Sidik en de Panter vanaf 10 september in filmtheater en op Picl

Vanaf 10 september is de nieuwe film van regisseur Reber Dosky, Sidik en de Panter, te zien in filmtheaters en op streaming-service Picl.

In deze nieuwe documentaire van Reber Dosky vertelt Dosky het verhaal van Sidik Barzani op zoektocht naar de Perzische panter en ontmoet Sidik verschillende mensen met hun even verschillende verhalen.

“De enige vrienden van de Koerden zijn hun bergen,” zegt Sidik. In het ruige berglandschap van Koerdistan (Noord-Irak) speurt hij als een pilgrim naar bewijzen voor de aanwezigheid van de Perzische panter. Sidik is er van overtuigd dat de panter, na lange tijd van oorlog en vernietiging, terugkeert naar dit gebied. Mocht de panter inderdaad hier gesignaleerd worden, dan zou dat betekenen dat het hele gebied als beschermde natuur wordt aangemerkt. Hiermee zou zijn geboortegrond eindelijk beschermd zijn.

Op zijn tochten door het ongetemde berglandschap ontmoet Sidik bewoners, stropers, oorlogsweduwen, en overlevenden. Hij deelt herinneringen en noteert hun verhalen in zijn dagboek. Een gesprek met een jongere landgenoot die graag naar Europa wil vertrekken, laat de spanning tussen de verschillende generaties zien en maakt duidelijk dat niet iedereen even verknocht is aan zijn wortels als Sidik.

Sidik en de Panter is een visueel inspirerende en persoonlijke ode van Reber Dosky aan zijn liefde voor zijn geboorteland en aan doorzettingsvermogen.

Mokum Filmdistributie brengt vanaf 10 september Sidik en de Panter uit in de filmtheaters in Nederland en on demand via Picl.