R.I.P. Aretha Franklin

Aretha Louise Franklin, the Queen of Soul, is op donderdag 16 augustus 2018 overleden aan de gevolgen van vergevorderde alvleesklier kanker. Aretha Franklin verkeerde al in zeer slechte gezondheid sinds 2010, toen er bij haar een tumor werd ontdekt.

Franklin werd geboren op 25 maart 1942 in Memphis, Tennessee, als de dochter van predikant Clarence LaVaughn Franklin en gerenomeerd pianiste en zangeres Barbara Franklin – Siggers. Hoewel haar ouders in 1948 gescheiden zijn en Aretha bij haar vader is gebleven, speelde haar moeder een belangrijke rol in haar leven, totdat zij in 1952 is overleden.

Wat begon als Gospel zangeres in de Gospel Caravan Church Tours van haar vader is uitgegroeid naar een carrière die zijn gelijke haast niet kent. Met hits als Respect, Think, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman en I Say A Little Prayer heeft Aretha Franklin voorgoed een plaats gevonden in de muzikale geschiedenis.

Naast haar zeer succesvolle muzikale carrière heeft Franklin ook cameo’s gehad in The Blues Brothers en Blues Brothers 2000 als de echtgenote van Matt “Guitar” Murphy.

Aretha Franklin, in 2005 geëerd met de Presidential Medal of Freedom, heeft voor zowel Queen Elizabeth opgetreden als tijdens de inauguratie van President Barrack Obama.

Franklin heeft het merendeel van haar leven te kampen gehad met verschillende gezondheidsproblemen van zowel haar overgewicht als alcoholisme. Nadat in 2010 een tumor werd gediagnosticeerd ,is het hard achteruit gegaan met haar gezondheid. Tussen 2010 en haar laatste optreden in 2017 heeft Aretha Franklin verschillende optredens af moeten zeggen vanwege haar gezondheidsproblemen. Op 13 augustus 2018 werd er gemeld dat het zeer slecht ging met Franklin en dat zij thuis verzorgd werd. Franklin is op 16 augustus 2018 in haar woning overleden aan Alvleesklier kanker. Ze is 76 jaar geworden.