R.I.P. Burt Reynolds

Burton Leon “Burt” Reynolds is op donderdag 6 september 2018 overleden.

Geboren op 11 februari 1936 in Lansing, Michigan, Burt groeide op in Riviera Beach, Florida, waar zijn vader na de oorlog Politie Chef werd.

In High School maakte Reynolds kennis met American Football, iets waar hij erg succesvol in was. Reynolds kon zelfs met een beurs naar Florida State University, waar hij de rol van Half-Back op zich nam, totdat hij verwond raakte aan zijn knieën en zijn milt is verloren tijdens een auto-ongeluk. Hierna volgde Reynolds lessen aan Palm Beach Junior College, waar hij kennis maakte met toneel onder begeleiding van zijn Professor Engels, Watson B. Duncan III. Deze eerste rol in het toneelstuk Outward Bound heeft Reynolds de Florida State Drama Award opgeleverd in 1956. Bij deze award hoorde ook een beurs voor de Hyde Park Playhouse, waar Reynolds kennis maakte met Joanne Woodward, die hem heeft geholpen een agent te vinden evenals verschillende rollen in theaterstukken, waaronder Look We’ve Come Through, wat voor Reynolds zijn debuut op Broadway betekende. Na een tour met de theatergroep heeft Reynolds besloten om acteerlessen te nemen.

Nadat Reynolds met Charlton Heston in een revival van het theaterstuk Mister Roberts heeft gespeeld werd er voor Reynolds een auditie geregeld voor de film Sayonara. Reynolds heeft deze rol echter niet gekregen omdat hij teveel op Marlon Brando zou lijken. Na verschillende baantjes kreeg Reynolds zijn filmdebuut met Angel Baby in 1961. Na verschillende bijrollen in series als Riverboat en Gunsmoke en hoofdrollen in low-budget films kreeg Reynolds in 1966 zijn eerste echte hoofdrol in de spaghetti western Navajo Joe. Dit heeft in 1966 geleid tot de hoofdrol in Hawk en in 1970 tot de hoofdrol in de police drama Dan August. Volgens Reynolds heeft hij de rol van James Bond afgewezen nadat hij gevraagd werd door Albert R. Broccoli. Volgens Burt Reynolds kon een Amerikaan gewoonweg geen James Bond spelen. “Het kon gewoon niet”.

In 1972 beleefde Reynolds zijn doorbraak met de film Deliverance met onder andere Jon Voigt en Ned Beatty. Deze rol heeft de weg vrij gemaakt voor Reynolds’ meest iconische rol als The Bandit in Smokey and The Bandit, waar in de The Bandit de aandacht van de politie moet afleiden van een illegaal drank transport. The Bandit wordt op de hielen gezeten door Sheriff Buford T. Justice (Jackie Gleason). Het succes van Smokey and The Bandit heeft geleid tot twee vervolgfilms. Ook heeft Reynolds in de film The Cannonball Run en zijn vervolg een hoofdrol gekregen. Hierin werkte hij samen met onder andere Dom DeLuise, Roger Moore, Jackie Chan, Farrah Fawcett, Dean Martin en Sammy Davis Jr.

Burt Reynolds heeft naast zijn acteer carrière met een indrukwekkende 186 acting credits op zijn naam eveneens de rol van regisseur op zich genomen. Reynolds heeft tevens het album Ask Me What I Am uitgebracht in 1973.

Reynolds heeft een tumultueus privéleven gehad. Zijn beide huwelijken met respectievelijk Judy Carne en Loni Anderson zijn beide in een echtscheiding geëindigd en ook zijn relatie met tegenspeelster Sally Field is na vijf jaren geëindigd. Burt Reynolds heeft tijdens zijn huwelijk met Loni Anderson een zoon, Quinten, geadopteerd. Ook op het financiële gebeid heeft Reynolds zijn tegenslagen gekend. In 1996 heeft Burt Reynolds zich bankroet moeten verklaren wegens zijn echtscheiding en een extravagante levensstijl en mislukte investeringen.

Burt Reynolds is volgens zijn agent en publicist door een hartstilstand gestorven. Reynolds kampte al jaren met hartproblemen en in 2010 heeft hij een by-pass gehad. Burt Reynolds is 82 jaar geworden.