Secret Science of Santa Claus

Secret Science of Santa Claus Boek omslag Secret Science of Santa Claus
Barry W. Fitzgerald
Pop Culture, Science, Comics
BW Science
2016
Softcover
293
Ivi van Keulen

Als je het over superhelden hebt komt je al snel bij Spider-Man, Iron Man, Captain America, Batman of andere DC of Marvel karakters terecht. Maar wie is nu dé super superheld? Niemand minder dan de Kerstman! Denk er maar eens over na.. Hij moet zo ongeveer 350 miljoen huishoudens bezoeken op 1 avond. Nou ja, deze avond is verspreid over 38 verschillende tijdszones wat het wel een ontzettend lange avond maakt natuurlijk, maar toch. Geen enkele superheld die bedacht is door Marvel, DC of welke andere maatschappij dan ook heeft de krachten van Santa Claus. Marvel is het hier ook mee eens aangezien ze Santa Claus tegenover Loki zetten in een aflevering van Avengers Assemble.

Als je er echt over na gaat denken moet de Kerstman wel ontzettend veel krachten hebben om voor elkaar te krijgen wat hij voor elkaar krijgt. En hoe zit het met die vliegende rendieren? Mutant reindeers of zo? Je kan het zo gek niet bedenken of Barry W. Fitzgerald heeft er al over nagedacht. Deze van oorsprong Ierse wetenschapper heeft een voorliefde voor Pop Culture en denkt met plezier na over het fantastische. In zijn boek Secret Science of Santa Claus gaat hij in op de man achter te mythe en op de technologieën die nodig zijn om te doen wat deze alleskunner doet. Dit alles beschrijft Barry wetenschappelijk onderbouwt, maar op een manier die erg begrijpelijk is en ook erg toegankelijk. Je mag gerust zeggen dat Barry wetenschap leukt maakt. Het beste wat Barry daarbij ook nog doet is niet ingaan op hypothetische mogelijkheden, maar bouwt op wat er nu mogelijk is, bekend is en dit op een verklaarbare wijze uitwerkt tot hoe het in de toekomst mogelijk zou moeten zijn. Natuurlijk weten we daarbij wel dat onze Santa Claus ver vooruit loopt op de huidige wetenschap en alles al uitgewerkt heeft wat Barry voorstelt.

Het boek waarin je dit alles te lezen krijgt lees je zo ongeveer in een avondje uit waarbij je niet alleen regelmatig een glimlach op je gezicht krijgt, maar waarbij je dus ook nog eens met meer kennis eruit komt dan voordat je aan dat boek begon. Natuurlijk kan Barry niet alles aanhalen in zijn boek, maar wat hij aanhaalt klinkt mij in ieder geval logisch in de oren. Stapsgewijs krijgen we meer kennis over de volgende onderdelen.

  • Het geheim van de vliegende rendieren
  • Hoe om te gaan met het weer
  • Teleportatie en wormholes
  • De hulp Kerstmannen
  • Santa Claus, de ultra marathon renner
  • De toekomst van de Kerstman

Zonder al te veel weg te geven krijg je te lezen of magnetisme en hoe je hiermee zou kunnen zweven. 3D printen komt natuurlijk aan bod, maar dan niet om een chocolaatje te kopiëren, nee organen en zelfs complete mensen. Wormholes en teleportatie hoef ik de lezer van deze website natuurlijk niets over te vertellen. We zijn allemaal bekend met de technologieën van Star Trek en dat haalt Barry ook met veel plezier aan.

Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen en weet hierdoor ook nog eens beter waar de hedendaagse wetenschap mee bezig is en wat er in de nabije toekomst mogelijk is. Als je meer over dit boek of Barry wil lezen, bekijk dan eens zijn website. En mocht je zelf meer willen weten over de Secret Science of Santa Claus, je kan zijn boek ook hier bestellen. En bedenk goed, het mag dan wel over de Kerstman gaan, maar ook buiten Kerst om is dit een leuk cadeau voor jezelf of om te geven.