Nothing Comes To Mind – littlewhitehead

concordia_opening_littlewhiteheadHet is vijf april 2014 en vandaag zijn we aanwezig bij de opening van de expositie ‘Nothing comes to mind‘ van het kunstenaarsduo littlewhitehead in expositieruimte 21rozendaal van Concordia. De uit Glasgow afkomstige artiesten stellen hier de aankomende maanden hun kunstwerken tentoon en Top of the Flops neemt een kijkje.

De semi gerenoveerde ruimte van de expostitieruimte doet een beetje leeg aan ondanks alle werken die er staan, maar dat is juist nodig. Als bezoeker heb je de ruimte nodig om de werken van alle kanten te kunnen bekijken, want er valt veel te zien en te beleven. De expositie wordt  geopend door schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali. Er wordt steeds gekeken naar de kunstenaars die zich tussen de gasten bevinden, maar wie ze niet kent zal ze niet herkennen. Craig Little en Blake Whitehead vallen niet op in de menigte en staan niet vooraan zich op de borst te kloppen. Ze laten hun werk voornamelijk voor zich spreken, die duidelijk geinspireerd zijn door B-films en videogames. Ze zoeken de grenzen van je comfortzone op met scenes die verontrustender zijn dan ze lijken als je wat langer erbij stilstaat.

 

De werken zijn gemaakt uit verschillende materialen, varierend van levensgrote poppen tot huisraad en krantknipsels. Ze laten veel over aan de eigen invulling van de verbeelding, maar invloeden van geweld, popcultuur en escapisme van realisme naar fantasie zijn duidelijk voelbaar. De composities nodigen de bezoeker uit verder te kijken dan de eerste oogopslag. Waar staat dat groepje van duister ogende mannequins om heen? Wat is daar te zien en wat doen ze daarmee? Waar vlucht het jongetje tussen de ballonnen naar toe? Wat is er gebeurt met die stapel lichamen en wie is toch die Adam in dat overlijdensbericht?

Een enorme bol van krantenknipsels, folders, gezichten en film referenties. Een stapel kratten waar de General Lee uit Dukes of Hazard van afrijdt. Voor hen die het willen zien is het duidelijk dat het hier om film liefhebbers gaat.  Het loont echt de moeite om na het eerste rondje door de ruimte nog eens rustig langs alle werken te lopen, want er vallen steeds nieuwe details te ontdekken of nieuwe inzichten te zien. Nothing comes to mind is nog open tot 22 juni 2014 en is gratis te bezichtigen.