R.I.P. Jason Wingreen, Wayne Rogers, Vilmos Zsigmond & Michel Galabru

Aan het eind van 2015 en in het begin van 2016 hebben wij afscheid moeten nemen van een drietal acteurs en een cinematograaf. Deze vier mannen hebben stuk voor stuk hun stempel achter gelaten op de wereld van de film en televisie, namelijk Jason Wingreen, Wayne Rogers, Vilmos Zsigmond enMichel Galabru.

Jason Wingreen (25 December 2015)

Jason WingreenJason Wingreen is geboren op 9 oktober 1920 in Brooklyn, New York in de Verenigde Staten. Tijdens zijn Highschool periode speelde hij toneel. Nadat hij deze school met success had afgesloten in 1941, brak de Tweede Wereld Oorlog uit. Jason kon niet stil blijven zitten en nam dienst bij the USAAF (USArmy AirForce). Het is op dit ogenblik onbekend welke rol hij hier gespeeld heeft, maar hij was in Groot-Brittannië en Duitsland gestationeerd.

Na terugkeer in de Verenigde Staten, volgde hij een acteeropleiding bij de New School in New York en maakte zijn acteerdebuut op Broadway in 1954 met de toneelstukken The Girl on the Via Flaminia en The Fragile Fox. Zijn eerste televisierol was een gastrol in de serie Armstrong Circle Theatre.

In 1958 wist Jason zijn eerste filmrol te strikken in de film The Bravados, waarin hij speelde naast grote namen zoals Gregory Peck en Lee Van Cleef. Hierna had hij een bijrol in de film Marlowe, waarin hij een winkelbediende speelt. Hierna had hij, in 1970, een rol in de B-horrorfilm The Dunwich Horror, waarin hij de rol van Sheriff Hanson speelde. TIjdens alle filmopnames, bleef Jason vooral veel rollen in televisieseries accepteren, zoals in Bonanza, The Twilight Zone,Twelve O’Clock High, The Man from U.N.C.L.E. en de legendarische comedyserie All in the Family, waarin hij een terugkerende rol had als Harry Snowden. In 1980 vertolkte hij de stem van de legendarische bountyhunter Boba Fett in Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back. Na deze filmrol heeft hij nog twee keer in een film gespeeld, namelijk in Airplane! en Oh God!

Jason Wingreen is op 95 jarige leeftijd overleden op eerste kerstdag 2015. Hij laat een zoon, twee kleinkinderen en een zus achter.

Wayne Rogers (31 December 2015)

Wayne RogersWilliam Wayne McMillan Rogers III is op 7 april 1933 geboren in Birmingham, Alabama in de Verenigde Staten, waar hij ook zijn Highschool succesvol heeft afgesloten. Hierna heeft hij gestudeerd aan de Webb School in Tennessee en behaalde zijn geschiedenis graad aan de universiteit van Princeton, waar hij ook een lid was van het acteergezelschap, The Princeton Triangle Club. Toch begon Wayne niet meteen met acteren. Hij diende namelijk eerst nog bij de Amerikaanse Marine.

Zijn acteerdebuut maakte Wayne in de televisieserie Search for Tomorrow, waar hij de rol vanSlim Davis had. Hierna had hij de bijrol van de soldaat in een bar, in de film Odds Against Tomorrow.

Wayne Rogers heeft in veel televisieseries gespeeld, zoals: Gomer Pyle: USMC, Gunsmoke,Chamber, The Fugitive, Twelve O’Clock High en Cool Hand Luke. Toch had hij met deze rollen niet zijn bekendste rol neer gezet. Dit deed hij met de rol van Trapper John McIntyre, een thoraxchirug in de zeer succesvolle sitcom M*A*S*H*. Wayne is gestopt met M*A*S*H*, omdat hij onenigheid kreeg met de schrijvers, die zijn tegenspeler Alan Alda een grotere rol toebedeelde dan in het begin was toegezegd.

Naast zijn acteercarriere, begon Wayne zich ook te mengen in de financiele wereld en had zijn eigen investeringsbedrijf.

Wayne Rogers heeft de leeftijd van 82 jaar bereikt en is op oudjaarsdag 2015 overleden aan de gevolgen van een longontsteking.

Vilmos Zsigmond (01 Januari 2016)

Vilmos Zsigmund is op 16 Juni 1930 geboren in het plaatsje Szeged in Hongarijë. Hij studeerde aan de Acadamy of Drama and Film in Boedapest, waar hij zijn masters haalde in cinematografie. Vilmos begon hierna voor de Boedapest Feature Film Studio te werken, waar hij Director of Photographywerd. Samen met een van zijn vrienden, mede cinematograaf László Kovács, heeft hij de gebeurtenissen rond de Hongaarse Revolutie in 1956 vast gelegd op iets meer dan 9 kilometer film. Met een groot deel van hun werk, wisten Vilmos en László naar Oostenrijk te ontsnappen en via Oostenrijk zijn ze in de Verenigde Staten terecht gekomen. Een gedeelte van hun verslaglegging van de revolutie dient als de opening van de documentaire No Subtitles Necessary: Laszlo & Vilmos, over het leven van de twee cinematograven.

Vilmos maakte zijn feature debut met The Sadist, waar hij de Director of Photography was. Tevens werkte hij in deze periodes aan legendarische B-films, zoals The Incredibly Strange Creatures Who Stopped Living and Became Mixed-Up Zombies. Zijn grote doorbraak kwam toen Vilmos door regisseur Robert Altman werd gevraagd als cinematograaf voor McCabe & Mrs. Miller. Hierna werd er een wereld geopend en werkte hij aan klassiekers zoals The Deer Hunter en Close Encounters of the Third Kind, waar hij een Acadamy Award for Best Cinematography heeft gewonnen. Vilmos werkte met grote namen zoals regisseurs Brian de Palma, Steven Spielberg enKevin Smith.

In 2012 richtte hij samen met Yuri Neyman de Global Cinematography Institute op in Los Angeles, om er voor te zorgen dat er constant aan de kwaliteit van de cinematografie wordt gewerkt.

Vilmos Zsigmond is 85 jaar geworden en op nieuwjaarsdag 2016 overleden aan complicaties van verschillende ziektes. Hij laat een ex-vrouw en twee kinderen achter.

Michel Galabru (04 Januari 2016)

michel galabruMichel Galabru is op 27 Oktober 1922 in het huidige Safi in Marokko.

Hij studeerde aan de Conservatoire national d’art dramatique in Parijs en debuteerde in de 1949 n de film La Bataille du Feu, waarin hij een brandweerman speelde. Michel heeft in meer dan 250 films gespeeld, waarbij hij voornamelijk bekendheid heeft gehaald met de Gendarmerie films, waarin hij naast de grote komiek Louis de Funes speelde als zijn leidinggevende. In deze rol staat hij mij het bekendst bij.

Michel heeft voornamelijk Franse films gemaakt. Bij het maken van deze films heeft hij met grote Franse regisseurs gewerkt, zoals met Luc Besson in de film Subway.

Michel Galabru heeft de leeftijd van 93 jaar bereikt. Het is onbekend waaran hij is overleden. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.