Picl presenteert El Father Plays Himself

Streamingsdienst Picl presenteert de documentaire El Father Plays Himself, een documentaire waarin een regisserende zoon zijn charismatische, aan alcoholverslaafde vader mee neemt naar de jungle om een film over hem te maken. Op deze manier probeert de regisseur, Jorge Thielen Armand, verloren tijd met zijn vader in te halen. Armand werd hierbij vergezeld door documentairemaker Mo Scarpelli, die een documentaire over deze reis heeft gemaakt.

Mo Scarpelli vergezelde de jonge regisseur Jorge Thielen Armand en zijn vader Jorge Thielen Hedderich in de jungle van Venezuela om een film te maken over het leven van zijn vader. Met deze film, La Fortaleza, probeert de zoon om verloren tijd met zijn charismatische, alcoholistische vader in te halen. “El Father” wordt geconfronteerd met zijn losbandige leven, waarin hij zelf de hoofdrol speelt.

Scarpelli brengt deze unieke vader/zoon dynamiek van dichtbij in beeld, die mede door de stress van de opnamen en de camera heen en weer slingert tussen explosief en jaloersmakend intiem. De vraag blijft hoe ver de zoon gaat met het bespelen van zijn vader om het gewenste resultaat voor de camera te krijgen. Het gebruik van oude home-video beelden van een jonge vader en zijn zoon voegt een ontroerende en pijnlijke laag toe aan het geheel.

Wat begint als een daad van liefde en ambitie – het maken van een film om elkaar en de ander beter te begrijpen – resulteert in een confrontatie tussen een vader die worstelt met zijn verslaving en zijn leven zonder zijn schoon.

De documentaire El Father Plays Himself werd op het 51e Visions du Réel filmfestival bekroond met de Special Mention for Best International Film en was tijdens IDFA te zien in de Best of Fest Selectie
De speelfilm met diezelfde vader in de hoofdrol – La Fortaleza  – werd geselecteerd voor de Tiger competitie op het International Film Festival Rotterdam in 2020.

El Father Plays Himself is vanaf 17 december online te zien via Picl bij de filmtheaters.