Remy Couture vrijgesproken

remy_couture_vrijgesproken_0In september heb ik de mogelijkheid gehad om ongeveer een week met Remy Couture door te brengen tijdens de 7e editie van het BUT Film Festival. Hij was samen met filmmaker Frederick Maheux uitgenodigd voor de vertoning van de documentaire Art/Crime. Deze documentaire vertelt over de aanhouding van Remy om diens levensechte special effects. Een agent van Interpol is op het spoor gekomen van Remy door een tip over diens website Inner Depravity. Hier zijn fotoseries en twee filmpjes te vinden van levensechte moorden. Je zou deze website kunnen zien als een portfolio van Remy Couture van zijn special effects kunsten. Interpol was echter van mening dat het echte moorden waren die uitgebeeld werden. Uiteindelijk is Remy via een list opgepakt terwijl de lokale autoriteiten zijn huis en werkplaats doorzochten op zoek naar echte lijken. Deze werden niet gevonden dus kon Remy niet aangeklaagd worden voor moord. Waar hij echter wel voor aangeklaagd kon worden is voor het corrumperen van de moraal en dit is ook gedaan.

Het heeft een hele tijd geduurd, maar in december 2012 is Remy uiteindelijk voorgekomen. Een veroordeling zou censuur voor de kunst betekenen. Want laten we nu eerlijk zijn, of je nu wat met horror hebt of niet, de special effects die soms neergezet worden voor de monsters en de moordpartijen zijn op zich kunstwerken. Voor zijn levensechte werk met special effects heeft Remy tijdens het BUT Film Festival ook terecht de Groundbreaker Award gekregen. Deze award wordt gegeven aan mensen die met hun werk een belangrijke invloed op de B-Movie, Underground & Trash scene hebben.

Nu weer even terug naar de rechtzaak. 10 december is deze gestart en deze heeft landelijk en ook internationaal veel aandacht gekregen. Als Remy inderdaad veroordeelt zou worden dan kon het niet lang duren voor de volgende aan de beurt is. Horror in extremere vormen wordt dan in ieder geval in Canada niet meer als kunst gezien. Tegenstanders en voorstanders van Couture konden de uitspraak niet voorspellen, het kon beide kanten op gaan. De voorstanders waaronder ikzelf hebben altijd de hoop gehad dat hij vrijgesproken zou worden. En jawel, het recht heeft gezegevierd. Remy Couture is vrijgesproken. Zijn special effects worden door de jury gezien zoals ze bedoeld zijn, kunst. Eén van de belangrijkste aspecten van kunst is dat iedereen er een andere blik op heeft en een andere smaak. De kunst van Couture is niet voor iedereen weggelegd, maar dat is Picasso ook niet, gelukkig is men het hier over eens en hoeven we ons de komende tijd niet druk te maken over censuur op extremere vormen van kunst!