R.I.P. Harry Dean Stanton

Op 15 september 2017 is de legendarische acteur Harry Dean Stanton op 91-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van ouderdom. Harry Dean Stanton was bij het grote publiek voornamelijk bekend door zijn rollen in “Cool Hand Luke”, “Kelly’s Heroes”, “The Godfather Part II”, “Alien”, “Paris, Texas”, “Repo Man”, “The Last Temptation of Christ” en “The Green Mile”.

Harry Dean Stanton is op 14 juli 1926 geboren in West Irvine, Kentucky. Nadat hij highschool had afgerond aan de Lafayette Highschool, ging hij naar de universiteit van Kentucky. Tijdens zijn studie aan de universiteit van Kentucky, trad hij op bij het Guignol Theatre. Hier ontmoette hij de Britse theaterregisseur Wallace Briggs, die hem aanmoedigde om zijn school te verlaten en zich te richten op een acteer carrière. Om zijn acteer carrière verder vorm te geven, ging hij studeren bij The Pasadena Playhouse, in Pasadena, Californië. Nadat hij hier afgestudeerd was, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Harry meldde zich aan bij de Amerikaanse Marine en werd ingedeeld bij een landingsschip die mee vocht bij de slag om Okinawa.

Na zijn diensttijd tijdens de Tweede Wereldoorlog, begonnen zijn eerste rollen in 1954 binnen te stromen. In dat jaar had hij zijn eerste rol in de televisieserie “Inner Sanctum”. Twee jaar later, in 1956, begon zijn filmcarrière vorm te krijgen door twee bijrollen in de western “Revolt at Fort Laramie” en in de Alfred Hitchcock film “The Wrong Man”. Tot aan 1967 speelde Harry Dean Stanton voornamelijk in westerns en TV series, waaronder “Bonanza”. Zijn eerste doorbraak bij het grote publiek kwam in 1967 in de film “Cool Hand Luke”, waarin hij naast de legendarische Paul Newman speelde.  In 1970 vertolkte hij de rol van Willard in de oorlogsklassieker “Kelly’s Heroes”, samen met Clint Eastwood en Donald Sutherland. Hierna vertolkte hij de rol van Homer van Meter in de film “Dillinger” en een jaar daarna had hij een bijrol in de legendarische “Godfather Part II”. In 1979 vertolkte hij een grote rol in de sci-fi thriller “Alien”, waar hij techneut S.E. Brett speelde. Hierna speelde hij onder andere in “Escape from New York”, “Repo Man” en “Paris, Texas”, waarin hij de hoofdrol op zich nam. In 2012 had Harry Dean Stanton een cameo in de blockbuster “The Avengers”, waarin hij een beveiliger speelde. Zijn laatste, noemenswaardige rol, was de rol van Carl Rodd, in het vervolg van de legendarische TV serie van David Lynch, namelijk “Twin Peaks”.

In zijn vrije tijd speelde hij in “The Harry Dean Stanton Band”, een band die voornamelijk optreedt in en rond Los Angeles. Hij was de zanger van de band en hij speelde gitaar. Hij was een favoriete acteur van legendarische regisseurs, waaronder Sam Peckinpah en David Lynch. Filmcriticus Roger Ebert was een groot fan van Harry Dean Stanton en verklaarde het volgende: “no movie featuring either Harry Dean Stanton or M. Emmet Walsh in a supporting role can be altogether bad.” (een film die Harry Dean Stanton of M. Emmet Walsh in een bijrol heeft, kan niet slecht zijn. red.). Roger Ebert was trouwens wel van mening dat “Dream a Little Dream” wel de uitzondering die de regel bevestigde.