Nishicon 2016 ‘Definitely not Animecon’

7, 8 en 9 oktober was de vijfde editie van Nishicon, en voor het eerst was dit een driedaags event. Hiervoor hebben ze het Theaterhotel in Almelo gekozen. Regulars van animé conventies herkennen deze locatie als de ‘oude’ locatie van Animecon en als thema is er toepasselijk gekozen voor ‘Definitely not Animecon’. Als inside joke hebben ze hun eigen mascotte als de mascotte van Animecon laten cosplayen op de eventposter en in het programmaboekje.

Dit soort humor kan al gauw verkeerd vallen, vooral omdat het thema van ‘Definitely not’ overal in doorsijpelt. Gelukkig is de conventiewereld alles behalve kleinzerig en valt deze inside joke bij Animecon goed. Zij staan, evenals zo goed als alle andere organisatoren van animeconventies, in de dealerzaal die voor artiesten en conventies is gereserveerd en zijn bij diverse activiteiten te vinden tijdens het weekend.

Een anime con is op veel vlakken hetzelfde als een comic con. Ook hier ligt de nadruk op de dealers en het zien en gezien worden. De events die er gedurende het weekend zijn hebben veel te maken met cosplay. Logisch natuurlijk, want het gros van de bezoekers, vrijwilligers en vast en zeker ook organisatie is ergens tijdens dit weekend wel verkleed als een karakter uit een anime of manga. Je hebt natuurlijk de (Best) Cosplay Competition waar de Goblin King en Sarah (Definitely not animé) hebben gewonnen, en er was een Worst Cosplay Competition. Je kon in character meedoen aan Cosplay Dating en stand-up comedy in LAMA stijl. Kortom: genoeg te doen voor de cosplayers om het maximale uit hun karakter te halen.

Naast de cosplay events waren er diverse workshops te volgen. Er waren activiteiten waarbij je dieper op het cosplay creëren in kon gaan, maar ook was er een sushi workshop, needle felting, LED animatie en een teken workshop. Er is niet alleen genoeg te doen, maar ook te leren. Juist de workshops voor tekenen en cosplay zijn denk ik erg goed. Dit is veelal zelf aangeleerd en hier op de con krijg je juist de mogelijkheid om te leren van de pro’s of je ideeën te delen met de andere bezoekers.

Traditiegetrouw kon je bij deze con ook genieten van een AMV (Animé Music Video) competition en een CMV (Cosplay Music Video) competition. Wat voor mij nieuw was, is het Hentai Voice Over event. Ja, het is precies wat je denkt wat het is. Tijdens Hentai clips wordt het publiek uitgedaagd om op het podium een voice over te geven. Dit levert natuurlijk hilarische situaties en beelden op die je niet snel van je netvlies af krijgt. Wat mij betreft het hoogtepunt van dit weekend. Naast alle activiteiten biedt Nishicon haar bezoekers een game room aan met diverse retro en hedendaagse games. Er warenverschillende competities en dan niet alleen in videogames. Yu-Gi-Oh, Magic The Gathering en Boss Monster waren de card games waar competities van werden gehouden. Mocht je je alsnog vervelen dan was er een cinema waar bijna 24/7 animé gedraaid werd. De zaterdagavond bood ook nog de dansbare Deshima Sounds. Genoeg te doen tijdens Nishicon 2016 dus. Voor het eerste drie daagse event kan ik niets anders zeggen dan dat Stichting Nishi het netjes heeft gedaan. Zo nu en dan hoorde ik wel klachten dat niet alle vrijwilligers even goed wisten waar en wat er allemaal te doen was en lagen ze niet allemaal op één lijn, maar dat gebeurt bij elke conventie wel eens. Waar ik mij persoonlijk wel aan stoorde was het filmprogramma. Het gebeurt altijd wel eens dat een serie of film niet op het juiste moment draait of dat er last minute iets anders gedraaid wordt, maar voorafgaande aan de vertoning van Squid Girl werd mij door de aanwezige gopher verteld dat er gedraaid werd waar men zin in had… Dit was dus niet Squid Girl, maar Shirobaka die een halve dag eerder al in de planning stond. De keren dat ik bij de cinema binnen liep, speelde er op geen enkel moment wat er volgens programma zou moeten draaien. Ik heb dus het hele weekend geen enkele animé kunnen kijken die ik in de planning had staan en om eerlijk te zijn vind ik dat een kwalijke zaak. Vooral als de instelling van de vrijwilliger on duty is om te draaien waar hij of zij op dat moment zin in heeft. Ook als er op dat moment niemand in de zaal zit, ontneem je de later binnenkomende bezoekers hiermee wel de mogelijkheid om te kijken waar hij of zij voor gekomen is. Desondanks was het een erg leuk weekend en was het weer een genot om te kijken naar de creatieve cosplayers en te babbelen met diverse bezoekers. Nishicon laat zien dat ze klaar zijn voor een meerdaags event en het Theaterhotel in Almelo geeft ze de locatie om de komende jaren door te groeien.