Night of Error: Een reis door het bizarre verleden van de eighties videotheek

In de jaren 80 en 90 stonden de videotheken vol met actie-avontuur, griezelfilms en karate-spektakel. Succesfilms van Chuck Norris en Stallone inspireerden eindeloze reeksen rip-offs, met steeds goedkopere effecten en middelmatige acteurs. Aliens, robots en shaolinmonniken verzorgden top-entertainment voor een paar gulden per dag!

Wij hebben een speurtocht ondernomen door kringloopwinkels en zoldercollecties op zoek naar de meest onzinnige VHS titels, over-the-top trailers en tenenkrommende reclames. We besteden aandacht aan unieke logo-animaties en zelfgebrouwen introducties, handgemaakt door kleine Hollandse filmlabels.

Ook bekijken we de exquise producties van Godfrey Ho. Deze regisseur mixt zelfgeschoten ninja actiescenes met stoffige Hong-Kong politiefilms, zonder te kijken of het allemaal wel bij elkaar past.

Dit alles komt voorbij in vier blokken vol B-acteurs, BMX fietsen en Beenwarmers, op storend en wiebelend 4:3 beeldformaat.

Juul Barnard en Erik Katerborg zijn de oprichters en curatoren van dit bijzondere programma. In een exclusief interview met TOTF doen ze uit de doeken hoe het begonnen is, wat Godfrey Ho nu precies voor ze betekent en hoe ze telkens weer aan nieuw materiaal komen.

Waarom zijn jullie gestart met dit programma?

We zijn benaderd door videotheek NextPage om in Worm Rotterdam een filmavond te organiseren. Logischerwijs hebben we een keuze gemaakt uit de enorme collectie VHS banden van Juul. Om het eighties gevoel wat kracht bij te zetten hebben we een voorprogramma van merkwaardig materiaal voor de hoofdfilm bedacht. Dit bleek een succes.

Waar komt jullie voorliefde vandaan?

Uit videotheek Fun&Fantasy aan de verlengde Hereweg in Groningen.

J: mijn collectie komt deels van videotheek Sleaze.

E: Ik heb daar eens een boete van 50 gulden moeten betalen voor een dagfilm die een week te laat terug kwam. Zo ging dat in die tijd!

Wat maakt Night of Error anders dan bijvoorbeeld een Nacht van de Wansmaak of Cinema Curioso?

Night of Error richt zich specifiek op de hoogtijdagen van de Nederlandse VHS markt. De Nacht van de Wansmaak is een grote inspiratiebron! Onze naam is deels ook een woordspeling op ‘Night of Terror’, alleen bij ons gaat meer fout.

Komen alle fragmenten echt van videobanden af of spelen jullie ook wel eens vals met digitaal materiaal?

We proberen alles van VHS te halen, heel af en toe sluipt er wat youtube materiaal tussen, maar dat zullen nooit meer dan 1 of 2 fragmenten per avond zijn. Ook het hele programma spelen we van VHS. Het editen doen we wel digitaal, dit is noodzakelijk omdat het eindeloos heen-en-weer spoelen van tapes erg slecht is voor de kwaliteit van de banden.

Hoe komen jullie aan de fragmenten/videobanden?

Rommelmarkten, kringloopwinkels, fora, ruilhandel, marktplaats, giften.

Hoe stellen jullie een programma samen wat passend is?

De eerste leidraad is het materiaal dat we tegenkomen in Juul’s collectie – dat proberen we onder te verdelen in thema’s zoals ‘Mad Max Klonen’, ‘BMX en Beenwarmers’, ‘Hollands Glorie’, ‘B-actie helden’ en natuurlijk de speciale edits die Juul maakt van ‘Godfrey Ho’s Ninja’s’ en de ontploffende wachttorens.

Hoeveel edities hebben jullie nu al gehad?

Zeven edities in Groningen, Breda en Rotterdam

Is er genoeg voor een nieuwe editie?

We schaven telkens aan het programma, maar het is niet zo dat elke editie volledig verschilt van de vorige.

Wat is nu echt het pronkstuk uit jullie collectie en hoe zijn jullie hieraan gekomen?

J.-Wat cover-art betreft de Dubbeldikke ninja boxen van Godfrey Ho, daar heb ik een stapel van op de kop weten te tikken in Enschede bij een 70 jaar oude videotheek eigenaar. Op filmgebied ben ik nog steeds erg blij met ‘The Special Silencers’, een Indonesische exploitation film over enge pilletjes die ervoor zorgen dat er een boom van binnenuit de ongelukkige gebruiker groeit.

E.-Ik blijf me verbazen over alles in het ‘Bruceploitation‘ genre – met vechters zoals Bruce Li,Bruce Le, Dragon Lee en Lee Bruce. Toppunt/dieptepunt is ‘Bruce Lee fights back from the Grave‘ – een érg wanhopige poging om nog even mee te liften op het succes van de inmiddels overleden legende. Ik heb me ook goed vermaakd met ‘For y’ur height only‘ met Weng Weng.

Welke film hopen jullie nog in de collectie te krijgen?

J.-Een Engelstalige versie van Samurai Cop zou erg fijn zijn. En er ontbreken nog wat ninja films in de collectie, zoals Clash of the Ninja’s, Super Ninja & Bruce Lee Against Superman.

Wat voor reacties krijgen jullie op jullie programma?

Loftrompet en hoorngeschal! Tijdens de voorstelling proberen we wel op te letten welke fragmenten een reactie teweeg brengen, maar dat verschilt ook enorm per publiek. Chuck Norris doet het altijd goed natuurlijk.

Waar en wanneer kunnen we Night of Error zien?

We zijn in overleg met het BUT Film Festival Breda, en de RKZ Bios Groningen.

Om af te sluiten graag jullie voorkeur of mening voor de volgende onderdelen:

VHS of DVD/BluRay?

J.- VHS natuurlijk! Niet vanwege de beeldkwaliteit, maar de geweldige cover-art en de obscure titels.

E.- Laserdisc en CD-i waren al een stap te ver voor mij.

Origineel of Downloaden?

J.- Beide. Nieuwe films download ik over het algemeen. Als er een titel tussen zit die mooi in mijn collectie past schaf ik hem aan.

E. – VHS-rips downloaden kan wel, maar je moet deze  echt op een beeldbuis TV kijken. Op een computermonitor is het beeld erg flets en lelijk.

Remake of Origineel?

J.-Origineel, ik zie niet in waarom je een film als RoboCop over zou doen…dat voelt als creatieve armoede.

E.-Ik vond de ‘remake’ (of is het een verfilming) van Miami Vice wel leuk hoor! Hoewel de origineleCrockett & Tubbs natuurlijk niet geëvenaard kunnen worden.

Stallone of Schwarzenegger?

J.-Ik ga voor Schwarzenegger. Films als Predator en Terminator behoren tot mijn favorieten.

E-Ik zou ook zeggen AH-NULD, hoewel Stallone natuurlijk Cobra heeft gemaakt.

Godfrey Ho

J.-‘Only a ninja can kill a ninja‘! Geweldig slechte ninja pulp speciaal voor de videomarkt gecreeerd. En het bewijs dat je met een goed idee en weinig geld ver kan komen.

E-Toch wel een topcuriosum, vanwege de creatieve edits van Hong-Kong pulp met pyama-ninja’s. Let op de telefoongesprekken die van de ene film naar de andere gaan!

Cannon Films

J.-Het hoogtepunt in de VHS geschiedenis met klassiekers zoals Lifeforce, Invasion USA & Cobra(en ze hebben een gaaf logo dat ik al honderden keren voorbij heb zien komen).

E.-Stallone, Bronson, Dudikoff, Norris, Lundgren – welk ander filmlabel heb je nog nodig?

BUT Film Festival

J.-Creatief, absurdistisch en met liefde samen gesteld.

E.-Een gemoedelijk festival met familiale sfeer en wanstaltige films!

Nog laatste toevoegingen, opmerkingen of nabranders?

Volg ons op Facebook voor wekelijkse cover-updates met rare Hollandse hoesteksten.