Prijsvraag Atlantis (deel 2)

Op 17 september gaat de nieuwe film van Valentyn Vasyanovych, Atlantis, in première in de Nederlandse filmtheaters en op Picl, de online thuisbioscoop voor het filmtheater. Atlantis zou aanvankelijk op 26 maart in première gaan, maar door de COVID-19 crisis is de première uitgesteld naar 17 september.

Het is 2025 en de Oekraïne-Rusland oorlog is ten einde. Ex-soldaat Sergey is mentaal beschadigd door het geweld, maar probeert de draad weer op te pakken. Na ontslag bij de plaatselijke staalfabriek vindt hij een nieuwe baan; het rondrijden van schoon drinkwater naar de weinig overgebleven bewoners van de vervuild geraakte regio.
Hij komt in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger. Het werk is afschuwelijk, maar biedt hem een zekere rust en verlossing. Als er tussen hem en collega vrijwilliger Katya een klein vonkje overspringt, lijkt dat zelfs een sprankje hoop.

In contrast met de thematiek van de film is Atlantis een lust voor het oog. Vasyanovych heeft een ongekend oog voor compositie en kleur en creëert uit de waanzin van de oorlog een monumentaal en indringend epos. 

Atlantis van regisseur Valentyn Vasyanovych ging in wereldpremière op het filmfestival in Venetië en won de Horizons Award (Venice Orrizonti Grand Prize). De film is ook geselecteerd voor het Movies that Matter Festival. Op 17 september brengt De Filmfreak Atlantis uit in de Nederlandse filmtheaters en on demand via Picl.

Speciaal voor deze film mag Cultzine TOTF twee keer twee vrijkaartjes weggeven. Deze kaartjes kunnen voor jou zijn, mits je de volgende vraag weet te beantwoorden:

“Hoewel Plato voor het eerst over de legendarische stad Atlantis geschreven heeft, quoten zijn “dialogen” een andere bron. Wie was deze bron?”

Stuur je antwoord voor 6 september in een PB naar Cultzine TOTF via de Facebook pagina