Profondo Rosso Store


profondo_rosso_store
Rome, de prachtige stad vol bezienswaardigheden, de stad van onder andere Cinecittà het Italiaanse Hollywood (sinds een paar jaar toegankelijk voor publiek en aan te raden te bezoeken, heel makkelijk te bereiken met de metro) en het lekkere eten (als je de goede adressen weet te vinden)

Ik herinnerde mij dat ik op een special, die als bonus bij 1 van de DVD’s uit mijn Argento collectie zit, gezien had dat er in Rome de winkel Profondo Rosso Store zou moeten zitten. Het leek mij wel een bijzondere ervaring om deze winkel te bezoeken.

Na wat speurwerk via internet kwam ik er achter dat de winkel is gevestigd aan de Via Dei Gracchi 260 (vrij makkelijk te vinden via Google Maps bijvoorbeeld). De winkel ligt iets buiten de gebaande paden in Rome in een vrij nette en een beetje saaie wijk, waar je niet snel naar toe zou gaan omdat er niet heel veel te beleven valt.

De winkel is opgericht door Dario Argento en wordt gerund door zijn vriend Luigi Cozzi, zelf als regisseur bekend van onder andere L’assassino è costretto ad uccidere ancora (The Killer Must Kill Again), Contamination, Scontri stellari oltre la terza dimensione (Starcrash) en Hercules. Zelf had ik niet het geluk Luigi in eigen persoon achter de toonbank aan te treffen, maar hij staat als het goed is zelf zo nu en dan in de winkel!

In de winkel kan je terecht voor een groot assortiment boeken over Gialli, de films van Dario Argento, Italiaanse horrorcinema en aanverwante zaken. De meeste titels zijn in het Italiaans, maar er is een aparte sectie met Engelstalige boeken. Een aantal van de aanwezige titels zijn geschreven door Luigi Cozzi zelf! Daarnaast zijn er complete filmscripts verkrijgbaar van onder andere, hoe kan het ook anders, Profondo Rosso (Deep Red) van Dario Argento. Verder kan je in de winkel terecht voor een klein assortiment dvd’s, een vuistvol cd’s (voornamelijk de muziek van Goblin voor de films van Argento), T-shirts, posters, koelkastmagneten van de films van zowel Argento als Cozzi en maskers van personages uit voornamelijk Amerikaanse horrorfilms. Aan één van de muren hangen foto’s van beroemdheden (noem bijvoorbeeld een Alice Cooper) die de winkel ooit bezocht hebben.

De prijzen liegen er niet om, voor een T-shirt van bijvoorbeeld Suspira leg je 29 euro neer, maar je hebt dan wel iets unieks om aan te trekken bij je Armani pak. De boeken waren ook niet bepaald aan de goedkope kant en eerlijk gezegd zag ik meer plaatjes in zwart/wit dan tekst, dus ik ben zelf niet in de verleiding gekomen een boek aan te schaffen.

De winkel heeft het formaat van een niet al te grote huiskamer en is volgepropt met artikelen. Het doet al met al een beetje aan als een winkel met feestartikelen, maar toch is het bijzonder en leuk om rond te neuzen. Wat de winkel zeker de moeite van het bezoeken waard maakt is het in de kelder gevestigde Dario Argento museum!

Aan de balie kan je voor 5 euro een kaartje kopen en kan je kiezen uit een Engels of Italiaans gesproken rondleiding van de maestro Dario zelf! (De bandopname van) Dario leidt je rond door het museum, begeleid door duistere klanken en een hoop gekraak. Via een smalle wenteltrap daalde ik af in een slecht verlichte gang, waar de lichten langzaam en sfeervol aangingen en zo lieten zien wat men in petto had voor de bezoeker. Ikzelf zat op de afbeeldingen aan de muur te letten en de laatste tree niet in de gaten had, waardoor ik bijna op mijn plaat ging en in het voorbijgaan bijna wat glasplaten van de muur sloeg. Gelukkig kon ik mij met een lenige sprong herstellen en is er niets kapot gegaan. Het was niet druk op het moment dat ik de winkel bezocht en aangezien mijn vriendin geen interesse in het museum had, had ik de ruimte beneden helemaal voor mezelf.

Wat kan je van het museum verwachten? In de gang zijn aan weerszijden cellen gevestigd, met daarin props, posters en figuren uit de films van Argento. De nadruk ligt op horrorwerk en de door hem geproduceerde films zoals Lamberto Bava‘s Demoni 1 & 2 en Michele Soavi‘s La Chiesa zijn eveneens vertegenwoordigd. Het museum deed mij denken aan een ouderwets spookhuis, waarbij je elk moment een plastic skelet verwacht die uit het niets verschijnt om je te laten schrikken, wat niet het geval is. Er zijn geen bewegende taferelen te zien, maar wel taferelen die je herkent uit je geliefde films. Je komt bijvoorbeeld oog in oog te staan met de pop uit Profondo Rosso en de dwerg met de stok waaraan een mes bevestigd is uit Phenomena, een demon uit Demoni, en hier en daar een rottend lijk. Na een cel of 7 is de tour helaas al weer afgelopen en kan je op je gemak nog alles even rustig herbekijken. Fotograferen is trouwens toegestaan, dus dat was wel fijn. Zo kan je thuis nog even nagenieten van je bezoek. Op de terugweg word je nog even vriendelijk begroet door The Creature From The Black Lagoon en dan is het zaak weer boven te komen via de trap.

In mijn enthousiasme heb ik toch wat artikelen aangeschaft; een koelkastmagneet met de poster van Suspiria er op, een poster van Mario Bava‘s Sei donne per l’assassino (Blood And Black Lace) en uiteraard een mooie poster van Argento’s Profondo Rosso.

Al is het allemaal nogal kleinschalig, dat geldt voor zowel de winkel als het museum, een liefhebber van de films van Argento zal dit absoluut niet gemist willen hebben! Ik kan het zeker aanraden de winkel te bezoeken.