Retrocon 2016

Ik zeg Retro, jullie Con! Retro-CON! Retro-CON!

Voor het oog van het wachtende publiek word op spectaculaire wijze door een energieke showmeester en horde cosplayers Retrocon 2016 geopend. En wanneer de deuren geopend word voor de massa van retro-fans worden ze opgewacht door een klein peleton Stormtroopers, Jedi en Sith. Eenmaal daar voorbij worden ze verwelkomt door KITT uit Knight Rider in al zijn zwarte glorie en dan zijn ze nog niet eens in de zaal aangekomen.

Retrocon 2016, wat georganiseerd wordt door Comic Con Rotterdam, legt de nadruk op alle popculture dat zijn oorsprong vind in de jaren zeventig, tachtig of negentig. Denk aan Transformers, Power Rangers, GhostBusters, Masters of the Universe en heel veel Star Wars. De dealerhal was muur tot muur gevuld met retro-goodies. Voornamelijk oud speelgoed was hier te vinden, maar ook andere (nostalgische) goederen zoals fantasy wapens en hele kraam gewijd aan beef jerky. Tussen alle dealers door liep de Artist Alley waar verscheidene artiesten hun kunst vertoonden. Aande  Artist Alley zaten onder andere de Doodling Dorks, Boy Akkermans en West Givner.

 Behalve deze al indrukwekkende dealerhal was er ook nog een eventhall en een expositie van retro filmposters. Deze expositie was in samenwerking met het Rotterdamse Stripmuseum. In de eventhall kon je je hart ook ophalen met diverse events zoals een heuse Moonwalker wedstrijd, kennis quizzen en natuurlijk de cosplay wedstrijd.

Om even verder te gaan over de cosplayers; niet alleen de kraampjes, events en de expo trokken bekijks: tussen de bezoekers zaten veel echt getalenteerde cosplayers. Een levensgrote Chewbacca, Poison Ivy, Harley Quinn, Starlord en zelfs Dark Helmet! Ook een groep vrouwelijke characters uit het immens populaire Overwatch waren aanwezig en breakdancende Spidey en Venom. Je kon geen vijf meter lopen zonder een kleurrijk karakter tegen te komen. Het publiek was zelfs zonder de cosplayers al divers te noemen. Jong en oud toonde interesse voor dit evenement. Vooral de opkomst van zoveel jonge kinderen was opvallend. Als je een knulletje van net vijf jaar met een ruim dertig jaar oude actionfigure ziet spelen, dan weet je dat Retrocon nog veel jaargangen in het verschiet zal hebben.