Programma 12de editie Offscreen Film Festival bekend

Van 13 tot en met 31 maart staat Brussel weer in het teken van het Offscreen Film Festival. Tijdens deze dagen kun je in verschillende locaties in Brussel weer genieten van de films die normaal gesproken niet snel op het witte doek worden vertoond.

Met 14 niet eerder uitgegeven films, drie thematische modules, twee internationale conferenties, twee eregasten, een Arcadehal, drie filmnachten en enkele speciale voorstellingen heropent het Offscreen Film Festival zijn rariteitenkabinet van 13 tot en met 31 maart.

14 voorpremières

Het programmeringsteam heeft een reeks films uitgekozen die tegen de hedendaagse stroom ingaan en misschien wel de cultfilms van de toekomst zijn. Het festival limiteert zich niet tot maar één bepaalde genre. Er is voor elk wel wat wils.

  • Fans van Science Fiction kunnen bijvoorbeeld hun hart ophalen met High Life van Claire Denis, Aniara van Pella Kagerman en Hugo Lilja en Prospect van Christopher Caldwell en Zeek Earl.
  • Voor de fans van het horror genre heeft het Offscreen Film Festival Luz van Tilman Singer en In Fabric van Peter Strickland (bekend van Berberian Sound Studio en The Duke of Burgundy).
  • Naast horror zijn er ook een aantal psychologische thrillers voor de liefhebbers. L’heure de Sortie (School’s Out) van Sébastien Marnier en Holiday van Isabella Eklöff zijn hiervoor speciaal geselecteerd.
  • Ook Aziatische cinema komt aan bod met de Japanse Samurai film Killing van Shinya Tsukamoto.
  • Zoals gewend zullen er ook weer boeiende documentaires aan bod komen tijdens het festival. Ditmaal worden Boiled Angels: The Trial of Mike Diana van Frank Henenlotter en Road Movie van Dmitrii Kalashnikov vertoond.
  • The Wolf House van Joaquin Cocida en Cristobal Leon is een bizarre stop motion animatie.
  • Magisch realisme met Balangiga: Howling Wilderness van Khavn
  • Natuurlijk zijn er ook films die niet echt te categoriseren zijn zoals: Relaxer van Joël Portikus of Domestik van Adam Sedlák

Thematische Modules

Naast de voorpremières zijn er ook verschillende thematische modules. Hierin wordt een gehele module gewijd aan bijvoorbeeld het oeuvre van een bepaalde regisseur, een bepaalde selectie van films binnen een thematiek of een connectie tussen film en andere media.

Hommage Roberta Finley

De legendarische (s)exploitation filmmaker Roberta Finley’s output van roughies, hardcore en horror voert het publiek mee langs de hoogtijdagen van de Grindhouse cinema in het onzedige New Yorkse 42nd Stret district van de jaren ’60 en ’80. Roberta Finlay is een eregast tijdens het festival en zal een aantal van haar films persoonlijk inleiden tijdens het laatste festivalweekend in Cinema Nova.

Death on Film

Cinematek, Cinema Nova en Cinema RITCS bieden een scherm aan een opmerkelijke selectie van 25 films over het vastleggen van dood en geweld op film en de menselijke drang om hiernaar te kijken. Klassiekers en cultfilms als Peeping Tom en Benny’s Video worden afgewisseld met extreme cinema en pure trash als Faces of Death en Guinea Pig. De eregast voor dit segment is Jörg Buttgereit. Met vier provocerende films: Nekromantik 1 & 2, Der Todesking en Schramm heeft deze Duitse regisseur de relatie tot de dood op zowel subversieve als bizar-romantische in vraag gesteld.

David Kerekes, auteur van Killing Culture: From Freedom to Isis spreekt samen met verschillende universitaire sprekers en specialisten over de uitbeelding van geweld in film in media in de conferentie over Death on Film. Deze conferentie vindt op 23 maart plaats in Cinema Nova om 13:30 uur.

Game On!

De derde thematische programmamodule draait om de relatie tussen cinema en videogames. In 13 films worden alle vormen van cross-over tussen beide vormen van media aan bod komen. Van foute filmadaptaties als Super Mario Bros en Ace Attorney tot esthetisch verbluffende reflecties over spel-interconnectiviteit  en de virtuele wereld als Avalon en eXistenZ.

Speciaal voor deze gelegenheid wordt de Nova bar getransformeerd tot een vintage Arcadehal met videogames die gelieerd zijn aan de filmprogrammering. Op 15 maart  wordt er ter gelegenheid  van de Combat Video Game Night een toernooi worden georganiseerd. Op 14 maart  zal een 8-bit DJ set de talenten van compact disk en draaitafel techneuten showcasen.

De conferentie Ready Player One? Video Games & Film zal meer inzicht geven in de complexe relatie tussen films en video games geven, met een focus op adaptaties tussen beide media.

Speciale Voorstellingen

En er is nog meer! Offscreen programmeert, zoals elk jaar, enkele speciale voorstellingen.

Cinema Bis Belge een mini-module die het Belgische B-Z filmaanbod van de jaren ’60 tot ’80 belicht, wijdt het programma aan de productie en distributiemaatschappij Général Films van de broers Querut met de vertoning op een unieke 35mm kopie van de Brusselse blue movie, Les baiseuses van Guy Gibert (24.03 – 21:30 – Cinema Nova).

Shortscreen (27.03 – 19:00 – Cinema Nova) heeft 6 films geselecteerd die de Offscreen spirit op kortfilmformaat belichamen.

Cineketje (30.03 – 15:00 – Cinema Nova & 31.03 – 10:30 – Wiels) zal de allerkleinsten doen reizen met een een programma van 8 korte films.

In Cinema RITCS zullen de Mondo Culto voorstellingen van maart en april het Offscreen Film Festival van een stevige aperitief en pousse-café voorzien met The Exorcist van William Friedkin (05.03 – 19:30) en Under The Skin van Jonathan Glazer (02.04 – 19:30).

Kijk voor meer informatie op de site van het Offscreen Film Festival