Schokkend Nieuws presenteert: Het Bloed Van De Amateur!

schokkend_nieuws_amateurGeen opleiding. Geen budget. En tóch films maken in de geest van Romero, Kubrick en andere genre-iconen. Op zaterdag 1 juni presenteert Schokkend Nieuws in het kader van de Week van de Amateurkunst een avondvullend programma gewijd aan Nederlandse amateurfilmmakers. Aan de hand van anekdotes, fragmenten en ontmoetingen met de makers illustreren we hoe zij hun films produceren.

UFO’s, bloed, zwarte magie, seriemoordenaars… Al meer dan twintig jaar draagt Schokkend Nieuws de liefde uit voor horror, sciencefiction, fantasy en cult. Genres die een onevenredig aantal doe-het-zelvers voortbrengen die zelf de camera ter hand nemen. Hun films variëren van sympathieke huisvlijt tot (semi-)professionele spektakels, maar ontstaan altijd vanuit een tomeloze passie voor de genrefilm. Daarom staan deze filmmakers centraal tijdens de thema-avond Het Bloed Van De Amateur!

Datum: zaterdag 1 juni a.s.
Zaal open: 18.00 uur (brood en soep te verkrijgen tot 19.00 uur)
Programma: van 19.00 uur –  23.45 uur
Locatie: Het Werkteater, Oostenburgergracht 75, Amsterdam – Route
Toegang: 5 euro voor de hele avond. Kaartjes aan de entree. Reserveren niet mogelijk.

Programma

19.00 – 19.45 – Retrospectief op de Nederlandse amateur-genrefilm
Lezing door Schokkend Nieuws-hoofdredacteur Barend de Voogd. Voor de rubriek Nieuws, trivia & agenda stond Barend regelmatig op de set van Nederhorrorproducties. Vanaf de video(!)-producties van de illustere horrormaker Wim Vink, die in de jaren tachtig en negentig korte films maakte als DANCE MACABRE en HALF PAST MIDNIGHT tot recentere projecten als het nooit voltooide WORST CASE SCENARIO (2004), de Eindhovense zombiefilm HORIZONICA (2006) en de Heemskerkse slasher CARNIFEX… Mét trailers en fragmenten, uiteraard.

19.45 – 20.00 – Korte pauze

20.00 – 20.45 – Fragmenten, trailers en korte films + Q&A
Diverse fragmenten, trailers en korte films uit recente jaren. Benieuwd hoe de makers hun films financierden? Hoe ze hun special effects maakten? Na afloop kun je ze alles vragen tijdens de Q&A onder leiding van SN-redactielid Phil van Tongeren.

  • OMEGA (2012) – Geestverschijningen in het Limburgse mijngebied.
  • ZOMBEER (2008) – Bierbrouwer verandert in zombie na verdrinking in biertank.
  • THE ALIEN THAT STOLE OUR BEER (2010) – Buitenaards wezen aast op bier van vriendengroep.
  • PAPIER HIER (2010) – Sinistere hervertelling van het Holle Bolle Gijs-sprookje.
  • CARNIVORE (2012) – Prijswinnende, duistere komedie, gemaakt tijdens het 48HRS project in Utrecht.
  • ROOD (2013) – Wat is er eigenlijk geworden van Roodkapje?
  • LIJKZANG (2013) – Op weg naar de Gay Pride breekt de zombie-apocalyps uit.
  • HERO ZERO (2013) – Zero, een kind in het toekomstige Nederland,  wil een plekje veroveren op de beruchte ranglijst van de zeven beste en sterkste premiejagers van het land.

20.45 – 21.00 – Korte pauze

21.00 – 21.40 – In productie: makers presenteren hun films in wording
Speciale aandacht voor drie bijzondere projecten die nog volop in de maak zijn. Een sterke maag is een vereiste voor de op Italiaanse leest geschoeide zombiefilm IL CAMPEGGIO DEI MORTI VIVENTI van de PsychoCru. Bloed en ingewanden gegarandeerd. Van een heel ander slag is Rianne Haaks korte science-fictionfilm GLIESE 581, die herinneringen oproept aan David Bowie’s Space Oddity en scifi-klassiekers als SOLYARIS en 2001: A SPACE ODYSSEY. Oud en nieuw komen bij elkaar in ANATHEMA, de postapocalyptische thriller van Ids Aalbers, geïnspireerd op de La Divina Commedia van Dante Alighieri. SN-redactielid Rob van der Velden, de PsychoCru, Rianne en Ids vertonen en bespreken exclusieve beelden van  de nog niet voltooide films!

21.40 – 21.55 – Korte pauze

21.55 – 23.45 – MAGISTRATUS: OVERTURA
Wie denkt dat de Lage Landen zich niet lenen voor grootse mythologieën en heldhaftige krijgers met bovennatuurlijke krachten, vindt zijn ongelijk in MAGISTRATUS: OVERTURA. De tweede Nederlandse fantasyfilm in de Nederlandse geschiedenis wordt deze avond in zijn geheel vertoond!

In de middeleeuwse wereld van MAGISTRATUS: OVERTURA leven twee volken. De Caerulen hebben blauw bloed, ze zijn geletterd, geboren leiders en beschikken over bovennatuurlijke gaven. De Ruben hebben rood bloed, zijn impulsief en leven meestal als arme boer. De vrede blijft in stand dankzij één essentieel verbod: de Caerulen mogen hun bovennatuurlijke gaven niet gebruiken. Dat evenwicht, dat 600 jaar standhield, wordt echter bedreigd wanneer een bende Bokkenrijders slachtpartijen aanricht onder de Caerulen. Colinda, een roodharige Caerule, en Hecgard (Joost Bolt), een soldaat en halfbloed, hebben beiden hun redenen om het op te nemen tegen de bokkenrijders…

Thijs Meuwese en Kris Patmo, die verantwoordelijk zijn voor regie, scenario, productie, camerawerk en montage, zijn afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Schokkend Nieuws’ Hedwig van Driel voelt ze voorafgaand aan de film aan de tand. Over hun ambitieuze film, die slechts het startpunt is van een veel groter project en de grote troef van hun film: de immense hoeveelheid kostuums, locaties en props waarmee zij een geloofwaardige fantasy-wereld creeërden in onze eigen polder.

23.45 – sluiting – Naborrelen

Meer informatie over de Week van de Amateur