Première Frisian Terror

frisian_terror_premiereVrijdag de 13e van November is de datum dat Bart van Dekken’s nieuwste productie; Frisian Terror in première gaat. De plaats is het Iduna te Drachten.

Iduna is een poppodium waar regelmatig bands optreden, maar waar ook beeldmateriaal getoond wordt. De zaal waar de film gedraaid wordt is klein, maar groot genoeg om de meer dan 50 bezoekers te plaatsen. De stoelen zijn gericht naar het podium waar een scherm naar beneden gehaald is. Met behulp van een beamer en de hierop aangesloten geluidsapparatuur wordt Frisian Terror deze avond gedraaid.

Bart en ik kennen elkaar al sinds Maniacs Revolt en ook bij deze film wil ik de première meemaken. De zaal is vanaf 21:00 geopend voor de bezoekers, echter mogen wij er al eerder in. Eenmaal binnen zien we dat we niet de eerste “gasten” zijn. De rookzaal is goed bevolkt door cast en crew.  Bart stelt mij voor aan een aantal van de cast en crew die ik nog niet eerder ontmoet had. Tijdens deze voorstelrondes krijg ik genoeg leuke anekdotes over de film die Denis in zijn recensie heeft weten te verwerken. 21:30 is het tijdstip dat Frisian Terror gedraaid gaat worden. Zoals het bij een première behoort wordt de introductie van deze film gedaan door de filmmaker en de hoofdrolspeler. Het valt te merken dat het voor Bart van Dekken onwennig is om voor een publiek te staan. John Beringen die de hoofdrol in Frisian Terror vertolkt is hier beter in en neemt de leiding van deze introductie over. We krijgen tijdens deze introductie wat anekdotes over de productie te horen en natuurlijk wat over de inhoud van de film. Na een korte introductie wordt de film dan gedraaid.

Voor meer informatie over de film  verwijs ik je door naar de recensie van Denis. We worden 75 minuten lang getrakteerd op de laatste hersenspinsels van Bart van Dekken. Tijdens deze 75 minuten vloeide er in deze zaal het bier en andere dranken rijkelijk. Naast het vloeien van de dranken viel er ook een bijna constante lach te horen. De lach was niet van één persoon, nee deze kwam van verschillende personen van het publiek af. Het waren niet alleen de cast en crew die regelmatig in lachen uitbarsten, het waren ook gasten die niets van de film of productie meegemaakt hebben die in lachen uitbarsten.

Na deze 75 minuten durende lach was er nog een nawoord van Bart van Dekken en John Beringen. Het was duidelijk dat de reacties van het publiek goed op zijn plaats vielen bij Bart en de rest van de cast en crew. Bart had zeker wel een lach verwacht tijdens zijn film, maar dat deze echter zo goed zou vallen had hij niet verwacht. Na het nawoord bleven de dranken vloeien en was er ruimte voor verdere gesprekken over de film en deze geslaagde avond. De avond werd afgesloten met een goede afterparty bij Bart van Dekken thuis voor cast, crew en genodigden. De première was gezien de avond en reacties een succes voor cast, crew en de bezoekers!