R.I.P. Miguel Ferrer

Na een veelbewogen 2016, begint 2017 ook al weer lekker. Op 19 januari 2017 heeft de wereld afscheid moeten nemen van acteur Miguel Ferrer, die op 61 jarige leeftijd de strijd met keelkanker heeft verloren.

Miguel werd op 7 februari 1955 geboren in het zonovergoten Santa Monica, Verenigde Staten, als het oudste kind van acteur José Ferrer en zangeres Rosemary Clooney. Tijdens zijn jonge jaren wilde hij zo ver mogelijk bij Hollywood vandaan blijven en aspireerde een carrière als drummer. Zo heeft hij als jonge drummer meegewerkt aan Two Sides of the Moon van Keith Moon.

Door zijn goede vriend, acteur Bill Mumy, heeft Miguel zijn televisie debut gemaakt als drummer in de serie Sunshine. Hierna begon Miguel sporadisch in episodes van verschillende televisieseries te verschijnen, waaronder in Magnum P.I., waar hij een jongere versie van de rol van zijn vader speelde. Zijn eerste filmrol kwam in 1983, waar hij een kleine rol als ober had in de film The Man who wasn’t There. Het jaar daarop, in 1984, volgde een kleine rol als officier aan boord van de Excelsior in Star Trek III: The search for Spock. Hierna speelde Miguel in een aantal series, zoals in de politieserie Hill Street Blues, de serie T.J. Hooker en in de dramaserie Trapper John, M.D.. In 1987 kwam echter zijn doorbraak bij het grote publiek door de blockbuster RoboCop van Paul Verhoeven, waarin hij de rol van de cocaine verslaafde Bob Morton op zich nam.

Miguel heeft de sleazy Bob Morton zo goed vertolkt, dat hij voornamelijk gecast werd als schurk, maar toch met een gevoel voor humor. In 1990 kreeg Miguel de rol als FBI Specialist Albert Rosenberg aangeboden in Twin Peaks van David Lynch. Een rol die hij later zou herhalen in de tv film Twin Peaks: Fire Walk with Me. Een van zijn laatste filmrollen was de rol van Vice President Rodriguez in Iron Man 3.

Naast het acteren in televisieseries en films, deed Miguel ook veel aan voice acting. Zo sprak hij, onder andere, de stem van Shan Yu in de Disneyfilm Mulan in, alsmede de stem van Deathstroke in de aankomende Teen Titans film: Teen Titans: The Judas Contract.

Miguel Ferrer komt uit een showbizz familie, zo is hij een neef van acteur George Clooney en heeft hij ook een zeer goede band met hem. Tevens was een grote comic fan, waarbij Batman altijd zijn grootste held is geweest.

Voor mij speelde Miguel Ferrer altijd een zeer goede schurk. Hij wist zijn rollen met veel humor toe spelen, zo ook in Hot Shots 2: Part Deux. Maar voor mij blijft hij toch altijd een van de schurken uit RoboCop.

 

https://www.youtube.com/watch?v=73ZDRCjEPtQ