R.I.P. Adam West

De legendarische acteur Adam West is op 9 juni 2017 overleden aan de gevolgen van Leukemie.

Adam West was op 19 september 1928 geboren als William West Anderson, in het Amerikaanse plaatsje Walla Walla in de staat Washington. Nadat zijn ouders op 15 jarige leeftijd waren gescheiden, verhuisde hij met zijn moeder naar Seattle, waar hij zijn voortgezet onderwijs afmaakte. Hij studeerde af aan Whitmore College in Walla Walla, met een bachelor graad in literatuur en een minor in psychologie. Tijdens zijn diensttijd in het Amerikaanse Leger, werkte hij als omroeper voor The Armed Forces Network en na zijn ontslag werkte hij als melkboer, voordat hij naar Hawaii verhuisde, om een acteer carrière te achtervolgen.

Adam begon zijn acteer carrière als Ham Ector in The Philco Television Playhouse. Hij kreeg een paar kleine rolletjes, tot dat hij gecast werd als William Lawrence III in de film The Young Philadelphians. Hierna speelde hij de rol van Doc Holliday in de serie Lawman, een rol die hij twee keer zou herhalen in de series Sugarfoot en Colt.45. In 1961 kreeg hij een vaste, terugkerende rol als Sergeant Steve Nelson in The Detectives. Maar zijn grote doorbraak kwam in 1966, toen hij gecast werd als Batman (en zijn alter ego Bruce Wayne), in de gelijknamige hitserie en film. Deze iconische serie heeft maar voor twee jaar gelopen, maar heeft een hele grote indruk op de maatschappij achter zich gelaten. Na Batman kon Adam deze rollen niet achter zich laten. Het publiek kon hem niet anders zien dat Batman en dit heeft hem in zijn verdere werk aardig belemmerd. Na de series werd hij voornamelijk getypecast. Hij kluste veel bij door publieke optredens te doen als Batman. Hij heeft zelfs zijn tandarts het logo van Batman in een van zijn kiezen laten zetten.

Adam’s filmcarrière liep gestaag. Hij werd benaderd voor de rol van James Bond in Daimonds are Forever, maar hij wees deze af, omdat hij van mening was dat James Bond door een Engelsman gespeeld zou moeten worden. Sinds de jaren 80 deed Adam West veel aan Voice acting. Zo keerde hij meerdere keren terug als de stem van Batman en had hij een terugkerende rol als Mayor West in de serie Family Guy.

Adam is zelf 3 keer getrouwd geweest. In zijn laatste schooljaar, ontmoette hij Billy Lou Yeager, waar hij in 1950 mee trouwde en in 1956 van scheidde. In Hawaii ontmoette hij Nghara Frisbie, waar hij in 1957 mee trouwde en in 1962 van scheidde en in 1970 trouwde hij met Marcelle Tagand Lear, waar hij eindelijk zijn huwelijkse belofte “Till Death do us Part” mee waarmaakte. Adam laat een vrouw, twee ex vrouwen en vier kinderen achter. Hij is 88 jaar geworden.