten die je de mogelijkheid geven om hiervan af te wijken, maar in principe is dit de basis.

Tot zover zal het velen al wel aardig bekend klinken, zeker wanneer je vergelijkbare kaartspellen gewend bent. Maar waar Smash Up een andere richting in slaat, is het doel van het spel. In het midden van de tafel liggen namelijk een aantal bases die veroverd moeten worden. De Minions die je uitspeelt leg je bij een basis naar keuze waarbij de sterkte van alle Minions die daar liggen, dus ook die van je tegenstanders, opgeteld gaan worden om te kijken of het totaal voldoende is om de basis te veroveren. Wanneer dat zover is krijgt de speler die de meeste strijdkracht heeft geleverd de punten voor de eerste plaats, en zo verder voor de tweede en derde plek. De speler die als eerste 15 punten op deze manier bij elkaar heeft verzameld heeft het spel gewonnen.

Nu klinkt dit erg makkelijk. Maar niet alleen hebben de Minions zelf al veel effecten waarmee je de plannen van iemand anders in war kan schoppen, ook heb je dan nog de Action kaarten die vaak nog betere effecten hebben om je tegenstanders het moeilijk, of juist jezelf makkelijk, te maken. In Smash Up moet je dan ook goed in de gaten houden waar iedereen mee bezig is, maar vooral ook er voor zorgen dat je de sterke kanten van je gekozen facties zo goed mogelijk weet uit te buiten.

Smash Up is een leuk kaart spel dat er misschien wel simpel uit ziet, maar toch nog redelijk veel diepgang heeft. En omdat je elke keer twee decks door elkaar schud, zijn er alleen al met de acht facties van de basis achtentwintig verschillende combinaties mogelijk. Dit zorgt dus voor veel variatie en plezier. Maar mocht je daar toch op uitgekeken raken dan kan je kijken om één of meedere uitbreidingen aan de basis toe te voegen. Elke uitbreiding heeft zelf vier nieuwe facties waardoor de variatie alleen maar exponentiëel toeneemt. Ook kunnen deze uitbreidingen los gekocht en gespeeld worden, want er zit alles in om direct met twee spelers aan de slag te gaan, zonder dat je de basis versie van Smash Up nodig hebt. Wel zou ik willen meegeven dat de facties in de Obligatory Cthulhu Set expansie toch een redelijk stuk lastiger zijn om mee te spelen, kijk daarom voor je eerste (paar) uitbreidingen eerst naar de andere expansies voordat je je oog op deze laat vallen.

Toch moet er ook rekening gehouden worden met een aantal punten. Afhankelijk van de facties en combinaties die gekozen worden, kan de speelduur van Smash Up met vier speler langer zijn dan wat er op de doos staat. Daarentegen speelt het met twee spelers lekker vlot weg, en zal je met drie spelers toch al gauw een uurtje bezig zijn. Ook zal je aardig wat ruimte op je tafel nodig hebben voor alle kaarten die neergelegd zullen worden. En houd er rekening mee dat je vaak moet gaan herberekenen of een basis al het breekpunt heeft bereikt of niet. Heb je hekel aan rekenen? Dan zijn er creatieve oplossingen bedacht door andere spelers om dit gemakkelijker te maken. Voor meer informatie raad ik je aan om de Smash Up forums op BoardGameGeek.com te bekijken.

Dus, ben je een film geek die eens met zijn vrienden wat anders wil doen? Dan is Smash Up zeker een goede aanrader voor een gezellig en leuk avondje waarbij de TV lekker uit kan blijven.