Prime Time

Prime Time Boek omslag Prime Time
Economic, Movies,TV, Radio theme
Golden Egg Games
2015
Naomi Robinson
Elad Goldsteen
Area Control / Area Influence Auction/Bidding Hand Management
2-4
90-120

Ook zo zat van die slechte shows op tv? Altijd al zelf willen programmeren wat je zou willen zien in de avonduren? Dan zit je bij het bordspel Prime Time goed! Want jij bent nu de baas over je eigen tv zender en alleen jij zal bepalen wat er in de avond (Prime Time) op jouw zender te zien zal zijn. Wordt het een show, serie of een film? Hoe dan ook, het moet natuurlijk wel kijkers aanspreken. Anders krijg je geen inkomsten en zal je al snel in de vergetelheid raken.

“Prime Time” is een echte designer game. Het spel bestaat uit twee seizoenen van elk drie rondes. In elke ronde probeer je de juiste tv programma’s voor je zender te kopen om aan je publiek te kunnen laten zien. Daarnaast heb je ook talent nodig om deze programma’s interessanter te maken; zoals scriptschrijvers, producers en acteurs. Uiteraard gaat dit niet vanzelf, er zijn andere kapers op de kust. Jouw medespelers kunnen namelijk ook bieden op al deze mogelijkheden en alleen degene die bereid is om het meeste te betalen voor een programma of talent zal er gebruik van mogen maken. Al kan jij het je medespelers ook nog altijd moeilijk maken door middel van een slinkse wijze hun potentiële publiek te manipuleren.

Wanneer iedereen klaar is met bieden, of het uitvoeren van andere acties, past iedereen het weekprogramma van zijn zender aan en wordt er gekeken hoe succesvol je bent geweest in het aantrekken van kijkers. Dit is uiterst belangrijk, want hoe meer kijkers, hoe meer inkomsten je ontvangt. En mogelijk heb je zelfs voldoende kijkers van een specifieke soort, zoals bijvoorbeeld bejaarden of hele families, weten aan te trekken dat je ook nog extra reclame inkomsten krijgt.

Drie rondes lang, ofwel één seizoen, gaat deze strijd door. Soms probeer je met een kort durend programma snel wat kijkers bij je concurrentie weg te snoepen. Of je probeert voor een seizoen lang een vaste basis aan kijkers te creëren met een langer durende show. Het kan ook zijn dat je de volgende ‘Game of Thrones‘ in huis hebt gehaald en deze gewoon voor altijd laat draaien. Maar pas op, hebben je concurrenten een betere show hier tegenover gezet dan kan het zijn dat je kijkers verliest en je programma misschien zelfs word stopgezet. En erg flexibel ben je niet, want je kan per ronde maar twee shows met elkaar van dag laten wisselen.

Aan het einde van het eerste en tweede seizoen vinden er prijsuitreikingen plaats. Heb jij de meest populaire show, of heb jij het meest voldaan aan de verwachtingen van de netwerkbazen, dan krijg jij nog eens extra punten. Allemaal belangrijk, want aan het einde van het tweede seizoen wordt al je vergaarde geld omgezet in punten en wordt er gekeken wie de meeste heeft weten te behalen.

“Prime Time” is een zeer leuk spel waar je wel even mee zoet bent. Ik raad het vooral aan voor de al meer ervaren speler, gezien er toch een redelijke leercurve in zit vooral met betrekking tot het vooruitkijken en verkrijgen van de kijkers voor je show. Hoe het beste kan verzorgen als iedereen een programma op de donderdag heeft en je wilt dat de meeste kijkers juist naar jouw show kijken, dat kan nog wel tricky zijn. “Prime Time” ziet er ook nog eens goed uit. De art van de kaarten zijn leuk gedaan met overal wel een kleine hint naar shows en acteurs van deze tijd. Een leuk spel voor als je eens wat meer in de designer bordspelen wil verdiepen en toch je tv-momenten wil behouden.