R.I.P. George A. Romero

Je weet dat het een keer gaat gebeuren, maar toch is het een schok als één van je jeugdhelden komt te overlijden. Na een korte strijd met longkanker is George A. Romero 16 juli op 77-jarige leeftijd overleden.

Romero is één de grote namen in de horrorscene en dan hoofdzakelijk het zombie subgenre. Niet vreemd natuurlijk, want deze man heeft eigenhandig de zombie zoals wij deze nu kennen vorm gegeven. Het was zijn film Night of the Living Dead uit 1968 die voor de eerste keer de schuifelende zombie liet zien die het virus kon overdragen door middel van beet. Deze langzame levende doden konden alleen sterven door een schot door het hoofd. De hersenen moesten sterven. Het was ook deze film waar Romero ten tijde van rassenhaat een donkere man de hoofdrol gaf. NotLD kreeg bij uitkomst veel kritiek, maar wordt nu gezien als het meesterwerk wat het is. Het is echter pas bij zijn tweede zombiefilm dat Romero als echte meester van de zombiefilm werd gezien. 10 jaar na zijn  eerste zombiefilm bracht hij Dawn of the Dead uit. Een maatschappij kritische zombiefilm die nu nog steeds gezien wordt als dé standaard voor het zombie genre.

Het zijn niet alleen zombiefilms die Romero uitbracht, ook andersoortige horror zoals de Stephen King samenwerkingen Creepshow en Tales from the Darkside. Het zombiegenre blijft echter aan Romero knagen en in totaal brengt hij zes delen van zijn zombie reeks uit. Zijn populariteit in dit genre is zo groot dat zijn film Dawn of the Dead in Italië uit is gekomen als Zombi 1 en diverse schaamteloze vervolgen heeft gekregen waaronder de meesterlijke Zombi 2 van Lucio Fulci.  Vele van zijn zombiefilms hebben onofficiële vervolgen gekregen of zijn opnieuw opgenomen als remake om te  cashen dankzij de goede franchise naam. Zelfs de immens populaire tv serie The Walking Dead hebben we aan Romero te danken. Niet in naam direct, maar de bedenker van de originele comics Robert Kirkman noemt hem als 1 van zijn voorbeelden. Desondanks was Romero geen fan van deze serie. Hij bleef er zelfs ver uit de buurt. In zijn eigen woorden noemde hij The Walking Dead een soap opera met gore zonder enige boodschap. Ik weet niet of Romero daar volkomen gelijk in heeft, maar zijn maatschappij kritische noot is inderdaad niet meer de hoofdmoot van de hedendaagse zombie.

George A. Romero zal voor mij altijd de vader van de zombies zijn. Hij heeft de films gemaakt die inspiratie zijn geweest voor vele regisseurs, acteurs en schrijvers en ook mij. Zijn nalatenschap blijft Dawn of the Dead en de originele Dead trilogie, maar ik persoonlijk kan ook geen aflevering van The Walking Dead zien zonder aan hem te denken.