R.I.P. Windsor Davies

Acteur Windsor Davies is op 17 januari 2019 overleden op 88-jarige leeftijd overleden. Geboren op 28 augustus 1930 in Canning Town, Essex, Davies werkte na zijn opleiding als mijnwerker en later als leraar bij Mountside School for Boys. Tijdens zijn dienstplicht was Davies gestationeerd in Libië en in Egypte als onderdeel van The East Surrey Regiment tussen 1950 en 1952.

Na zijn dienstplicht besloot Windsor Davies om acteur te worden. Zijn eerste rol kreeg Davies in de tv-film The Keep uit 1962. Hierna heeft Davies verschillende rollen op zich genomen, waarvan het merendeel als politieagent of militair, met zelfs een rol in de nagenoeg legendarische serie Doctor Who. De rol waar Windsor Davies het meest bekend mee is geworden is de rol van Battery Sergeant Major “Shut Up” Williams uit de Britse comedy It Ain’t Half Hot, Mum uit 1974. Davies heeft hierin de rol van de norse Sergeant Majoor neergezet die zich constant ergerde aan het gebrek aan discipline van de, in India gestationeerde, Theatre Troupe. Battery Sergeant Major Williams was nagenoeg de enige die waarde hechtte aan zijn positie in het leger en constant tegen de vrijpostige acteurs aanliep en die hem nagenoeg altijd frustreerden.

Echt doorgebroken op het witte doek is Davies niet bepaald, maar toch heeft hij vele rollen gehad in tv-films en series; zoals science fiction serie Terrahawks, comedy serie Never the Twain en General Hospital. Davies’ laatste rol was in 2004, in een aflevering van de Britse serie My Family.

Windsor Davies is in 1957 getrouwd met Eluned Evans en hebben samen vijf kinderen gekregen. Davies is vijf maanden na de dood van Eluned Davies-Evans, in september 2018, gestorven.