Rob van Eyck, Belgisch cult regisseur

Rob van Eyck, België’s eigen cult regisseur doet al jaren zijn ding. Van films schouwen in zijn grootvader’s schuur tot het zelf regisseren van zijn eigen werk. Hoog tijd voor een aantal vragen!

Kunt u de lezers zelf vertellen van welke films of projecten we u kunnen kennen?
Ik vermoed dat The Afterman wel het meest gekend zal zijn bij het grote publiek. Ook The Afterman 2 is vooral door de auditie voor een Bin Laden (op 9/11 2012) wereldwijd gekend en berucht.. Met Blue Belgium – The Dutroux Connection heb ik vooral in België het één en ander in beweging gebracht…kreeg zelfs doodsbedreigingen van uit het Establishment!

Is het altijd al uw droom geweest om films te maken? En zo ja, hoezo?
Reeds van bij mijn jeugd (10 – 12 jarige) had ik een projector ( 35mm) en speelde ik stukken film, die in de bioscopen van Zichem werden geknipt als er een breuk in de film was…de vertoningen gingen door in de schuur van  mijn grootvader voor tientallen vrienden …en vriendinnetjes…plezant in het hooi achteraf!

Bent u tevreden over de films die u heeft gemaakt, of had u wat anders gewild?
Er zijn er bij die ik liever niet gemaakt had…o.a. Ontbijt voor Twee en De Aardwolf (mijn enige gesubsidieerde film…ik kreeg de subsidies na de voorstelling van mijn beste film, Mirliton, aan de toenmalige filmcommissie onder leiding van de fameuze Maria Roseels.

Heeft u iets verdiend aan uw films? En aan welke landen zijn de rechten allemaal verkocht?
Verdient?! Ik was nu een  rijk man geweest als ik niet gefilmd had…verlies volgens boekhouder rond de 2 miljoen Euro…alleen The Afterman is uit de kosten geraakt! Hoeveel landen zijn de rechten verkocht? Japan zeker en de rest …?! Dat ik het niet weet…in die periode de jaren 70 en 80 was ik alle dagen zat en trok ik mij van die zaken niets aan…..

Heeft u nog andere filmprojecten of interesse die u graag wilt verfilmen, of aan beginnen?
Heb pas The Afterman 3 afgewerkt en  mijn laatste euro verspeeld…kan me zelfs geen auto meer kopen…dat zegt genoeg hé…Graag zou ik nog Monastery Secrets willen verfilmen, het vervolg op Blue Belgium met Michelle Martin als blikvanger…maar ik vermoed dat ik nooit de financies ga bij een krijgen.

Hoe bent u bij die bekende acteurs gekomen?
Door audities…en ook denk ik omdat bijna iedereen eens mee wil werken aan één van mijn avonturen…en zeker omdat ze weten dat het bij mij alle dagen feest is!

Welke andere films en regisseur behoren tot uw favorieten?
Stanley Kubrick & Scorsese…ookTarantino en de rus Eisenstein uit de beginjaren!

Kent u zelf veel andere regisseurs en acteurs persoonlijk? 
Van al mijn jaren ( 38 ) in Cannes ken ik zo veel regisseurs en acteurs..;teveel om op te noemen…wel in het bijzonder Scorsese en Sharon Stone, en Claudia Cardinale!

Hoe is het zo gekomen dat Zeno Pictures uw films is gaan distribueren?
Die Gino (Gino van Hecke) heeft mij opgebeld…hij is een fan van The Afterman. Intussen goeie vriend…

In 2014 bent u op het Antwerp Convention geweest. Op welke andere festivals bent u ook al geweest en welke zijn voor herhaling vatbaar?
Cannes is altijd voor herhaling vatbaar….als ik het nog financieel haal….!

Heeft u nog leuke wetenswaardigheden  over één van uw films, een leuke anekdote of een plotselinge gebeurtenis?
Je kan al die speciallekes eerstdaags lezen in mijn memoires, die zullen verschijnen onder de titel: Zomer ’52.