R.I.P. Omar Sharif

mideast-egypt-omar-sharif-obitDe Egyptische acteur Omar Sharif is op vrijdag 10 juli 2015 in Caïro overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Zijn zoon, Tarek Sharif heeft eerder dit jaar, in mei, reeds aangegeven dat Omar Sharif leed aan Alzheimer.

Sharif, bekend van klassiekers als Lawrence of Arabia en Dr. Zhivago, begon zijn carrière in 1954 in Shaytan al-Sahra en Siraa Fil-Wadi, beide van Youssef Chahine. Tijdens Siraa Fil-Wadi, zijn eerste hoofdrol, heeft hij zijn toekomstige echtgenote Faten Hamama leren kennen. De twee zijn in 1955 getrouwd en gescheiden in 1974 na een huwelijk van 19 jaren. Sharif stond in de jaren ’60 bekend als Brigde speler en schreef in de jaren ’70 en ’80 tevens een column over Bridge voor de Chicago Tribune.

Sharif maakte in 2003 een kleine comeback met de titelrol inMonsieur Ibrahim et les fleurs du Coran, waarvoor hij onderscheiden is met de award voor “Beste Acteur” tijdens het Venice Film Festival en “Best Actor César”, de Franse equivalent voor deOscar van de Académie des Arts et Techinques du Cinéma.

Omar Sharif is 83 jaar geworden.