R.I.P. Tobe Hooper

Tobe Hooper, regisseur van onder andere de iconische horrorfilm The Texas Chainsaw Massacre en Poltergeist is op 26 augustus 2017 overleden op 74- jarige leeftijd. De doodsoorzaak is echter nog niet bekend, volgens de patholoog-anatoom van Los Angeles County.

Hooper, geboren op 25 januari 1943 in Austin, Texas, werkte in de jaren ‘60 als professor, na zelf een opleiding Radio-Television-Film te hebben gestudeerd aan de University of Texas. Als zoon van de eigenaar van een theater, raakte Hooper al op jonge leeftijd geïnteresseerd in film.

In 1964 regisseerde Hooper zijn eerste short: The Heisters. Vijf jaar later volgde zijn eerste feature length Eggshells. In 1974 organiseerde Hooper een kleine cast van studenten en leraren filmde hij de nu iconische The Texas Chainsaw Massacre, samen met scrhijver Kim Henkel. The Texas Chainsas Massacre was zo’n succes voor Hooper dat er meerdere vervolgen zijn gekomen op de film. Hooper heeft daarvan de regie voor het eerste vervolg: The Texas Chainsaw Massacre 2 uit 1986 zelf voor zijn rekening genomen.

Hooper heeft tevens de regie van een andere klassieke horrorfilm voor zijn rekening genomen. Geproduceerd door Steven Spielberg; Poltergeist uit 1982 is de tweede klassieker die op naam van Hooper staat. Nog een hoog aangeschreven werk van Hooper is de tv-film Salem’s Lot, een adaptatie van één van de meest iconische horrorschrijvers Stephen King.

In de jaren ‘90 en 2000 is Hooper doorgegaan met het produceren van verschillende films en afleveringen van series, waaronder het prestigieuze Tales from the Crypt. Redelijk recentelijke titels van Hooper zijn onder andere: Toolbox Murders, Mortuary, Destiny Express Redux en als laatste Djinn, uit 2013.

Tobe Hooper wordt overleefd door zijn twee zonen.